Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 ноември 2020 година

2 място, Митко Семков
Снимка: личен архив

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград.


3 146 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 7 244 PCR теста. 189 души са починали през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ. Излекувани са 1702-ма души. 


60 нови случаи на болни от коронавирус в област Враца са обявени в Единния информационен портал. През изминалото денонощие са починали 4 пациенти, съобщават от Областната администрация.

На територията на област Монтана има установени 49 нови случая с потвърдена COVID-19 инфекция за денонощие, информират от РЗИ. Поставени под 14-дневна домашна изолация са 45 лица. 4 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 10 са починалите лица.

15 души са в COVID отделението на врачанската болница.

85 нови случая на заразени с COVID-19 са регистрирани в община Мездра от 16 до 22 ноември, включително, показват данните от Единния информационен портал. Общият брой на активните случаи в момента е 214. 198 са под домашно лечение, а останалите 16 са настанени в лечебни заведения.

Автобусни превозвачи излизат на протест утре  с искане за прецизиране на законодателството и решаване на проблемите в бранша. Ветото на президента срещу промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз, са само формален повод. Това каза за Радио Видин Петър Захариев, собственик на автобусна фирма от Монтана и член на Управителния съвет на Националната асоциация на автомобилните превозвачи.

19 точки включва Проекта за дневен ред на редовното ноемврийско заседание на ОбС Мездра, което ще се проведе в четвъртък. Началото на заседанието е от 16 часа.

Убиецът от Галиче Аксел Олеков не е обжалвал присъдата, издадена от врачанския окръжен съд, съобщиха от храма на Темида. До 18 ноември, когато изтече 2-седмичния срок за протестиране или обжалване, присъдата на непълнолетния килър е останала валидна.


Дарителски жест направи технологична компания, която дари 15 лаптопа на Трето основно училище "Иван Вазов" в град Берковица. Преносимите компютри ще бъдат използвани за обучението на учениците от учебното заведение и ще обезпечат в случай на преминаване към обучение в електронна среда необходимостта от електронни устройства за учениците, които на разполагат с такива.

Поради извършване на ремонт на надлез на пътя от Видин до Ново село, пътен възел "Ново село", от 25 ноемри до 09 декември ще бъде въведена временна организация на движението, съобщиха от дружеството стопанистващо Дунав мост- 2. Превозните средства от Видин към Ново село ще преминават през една от двете ленти на пътното платно. Превозните средства от Капитановци към Видин ще ползват обходен маршрут през път Е79 и пътен възел „Брегово“. 

Завършен е основният ремонт на читалище "Хр. Ботев -1898" с. Ружинци. С близо 25 хиляди лева са подменени входните врати, отремонтирани са библиотеката и киносалона. Извършен е и ремонт на помещението, където ще бъде бъдещият музей на Ружинци, каза кметът Александър Александров.

Предстои да бъде утвърдено църковното настоятелство на катедралния храм "Св.Димитър Солунски" във Видин. Изборът се проведе в неделя. След като бъде утвърдено и от Видинския митрополит Даниил, ще встъпи в длъжност.

За 25-та поредна година "Български пощи" организират конкурс за "Най-красиво писмо до Дядо Коледа". Срокът за изпращане е до 12 декември. Пред големите пощенски клонове във Видин са поставени кутии, в които децата могат да пуснат писмата си. На тях трябва да е изписан адресът на подателя.

Продължава работата по благоустрояването на храма Успение Богородично в град Брегово. В момента на доброволни начала се изгражда навес пред малкия портал на църквата. 

Приключи вътрешния ремонт на вторият етаж на Народно читалище "Здравец-2007" в село Дреновец. Сумата за ремонта е на стойност 11 894 лв. "Поставихме нова дограма и врати на втория етаж, окачен таван, шпакловани и боядисани стени в две стаи, където ще преместим библиотеката и компютърната зала", коментира кмета на Дреновец Надя Иванова.

На 82- годишна възраст почина кардиохирургът проф. Александър Чирков. Това съобщиха от Българския лекарски съюз. От съсловната организация изказват своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия.

Днес отбелязваме Международния ден на танца. Денят се чества от 1982 г. по решение на ЮНЕСКО, на рождения ден на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който е считан за "баща на съвременния балет". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28