Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 27 ноември 2020 година

Детска площадка във Видин се превърна в коледно градче

3
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Темите в "Едно" на 27 ноември 2020 година:

Екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация"  във Видин продължава да работи с потребите на услугите, но от разстояние.  

Вече е в сила  Правилникът за прилагане на Закона за социалните услуги, който касае и дейността на центъра. 

В очакване сме на Коледните празници, а от фондация "Подкрепа за реализация" преобразиха в приказно коледно градче детска площадка. Партньор са в кампанията "Плюшено мече",  която ще зарадва повече от 500 деца в област Видин с подаръци за празника. 

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондацията продължава да подкрепя и насърчава потребителите си, но онлайн. Работата е по  утвърдения график.

"Всеки от специалистите е подготвил програма за работа с потребителите. Работим по определен график, който е изпратен на всички, за да бъдат запознати. В посочения час определения специалист се обажда на потребителя. Дава му насоки за работа у дома или работят едновременно с различни програми… Потребителите са мотивирани за справяне с проблема и да се работи", каза организаторът "Социално обслужване" Юлита Петрова

"Освен дистанционно, работим и мобилно с нашите потребители, тъй като част от тях са самотни хора, които имат нужда да им се занесе нещо или да се видят лично, да им се купят лекарства или храна за вкъщи. Дистанционната работа лично при мен, в кинезитерапията, благодарение на новите технологии-фейсбук, вайбър, месинджър, може да осъществяваме и видео връзка. Аз виждам потребителите как изпълняват зададените упражнения"- каза кинезитерапевтът Павел Павлов.

Образователна платформа помага на специалния педагог и логопед Даниела Иванова:

"За всички представлява много голям интерес платформата. От скоро я прилагаме в нашия център. Първоначално потребителите преминаха кратко обучение, докато все още бяхме в присъствена форма."

"Старая се с всеки да работя по индивидуалните потребности, от които има нужда. Оформят се няколко основни трудности при потребителите. Едната е с разреждане на емоционалното напрежение, оказване на емоционална подкрепа. Другото е мотивация към някакви начини за разнообразяване на работата вкъщи и идеи за запълване на свободното време"- разказа психологът Илияна Маринова

510 деца от област Видин ще получат подаръци за Коледа, благодарение на кампанията "Плюшено мече", на която фондация "Подкрепа за реализация" е партньор. Инициативата стартира на 1 ноември. Само за дни след обявяването й, за повечето от желанията на децата вече има дарители, разказва трудотерапевтът Моника Петкова, която помага в кампанията:

"Остават още 11 лица, които не са покрити. Част ок подаръците вече са при нас. Чакаме още. Всеки, който желае да дари, трябва да се регистрира в сайта на кампания "Плюшено мече" и да подари подарък. Там ще види списъка..." 

Подаръците за децата от област Видин се изпращат на адреса на фондация "Подкрепа за реализация" на улица "Баба Вида" №11. 

За втора година  Фондация "Подкрепа за реализация" и Видинска света митрополия подаряват на децата във Видин вълшебно място. Всяка вечер, с настъпващата тъмнина, детска площадка "Смърфовете 2" се преобразява и се появява приказно градче. 

"Светлините заблестяха и обратното броене към най-светлият празник Рождество вече започна. С приближаването му сърцата на всички ни все повече се изпълват с надежда - за топлина, сигурност и сбъднати мечти"- посочват от фондация "Подкрепа за реализация" на страницата си във фейсбук. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30