Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 27 ноември 2020 година

Снимка: Радио Видин

Пристигнало е оборудването на лабораторията за PCR тестове, която ще заработи във видинската болница. Провежда се и обучение, каза директорът на МБАЛ "Света Петка" във Видин д-р Ивета Найденова.

Ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 у нас, влизат в сила от 23:30 часа тази вечер. Днес бе последният присъствен ден в училище за децата в цялата страна. От понеделник обучението преминава изцяло в електронна среда, детските градини и яслите затварят до 21 декември. Затварят се за посетителите заведенията, те ще е работят само за доставки по домовете. Преустановяват работа търговските центрове, в тях ще работят само хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси и тези на мобилните оператори. От утре в хранителните магазини между 8:30 и 10:30 сутринта няма да се допускат хора до 65 години. За аптеките "зеленият коридор" отпада. 

До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности.

Нов размер на такса битови отпадъци определи Общинският съвет в Мездра. Приети са мерки за подпомагане на таксиметровия бранш в условията на пандемията от COVID-19.

106 са положителните проби за коронавирус в област Враца за последното денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. Новозаразените в Монтанска област за същия период са 58. Установените новозаболели във Видинско са 14, по-данни на РЗИ. 3 568 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 9 093 PCR тестове.

Добри, но закъснели са мерките за частичния локдаун, който въвежда правителството от тази вечер. Мнението е на хирурга и бивш министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. А дали мерките ще имат ефект, проф. Гайдарски отказа да прави предположения.

До края на следващата година в Белоградчик ще бъде облагородена детска площадка, на която деца от различните етноси ще могат да играят и да се забавляват.

Лични предпазни средства на Многопрофилната болница за активно лечение в Mездра дари местната община. Дарението включва 8 броя защитни гащеризони с качулка за многократна употреба, изработени от водоустойчива промазана тъкан, 20 броя стандартни предпазни шлемове с повдигащ механизъм за многократна употреба и 600 броя латексови ръкаваци без талк, осигуряващи защита във високорискови ситуации.

За четири часа на 1 декември са възможни затруднения при продажбата на електронни винетки и маршрутни карти, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Актуализациите няма да повлияят на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и GPS тракери на изминатото разстояние от тежкотоварни автомобили над 3,5 тона.

С различни онлайн прояви Професионалната гимназия по селско стопанство "Георги Михов Димитров" в Дунавци днес отбелязва 93 години от създаването си. 

510 деца от област Видин ще получат подаръци за Коледа, благодарение на кампанията "Плюшено мече". Инициативата стартира на 1 ноември и само за дни след обявяването й, за повечето от желанията на децата вече има дарители. Това каза Моника Петкова от Фондация "Подкрепа за реализацзия", която е партньор в кампанията. До 9 декември дарителите могат да регистрират участието си в кампанията.

От утре ледената пързалка във Видин преустановява работа до 21 декември. Централният общински пазар във Видин остава отворен, като се спазват въведените досега противоепидемиологични мерки. 

До 21 декември всички музейни обекти ще бъдат затворени, съобщават от Регионалния исторически музей във Видин. Ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 у нас, влизат в сила от 23:30 часа тази вечер.

Утре ще се проведе третото издание на Занаятчийския базар във Видин. Базара се организира от община Видин със съдействието на Регионална Занаятчийска камара Видин. Мястото е до музей Конака, като продукцията ще си предлагат местни занаятчии и приложници и ще гостуват и творци от други градове. Базара ще се проведе при пълното спазване на противоепидемичните мерки- и търговци и клиенти трябва да бъдат с маски, каза Албена Стефанова, една от организаторките. Откриването на базара е от 10 часа пред музей Конака.
Вижте още

Снимката на 20 януари 2021 година

Нова техника получи общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин. Правителството одобри доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в  АЕЦ "Козлодуй". Предстои г азохранилището "Чирен"  да..

публикувано на 20.01.21 в 17:55

Кукленият театър във Видин подновява съботните представления

Първо представление за годината готви кукленият театър във Видин . На 23-ти януари от 11 часа,  в залата на театъра, най-малките зрители ще могат да видят спектакъла "Ревливата принцеса".  "Това е един спектакъл, който е познат на нашата публика. Той е имал изяви не само на видинска сцена, а и в цяла България. Ярослав Петков е режисьорът...

публикувано на 20.01.21 в 17:30

Модерна оранжерия за канабис разкриха край Бойчиновци

Полицаите от Монтана разкриха лаборатория за отглеждане на канабис от рода на индийския коноп.  Оранжерията се намира в бившия завод за алуминиеви отливки в квартал “Огоста” в Бойчиновци, съобщи директорът на ОД на МВР Монтана старши комисар Пламен Томов: . "В самата лаборатория се иззеха общо 600 растения , с много добра..

публикувано на 20.01.21 в 17:13
БЧК белоградчик

Допълнителни пакети с храни раздаде БЧК в Белоградчик

БЧК – Видин започна поетапно раздаване на останали  количества хранителни продукти на лица, които допълнително са включени в Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане. В  община Белоградчик бяха раздадени 13 пакета с хранителни продукти.   Индивидуалните пакети са със средно тегло 30 кг и съдържат хранителни..

публикувано на 20.01.21 в 15:43

Преброяването започва на 7 септември

Преброяването на населението и жилищния фонд в Република България  ще започне в 0:00 часа на 7 септември 2021 г. и ще приключи в 20:00 часа на 3 октомври 2021 г., това реши Министерският съвет на свое заседание. Преброяването чрез попълване на електронна преброителна карта ще се проведе по интернет и ще продължи 10 дни - от 0:00 часа..

публикувано на 20.01.21 в 14:52

Разширяват газохранилището в Чирен

Предстои газохранилището "Чирен" да бъде разширено, като  капацитет му ще бъде повишен до над милиард куб. метра газ. Това стана ясно на днешното правителствено заседание. О ткрита е и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище, з аяви  Владимир  Малинов, изпълнителен директор..

публикувано на 20.01.21 в 14:43

Около 6 000 фирми са поискали безвъзмездна финансова помощ

Над 6000 търговци са поискали подкрепа чрез оборотен капитал до момента чрез Националната агенция за приходите.  Крайният срок за кандидатстване изтича  днес 2 0  януари  в 16:30 часа . По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат 20%,..

публикувано на 20.01.21 в 14:03