Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 ноември 2020 година

Снимка: Радио Видин

Пристигнало е оборудването на лабораторията за PCR тестове, която ще заработи във видинската болница. Провежда се и обучение, каза директорът на МБАЛ "Света Петка" във Видин д-р Ивета Найденова.

Ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 у нас, влизат в сила от 23:30 часа тази вечер. Днес бе последният присъствен ден в училище за децата в цялата страна. От понеделник обучението преминава изцяло в електронна среда, детските градини и яслите затварят до 21 декември. Затварят се за посетителите заведенията, те ще е работят само за доставки по домовете. Преустановяват работа търговските центрове, в тях ще работят само хранителни магазини, аптеки, банкови и застрахователни офиси и тези на мобилните оператори. От утре в хранителните магазини между 8:30 и 10:30 сутринта няма да се допускат хора до 65 години. За аптеките "зеленият коридор" отпада. 

До 31 януари 2021 г. всички пчелари и стопани, обработващи площи със земеделски култури, трябва да се регистрират в Електронната платформа за оповестяване на растителнозащитните, дезинфекционните и дезинсекционните дейности.

Нов размер на такса битови отпадъци определи Общинският съвет в Мездра. Приети са мерки за подпомагане на таксиметровия бранш в условията на пандемията от COVID-19.

106 са положителните проби за коронавирус в област Враца за последното денонощие, сочат данните от Единния информационен портал. Новозаразените в Монтанска област за същия период са 58. Установените новозаболели във Видинско са 14, по-данни на РЗИ. 3 568 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 9 093 PCR тестове.

Добри, но закъснели са мерките за частичния локдаун, който въвежда правителството от тази вечер. Мнението е на хирурга и бивш министър на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски. А дали мерките ще имат ефект, проф. Гайдарски отказа да прави предположения.

До края на следващата година в Белоградчик ще бъде облагородена детска площадка, на която деца от различните етноси ще могат да играят и да се забавляват.

Лични предпазни средства на Многопрофилната болница за активно лечение в Mездра дари местната община. Дарението включва 8 броя защитни гащеризони с качулка за многократна употреба, изработени от водоустойчива промазана тъкан, 20 броя стандартни предпазни шлемове с повдигащ механизъм за многократна употреба и 600 броя латексови ръкаваци без талк, осигуряващи защита във високорискови ситуации.

За четири часа на 1 декември са възможни затруднения при продажбата на електронни винетки и маршрутни карти, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Актуализациите няма да повлияят на автоматичното отчитане чрез бордови устройства и GPS тракери на изминатото разстояние от тежкотоварни автомобили над 3,5 тона.

С различни онлайн прояви Професионалната гимназия по селско стопанство "Георги Михов Димитров" в Дунавци днес отбелязва 93 години от създаването си. 

510 деца от област Видин ще получат подаръци за Коледа, благодарение на кампанията "Плюшено мече". Инициативата стартира на 1 ноември и само за дни след обявяването й, за повечето от желанията на децата вече има дарители. Това каза Моника Петкова от Фондация "Подкрепа за реализацзия", която е партньор в кампанията. До 9 декември дарителите могат да регистрират участието си в кампанията.

От утре ледената пързалка във Видин преустановява работа до 21 декември. Централният общински пазар във Видин остава отворен, като се спазват въведените досега противоепидемиологични мерки. 

До 21 декември всички музейни обекти ще бъдат затворени, съобщават от Регионалния исторически музей във Видин. Ограниченията, наложени със заповедта на министъра на здравеопазването, с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 у нас, влизат в сила от 23:30 часа тази вечер.

Утре ще се проведе третото издание на Занаятчийския базар във Видин. Базара се организира от община Видин със съдействието на Регионална Занаятчийска камара Видин. Мястото е до музей Конака, като продукцията ще си предлагат местни занаятчии и приложници и ще гостуват и творци от други градове. Базара ще се проведе при пълното спазване на противоепидемичните мерки- и търговци и клиенти трябва да бъдат с маски, каза Албена Стефанова, една от организаторките. Откриването на базара е от 10 часа пред музей Конака.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17