Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лечението на коронавирус във видински условия

Снимка: Радио ВИДИН

Не са малко желаещите за доброволен труд във видинската болница "Света Петка". Дарители ще осигурят апарати за подаване на кислород. Болницата има необходимите количества от медикаментите, които се ползват за лечението на болни с коронавирус, каза директорът на МБАЛ "Света Петка" д-р Ивета Найденова.

"Ние имаме количества, които за момента ще бъдат достатъчни, за да завършим лечението на започнатите с тези лекарства пациенти. Група желаещи да дарят средства са поели инициатива да се закупи един апарат за дишането, който е подпомагащ дишането на болни с тежка дихателна недостатъчност. Частен дарител е закупил още няколко кислородни концентратора. Броят на болните се увеличава лавинообразно и по-добре да имаме по- олямо количества такива кислородни концентратори. Допълнително с наши средства ще купим още три. Да сме сигурни, че имаме достатъчно кислородни концентратори и апарати за дишане."

Във видинската болница е създадена организация за ползване на лични предпазни средства, която стриктно се спазва. Вътре, в отделенията, е много малко вероятно да бъдат заразени работещите.

"Това, от което имаме нужда, са лични предпазни средства. Те се използват много и в големи количества. Поръчките, които правим, са големи и като финансови средства също ни натоварват много. Това е, от което имаме нужда в момента и от хора- лекари медицински сестри, които биха могли да облекчат нашите лекари."

81 са леглата за пациенти с COVID-19, което е 30% от леглата на болницата. Ръководството на лечебното заведение ремонтира един сектор с няколко стаи, където биха могли да бъдат настанени още пациенти.

Каква е ситуацията в доболничната помощ?
За личните лекари ситуацията е сложна. Работим под напрежение, не можем да говорим за нормален работен ден, коментира д-р Наташа Иванова- заместник председател на сдружението на общопрактикуващите лекари за Видин:

"Не само ни звънят, те идват директно в кабинета. На ден преглеждаме по 40-50 човека, отделно провеждам по 60-70 разговора на ден. Отделно атакуват и сестрата. Аз имам два телефона, отговарям и на двата. Не е нормален работен ден. Това е изключително интензивен, поради простата причина, че аз преглеждам, прекъсват прегледите. Отбивам по някой път, после започвам да връщам обаждания. Лудост. Всичко живо, което посещава кабинета, с изключение на двама-трима, които идват за изписване на рецептурни книжки, е със симптоматика за ковид. Назначаваме лечение, оттук нататък изисквам през ден, а тези, които са по-влошени, всеки божи ден да ми звънят по телефона, за да мога да ги контролирам. През два- три дена ги викам, за контролен преглед, съответно, ако се налага рентгенография на бял дроб. Тези, които са по-запуснати, решили са, че сами ще оправят или сами ще се самолекуват, идват в един момент закъснели. Карам се, сърдя се, заради това, че идват с оформена двустранна пневмония", сподели д-р Наташа Иванова. Според нея няма ясен сигнал, че пациент е с COVID-19:

"При всеки започва различно. Болшинството от случаите започват с температура. Като температурното състояние се предшества от малсимптоми, които се пропускат от пациента. Примерно, леко дразнене в гърлото. В един момент като вдигне температура, тогава те разбират, че наистина нещо се случва с тях. Но не е така, не е температурата първия симптом. Някои идват с нарушение в обонянието. Прави впечатление, че младите са по-често с нарушение в обонянието, без никакви други симптоми. Други идват с температурата, кашлицата. Други имат силен главобол, силна отпадналост. Понеже почти не се правят тестове, аз съответно не ги насочвам, защото осъзнавам, че около нас всичко е с ковид, само че той е недоказан. Поради простата причина, че няма достатъчно тестове или хората трябва да ходят да си плащат в лабораторията. Хората са бедни, нямат достатъчно финанси. Скъпо е лекуването на ковид в доболничната помощ и поради тази причина предпочитам тези пари да ги дадат за медикаменти за лечение", допълни личният лекар.

Правят ли се безплатни PCR тестове в спешно приемно отделение и има ли достатъчно?

"Като започне да работи нашата лаборатория в нашата болница, да прави пробите, тогава вече ще могат. Ще бъдат безплатни само толкова, колкото Касата ги поема за всеки ден. Няма да бъдат неограничени, а ще има лимит. PCR тестове безплатни се правят, но в нашата болница няма как. Тези проби, които се взимат, се дават в националната референтна лаборатория", обясни д-р Венцислав Владински- директор на РЗИ във Видин.

Не всеки може да си направи безплатен PCR тест, каза още д-р Владински:

"Колегите го преценяват. Първо му се прави бърз тест и там се вижда. Като е отрицателен, няма смисъл да се прави PCR. Пращам 100 PCR проби в София, половината са положителни, другата са отрицателни и от София, от националната лаборатория ни се сърдят и казват: "Вие си правите проби за утеха." В Спешно приемно отделение отиват тези пациенти, които вече имат симптоматиката или са направили двойните пневмонии. На тези хора им се взима пробата, изработва се, за тях е безплатно."

Още по темата - в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00