Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да се приспособим към мерките, наложени заради коронавируса

Ще помогнат спорт, позитивни мисли и разходки

Снимка: Радио Видин

Как да се приспособим към мерките, които бяха наложени заради коронавируса е гледната ни точка в "Посоките на делника".

До 21 декември са в сила по-строги мерки за справяне с епидемията от COVID-19. Децата вместо на училище и детска градина са вкъщи. Когато е възможно офисът ни е у дома. Отлагаме срещите с приятели и роднини, както и посещенията в залите за фитнес. Пазаруването в молове също не е възможно, а в останалите магазини и аптеките по различно време обслужват по-младите и възрастните над 65 години. Не работят ресторантите и кафенетата. Налага се да заменим  обичайните за нас занимания с други.  

Да преосмислим и пренаредим приоритетите си, съветва Цвети Иванова, психолог от Враца:

"Първо искам да кажа, че мерките са за всички. Погледнато глобално, наистина е много важно да се ограничим и ние самите от неща, които бихме си позволили. Ограниченията няма да  ни тежат толкова много в името на по-доброто ни здраве, както и да са по-хубави празниците, които наближават. Аз си спомням, че през март месец мерките бяха по-драстични от тези. За това ми напомни синът ми, който тогава се  прибра да живее във Враца, защото затвориха ресторантите, а той работеше в този бизнес. Много е важна вътрешната  нагласа и преосмисляне- да си подредим нещата, кое е по-важно за нас. Изключително тежко е, слушам от хора, които са карантинирани въобще да не излизат от вкъщи. Това е много сериозно изпитание за психиката на човек. Така че, знаейки, че по този начин ние не сме ограничени въобще да не излизаме, можем да излезем, да се разходим сред природата. Знаете във Враца има чудесна природа, във Видин край Дунав също. Може да се тренира вкъщи дори, нищо, че са затворени фитнесите. Има всякакви варианти. Всеки има вкъщи арсенал от гирички или нещо друго. Може да почете хубава книга, да се помоли, да се вижда с по-близки хора, но на дистанция. На мен ми тежи това, че не мога да си прегърна приятелите така, както преди или да се събираме на гости. Мисля, че за месец или по-малко, още по-малко от 20 дни остават, може да се издържи с промяна на нагласата и отношението. Поглеждайки кое е най-важно в тази ситуация и кое да си извлечем и си го поставим на първо място, другите неща се подреждат след това. Не е толкова тежко. Човек не е затворен да не може да излиза или пък да върши куп неща. Да, ограничен е откъм работен процес, ако работи онлайн. Не е особено приятно, и на мен ми се случва да работя онлайн. Някак си се губи връзка с колегите, с истинския работен процес, но поставени сме в тази ситуация. С много вяра, с мобилизиране на вътрешен ресурс, всеки го има, можем да се справим. Това искам да кажа на вашите слушатели, всеки има вътрешен ресурс, който в тежки моменти, повярвайте ми, се мобилизира и това ни помага."     

Заради ограниченията, повече стоим у дома и по-малко се движим. Трупаме килограми и не помагаме за здравето си, но има и алтернатива, казва преподавателят по физическо възпитание и спорт в Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I"  във Видин Росен Ракаджиев:


"Движението е важно и не само сега при тези ограничени условия. Въобще физическата активност е пътят към подобряване на нашето общо здравословно състояние, повишава имунитета, ставаме по-трудно податливи на болести. Физическата активност е най-универсалният фактор, който влияе положително на всички органи и системи у човека- сърдечно-съдова, дихателна и т.н. Доставя се повече кислород. Метаболизмът се променя. Също така се горят калории, поддържа се добра форма. Подобрява се мускулната сила и здравината на костите и сухожилията.


Сега отново сме в изолация, учениците не са на училище, учат онлайн, впрочем много хора работят от вкъщи и прекарват часове наред в седнало положение пред компютъра. Това не е добре и трябва да се вземат мерки, т.е. трябва да има движение и физическа активност. Противоепидемичните мерки сега не са чак толкова строги, както през пролетта. Може да се излиза навън, разходките са позволени, но трябва да се спазват елементарни изисквания за дистанция и носене на маски. Лошото е, че не работят фитнес залите и са преустановени всички спортно-тренировъчни дейности при подрастващите. Но и в тези условия може да се намерят форми за различни физически активности.


Най-лесна и достъпна е разходката. Умишлено не споменавам бягането, тъй като времето не е подходящо сега, студено е, мъгливо и може да доведе до простуда на дихателните пътища и до проблеми, а сега особено това не е желателно. Разходката е най-подходяща – в градската градина, в центъра на града, в квартала. Аз лично всеки ден правя разходка от крепостта Баба Вида до Колодрума и обратно.


Също така е хубаво да оставим автомобила за известно време и да започнем да се движим пеша  до работата, до магазина и т.н. Добре е това да ни стане и навик.


А за още по-голямо натоварване трябва да изкачваме на стъпала, т.е. да се откажем и от услугите на асансьора, още повече, че в това малко и затворено помещение, в което влизат различни хора- може да се заразим с неприятния ковид вирус. Има голям риск от това. Така че по няколко пъти на ден трябва да слизаме и да се изкачваме по стълбището в блока или кооперацията. Това е идеална физическа активност и съчетана с една ежедневна разходка, е достатъчно да сме бодри и във форма.


И остава да включим една тренировка в домашни условия, за да изпълним на макс нашата програма по време на извънредното положение в страната. А и вкъщи има какво да се прави – сутрешната ведрина е прекрасен начин за раздвижване и зареждане. На килима във всяка стая може да си направим по няколко упражнения за различните стави и мускулни групи. Това е най-лесното.  Който иска може да включи и допълнителни упражнения за по-голямо натоварване като лицевите опори, коремните преси и клековете. Те са достъпни и лесни за изпълнение. Хубаво е да се правят по повече повторения на 3-4 серии с почивки. Също така може да се ползват и допълнителни помощни уреди като гири, ластици, въженца. Има най-различни упражнения, може да се прави стречинг, йога, аеробика и т.н. В интернет пространството има разнообразни клипчета, откъдето може да се взаимстват идеи и да се изпълняват готови тренировъчни програми. Една лека тренировка, дори и в домашни условия, ще спомогне за премахне на психическата умора. Гарантирам, че ще се чувствате много по-добре! Това правя и аз в онлайн часовете с моите ученици.  Мотивирам ги за работа с интересни и разнообразни комплекси от упражнения."


Детските градини не работят, а всички ученици вече преминаха в електронна среда. Родителите трудно се справят, особено работещите, казва Маги Стефанова, майка на три деца от Видин.

"Аз все още съм по майчинство и що годе се справям, тъй като не съм на работа, но по принцип е много трудно с три деца вкъщи. Едното е трети клас и е на онлайн обучение и е много трудно. Трябва да се пази тишина. Двете мъничките искат да играят, искат да излизат. Сега са затворени, нямат никакво движение, нямат занимание и е доста сложно. Опитвам се да занимавам двете по-малки деца, тъй като нямам помощ от роднини... Когато голямата ми дъщеря има часове, малките  не се чувстват добре, защото трябва да пазят тишина. Опитвам се да ги занимавам, да им давам книжки, да им пускам детски филмчета. Много е сложно, защото всяко дете, на всяка възраст си има своите нужди и е много трудно да се съчетае...На мен ми предстои да се върна на работа и не знам какво ще стане, ако детските градини са затворени.  Аз не знам други родители, на които наистина им се налага да работят в сферите, в които все още се работи, как ще се справят. Не знам дали има мярка, с която се осигурява помощ на родителите, физическа помощ- педагози, които да помагат за заниманията на децата. Има хора, които трябва  да ходят на работа, а при все, че не работят детските градини и училищата, не знам как ще се случи. Реално повечето родители, да, имат нужда от финансова помощ, но повечето имат нужда и от физическа. Реално детските градини и училищата бяха точно такава помощ."

Николай и Петя Николови са собственици на заведение за бързо хранени в центъра на Видин. До преди дни техни клиенти били предимно работещи в близките до заведението фирми и учреждения. Вече приготвят само храна за вкъщи. Продължават да работят, но за значително по-малко клиенти. Не очакват печалба, а поне да покрият разходите си. Работата им намаляла още преди да наложат ограничението, защото много от доскорошните им клиенти вече работят от дома, разказва Николай. Други пък не знаят, че заведените работи, обяснява Петя:

"Някои от клиентите днес останаха учудени, че работим, но все пак ние спазваме всички мерки. Опитваме се като всички нормални хора да работим все пак."

Не се е налагалото в заведението да съкращават персонал, защото и без това работят само двама. От предлаганите сега мерки няма такава, която да им помогне за справяне с кризата. Надяват се да няма удължаване на мерките и след 21 декември.

След наложените мерките, заради пандемията през пролетта, видинчани приемат по-лесно новите ограничения:

"Доволна съм. Трябва да има дисциплина...Аз също бях за онлайн обучението, тъй като се страхувам от вирусите...Не ми създават неудобство. Щом се налага, ще се съобразяваме."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00