Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2020 година

На 1 декември отбелязваме Световния ден за борба със СПИН. Неговата цел е да повиши информираността на младите хора по проблемите на ХИВ/СПИН. Всеки може да провери своя ХИВ статус напълно безплатно и анонимно, каза Силвия Нелчева от Общинския съвет по наркотичните вещества във Видин.


89 са новите случаи в област Враца, за област Видин 7, докато в Монтана 34 проби са с положителен резултат. 2814 са новите случаи на коронавирус у нас от направените 6825 PCR теста.

По данни на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ във Видин, за последното денонощие 27 лица, положителни за COVID-19 са оздравели. От тях петима са били на домашна терапия, а 22 са лекувани и изписани от видинската болница.

За 30 ноември на територията на област Монтана са установени 34 нови случая на COVID-19, които са на 14- дневна домашна изолация. Починали са 6 лица с потвърдена COVID-19 инфекция.

73-има пациенти, заразени с коронавирус или възстановяващи се от коварното заболяване, има в момента в Белодробната болница във Враца. Това е 90% от капацитета на специализираното лечебно заведение, което е на първа линия и поема най-тежките случаи в града и областта. 80 са леглата, предназначени за лечение на COVID пациенти.

81 новодиагностицирани с COVID-19  са регистрирани в община Мездра от 23 до 29 ноември, включително. Това показват данните от Единния информационен портал. 51 от тях са от гр. Мездра, а останалите 30 - от съставните села на общината.


Млад специалист по акушерство и гинекология ще работи в родилното отделение, което предстои да възобнови дейността си във видинската болница "Св. Петка". Д-р Албена Иванова е родом от Видин, работила е в лечебни заведения в Плевен и Велико Търново. Съставът на отделението е ясен и се очаква съвсем скоро то да отвори врати, обясни лекарят.

Шест души, които работят в Градския духов оркестър, Ансамбъл "Дунав" и общинското звено "Чистота" се отзоваха на призива на МБАЛ "Св. Петка" да окажат съдействие в тежката ситуация, възникнала заради разпространението на коронавируса.


Първите ваксини срещу COVID-19 се очакват да бъдат в страната в края на 2020 година. Личните лекари са в готовност да започнат прилагането на ваксините, смята председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Видин, д-р Емил Мушанов. Ваксинацията срещу COVID-19 ще е безплатна и доброволна.


Българският Червен кръст отново стартира Националния онлайн чат за психосоциална подкрепа. На уебсайта на организацията специалисти по психосоциална подкрепа и експерти на БЧК, всеки работен ден от 12:00 ч. до 14:00 ч. ще предоставят безплатна и конфиденциална помощ на хората, които изпитват затруднения при справянето с настоящата обстановка.


От 1 до 31 декември 2020 г. здравноосигурените лица могат да сменят личния лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен път в РЗОК.

От днес ледената пързалка във Враца отваря врати. Зимният атракцион ще работи всеки ден от 10:00 Ч. до 22:00 ч. Припомняме, че ледената пързалка във Видин не работи от вечерта на 27 ноември, заради въведените нови мерки срещу COVID-19. Наскоро кметът на Видин Цветан Ценков заяви, че се обмисля повторно отваряне на атракциона.


Ремонтираха улица "Камен Вачков" в мездренското село Ребърково. Ремонтът включва цялостна подмяна на асфалтовата настилка, полагане на тротоари и нови плочки. За ремонта на улица "Камен Вачков" са отпуснати около 20 хиляди лева. Финансирането е от капиталовите разходи на община Мездра.


Светлините на коледната елха на централния площад в Монтана грейнаха в 17 часа на 1 декември – ден преди отбелязването на 129-годишнина от обявяването на градския статут на общината.


Днес - 1 декември, между 17 ч. и 21 ч., са планирани дейности по внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси - винетки и тол. Възможно е да възникнат частични забавяния и прекъсвания, които биха могли да затруднят продажбите на електронни винетки и маршрутни карти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Заседание на Общинския съвет ще се проведе в Димово

За днес е насрочено редовно заседание на Общинския съвет в  Димово . Да бъде дадено съгласие на общинската администрация да кандидатства за финансиране от Фонд "Социална закрила за закупуване на неупотребяван пътнически автомобил" е едно от предложенията, които съветниците ще разгледат. Дневният ред включва още приемане на дългосрочна общинска програма..

публикувано на 28.03.24 в 11:54

Оставиха в ареста четирима врачани, обвинени в побой

Троен състав на Окръжен съд – Враца остави за постоянно в ареста четирима души от Враца след побой в центъра на града на 9 март. Така на практика окръжните магистрати потвърдиха определението на колегите си от Районния съд спрямо четиримата обвиняеми, на които е приложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Врачанският окръжен..

публикувано на 28.03.24 в 10:05

Засадиха 200 дръвчета в памет на Кръстьо Пишурка в община Лом

Общо 200 паркови дръвчета бяха засадени в Лом и региона. Инициативата е на фондация “1300 години България” и е по повод 200-годишнината от рождението на големия възрожденец Кръстьо Пишурка. В организацията по засаждането на фиданките се включиха представители на Общинския ученически клуб "Екология и опазване на околната среда", с ръководител..

публикувано на 28.03.24 в 09:59

Видинската болница е акредитирана да обучава по 16 специалности

Видинската МБАЛ "Св. Петка" е одобрена да извършва клинично обучение на студенти по медицина или здравни грижи. Болницата е акредитирана по 16 специалности. Това съобщи директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова и добави, че в отделението по неврология вече е постъпил специализант.  "Медицинските специалности, по които сме акредитирани за..

публикувано на 28.03.24 в 09:15
Мирослав Аспарухов (вдясно) е новият председател на читалищното настоятелство в Мездра.

Читалището в Мездра е с ново ръководство

Народно читалище ”Просвета 1925” в Мездра проведе отчетно-изборно събрание.  С решение на досегашното настоятелство шестима дългогодишни негови членове и членове на преброителната комисия, включително и най-дългогодишният председател в историята на културното средище Валентин Вълчев, които са в пенсионна възраст се оттеглиха от ръководството по..

публикувано на 28.03.24 в 08:30

Община Видин подписа 14 договора с национално финансиране

Кметът на Община Видин Цветан Ценков подписа 14 договора с национално финансиране на обща стойност почти 40 милиона лева.  Това стана възможно след като в Закона за държавния бюджет за 2024 г. българското правителство прие Инвестиционна програма за общински проекти за финансиране на проекти, определени като приоритетни. През 2023 година Община Видин..

публикувано на 28.03.24 в 08:30

Създават Общинско предприятие „БКС-ГРАД” към община Белоградчик

Общинският съвет  в  Белоградчик  проведе редовното си заседание. Общинските съветници приеха решение за  създаване на Общинско предприятие „БКС-ГРАД” към община Белоградчик.  Каква ще е дейността на предприятието разясни Боян Минков – кмет на Община Белоградчик: „Поддържане чистотата на територията на общината включително зимно..

публикувано на 28.03.24 в 08:05