Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин продължава да бъде от градовете с най-мръсен въздух

Снимка: Радио ВИДИН



Превишение на фините прахови частици е отчетено в редица градове от страната, сред които и Видин, сочат данните на Изпълнителната агенция по околната среда. Справката с Европейския индекс за чистотата на въздуха показва, че в града замърсяването на въздуха е опасно за здравето.

През април 2019 година сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си за чистотата на въздуха в реално време. Изводът е, че по време на отоплителния сезон въздухът във Видин е най-замърсен. Във града през миналата година са регистрирани 120 дни на замърсяване на въздуха с наднормени стойности. Измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда отчитат редовно концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от два пъти над допустимото.

Притеснени ли са видинчани за здравето си?

"Мръсен е заради автомобилите и чистотата в града. Едно време всички се отопляваха на дърва и въглища и не беше мръсен... Ниската мъгла пречи въздухът да стане по-чист... Най-вече от колите. Не вярвам да идва от Румъния, реката е преграда... От какво е замърсен тук не разбирам - цялата индустрия липсва... Живял съм в София - въздухът тук не е мръсен, там обаче е. Улиците обаче не се мият наистина. Нормално е зимата да е идея по-лошо, защото започва отоплителният сезон... Усеща се, особено когато отворим прозореца. В квартала палят печките... При нас покрай училище "Любен Каравелов" не е мръсен, ние с жената се разхождаме покрай Дунава, там е свежо... Притеснени сме, тези дни, докато имаше мъгла, беше ужасно. Съветвам да се носи маска или шалче... Въздухът е неприятен, дължи се на финансовото състояние на хората... През целият ден се усеща..."

Мръсният въздух е причина за преждевременната смърт на над 400 000 европейци всяка година. Заключението е от доклад на Европейската агенция по околна среда. Страната ни е почти на върха на черната класация - над 15 000 българи годишно губят живота си заради лошото качество на въздуха.

Основният замърсител на въздуха е битовото отопление, каза климатологът проф. Георги Рачев.

"Колите също са сериозен замърсител, а и не се движат на оловен бензин. Консумацията на гориво е намялала, сравнено с предишните периоди. Хората палят печките, отопляват се на твърдо гориво, няма как да останат на студено. Във вашия район горивата са некачествени. Дървата са микс от полето и двора, а пък печките са стари. Често се гори пластмаса, дрехи и маратонки. Всичко това постъпва в атмосферата. На последно място в ЕС сме по битово отопление на газ, а трябва да преминем към централизирано отопление или такова именно на газ. Чист въздух през зимата не бива да бъде очакван в скоро време, за съжаление".

По проект по Оперативна програма "Околна среда" Община Видин ще предложи на жителите подмяна на старите печки на твърди горива със съвременни алтернативни отоплителни уреди. Очаква се реализирането му да започне най-рано през месец март. Предвидени за инвестиция са над 12 милиона лева. Около 3000 домакинства ще могат да се възползват от програмата. 

Освен намаляването на цената на тока, ефективни мерки за справяне с проблема са намалението на движението с коли, стимулирането на обществения транспорт и домашното отопление с газ, както и спирането на дима от индустриалното производство, съветват специалисти.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00