Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Млади хора от Видин с видео послание срещу негативизма

4
Снимка: Радио Видин

Млади хора от Видин работят по реализацията на късометражен филмов продукт, срещу негативизма в обществото ни. Те са провокирани от коментари в социалната мрежа Фейсбук за всичко случващо се в родния им град и смятат, че това е твърде неправилно. С помощта на камера и микрофон те се опитват да покажат своята гледна точка по темата. С реализацията на проекта ни запозна Ивайло Петков, който в момента е студент втори курс в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов":

"Сега, когато сме си по родните места, във Видин се събрахме група ентусиасти, под инициативата на Майкъл Кирилов- ние сме петима общо. Има ученици, има вече завършили хора, има студенти и подготвяме един видео продукт, който целим да е адресиран към хората и по някакъв начин да изкажем своето мнение спрямо непрестанния хейт и цялата злоба, която се излъчва във виртуалното пространство ... В тези социални мрежи дебне едно много коварно чувство на безпоследственост и чувство на безнаказаност. Мислим, че в това виртуално пространство можем да кажем всичко и думите ще си останат там, а това не е така."

В реализацията на проекта участват Антонина Лозанова, Зорница Василева, Белла Антова, Майкъл Кирилов и Ивайло Петков. Основната идея е на Майкъл Кирилов, който е провокиран от неприятните коментари в социалната мрежа, относно ледената пързалка в родния му град:

"Идеята се появи в много интересен момент. Беше събота следобед и времето беше прекрасно. Както си слушах музика и попаднах на един клип, една песен, в която авторът постоянно се оплакваше от негативизма на хората към всичко. Същевременно беше повдигнат и въпроса с ледената пързалка в града, която направиха и имаше толкова противоречиви мнения, че просто нямаше накъде. От една страна хората постоянно се оплакват, че във Видин не се прави нищо, че нищо не задържа младите хора, че няма забавления и същевременно тъкмо се направи нещо ново и необичайно, нещо, което го няма наблизо в България и веднага всички започнаха да плюят, да хапят. Аз не очаквах една ледена пързалка да стане обект на толкова полемики от всички страни."

Когато продуктът бъде готов, той ще може да бъде гледан в Ютюб канала, ще може да бъде споделян във Фейсбук и коментиран, допълни още Майкъл Кирилов, а младите хора искрено се надяват да бъде постигнат желания от тях ефект.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00