Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи.

Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище? 

"Нашите деца, ако ние не им кажем, няма да се отделят. Те им хубаво с нас, щото им помагаме. Сега са на квартира. Ние с дядото си живеем самички, помагаме, но всеки да си знае мястото. И децата да се оправят сами... Отделно са. Дъщеря ми е тук във Видин, синът ми е в Люксембург. Дъщеря ми като се ожени, веднага се разделихме. Взеха си жилище и се преместиха. Синът ми завърши. Просто много ниско е заплащането в България... Синът ми е заедно с мен, а дъщеря ми е отделно. Но не може да си намери работа. Да му помогна, ама аз съм пенсионерка вече. По-добре е младите да са отделно...", споделиха мнения родители.

Работата и доходите са основната причина порасналите деца да си устроят свой дом. Най- често, когато се оженят, младите хора решават да живеят самостоятелно:

"Ние наскоро се преместихме тук. Живеехме 7 години в София. Преди няколко месеца заради пандемията се прибрахме. И не можем да си намерим работа. В София бяхме на квартира... Самостоятелно живеем, три години- четири. Когато се оженихме. Просто съпругът ми имаше наследство. Абсолютно много по- добре е . Не си представям да живея с родители си. Все повече семейства живеят в едно жилище повече от едно домакинство. Някои предпочитат, защото им помагат. Ето, за отглеждане на децата... Вие уцелихте момента. Току- що сме кандидатствали за жилищен кредит точно поради тази причина- искаме да живеем самостоятелно, а не с родителите... Да, отделно си живея. 2014 година се отделихме. По-спокойно ни е. Под наем съм и сме си отделно..."

Във Видин по-голяма част от покупката на жилища е от млади хора, които или пристигат от по-малко населено място, или в повечето случаи са били със своите родители и се отделят, или са били в по-малко жилище. Под наем също се търсят жилища от млади хора. Това е тенденция от няколко години.

"И тук младите хора, които работят, които искат да се развиват, държат да са самостоятелни, да си управляват средствата, имотите, семействата. Желанието на младите хора да идат в големия град с по- добър социален и културен живот продължава да го има. Има случаи, когато видинчани търсят къща в съседните на Видин села с цел създаването на условия на по- късен етап, когато, да речем, се пенсионират, да имат място, където да се приютят на спокойствие", коментира какви са тенденциите на пазара на недвижими имоти Анелия Иванова от агенция за недвижими имоти "Имоти Бонония".

Няма спад на цените на имотите, дори и поради пандемията. Последните две години цените са по-високи и се запазват такива. Причината е, че се ограничи предлагането на жилища, което доведе да засилване на търсенето и увеличение на цените. Обикновено се търсят най- масовите - двустайните жилища:

"Въпреки че в края на годината и доста тристайни се продадоха. Гарсониери също се търсят. По- трудно се продават големите имоти, скъпите имоти. Прави ми впечатление, че много млади хора напоследък търсят отремонтирано жилище, в което да влязат и да живеят." 

По последните данни към края на 2019 година общият брой на жилищата за област Видин са 67 763. От тях едностайни са 4 300, с две стаи са 18 237, с три стаи са 24 089, с 4 стаи са 12 390, с 5 стаи са 4 766 и с 6 и повече стаи са 3 981.

"Общата площ на жилищата в квадратни метри е 5 милиона 140 хиляди 390. Като се има предвид броят на жилищата и съответно квадратурата на всички жилища, средната площ на едно жилище на територията на областта е 75,85 квадратни метра. Населението на територията на областта към края на 2019 година е 82 835 човека и средно на едно жилище се падат 1.22 човека. Средната квадратура на един човек, която се пада на едно жилище е 62.06 квадратни метра", каза пред Пламен Коцев Цветан Цветков- началник отдел "Статистически изследвания - Видин".

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40