Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Село Горна Бешовица съществува без прекъсване от поне 7 столетия

Село Горна Бешовица е разположено в живописна долина, образувана от Веслешките дялове Страна̀та и Страница. До селото тече рекичката Косматица, която е ляв приток на р. Искър. Рекичката Косматица има още две местни имена. Те са Бешовишка бара и Влашка бара. Село Горна Бешовица има и второ землище, което се врязва на северозапад между землищата на Цаконица, Кален, Тишевица, Вировско и Върбица.

Западно от селото Горна Бешовица са останките на селище от стария неолит. То беше разкрито съвсем случайно при изкопни работи за язовирната стена. Тук са намерени кремъчни и каменни оръдия на труда и глинени съдове, рисувани с многоцветна земна охра. Центърът на днешното село Горна Бешовица лежи върху културен пласт от многовековно тракийско селище. През епохата на римското владичество някои от тракийските жители на това селище са служили като наемници в римската войска. В двора на проф. Иван Фунев е открита  късноантична гробница и надгробна плоча със старогръцки надпис от III в., който в превод гласи: „Аврелий Максим, син на Даезерес, още приживе, заедно със съпругата си Родопе, издигна този паметник за себе си и за своя брат Аврелий Валериан, който беше войник от Първа кохорта на бракарите и загина на война…“. Южно от селото върху височината Градището са развалините на антична крепост, която е използвана и през времето на българското средновековие.


В един османски документ от средата на XV в. е отразено, че част от селото Бешевиче - и баля (Горна Бешовица) е дял от тимар от 7 домакинства, а останалите жители на селото са войнагани и не са включени в тимара. Те са записани като войнагани в османските регистри от 1548 г., от втората половина на XVI в. и от началото на XVIII в. В документа с дата 1548 г. е записано дословно: „Бешевиче - и баля, войнук Балчин, син поп Добро…“. Това показва, че в селото още през XVI в. е имало църква и свещеник. Днешната църква на Горна Бешовица, строена през 1863 г., има оригинални каменни релефи, с които е украсена камената ѝ фасада. Интерес представляват нейният иконостас и иконите. Те са рисувани от местен самобитен майстор зограф, който се е подписал: „Пенчо Х… от с. Горна Бешовица“.


В старото землище на с. Горна Бешовица преобладават старинните имена на местностите. Тук се срещат учудващо стари имена като: Блажу̀й, Молѐй, Мѐторица, Обрещтъ̀, Прѐслопъ, Разпо̀полец, Ру̀ев дол, Саму̀ров трап, Стрѐжера, Сту̀блата и много други. Налице е старо българско население, което не е прекъсвало живота си за дълги периоди от време. И двете села Горна и Долна Бешовица са образувани преди XIV в. и с тези имена са заварени от османските нашественици.

Вижте още

Проверяват Здравната каса в Монтана за злоупотреби

Извънредна проверка на Регионалната здравноосигурителна каса в Монтана започва Изпълнителна агенция "Медицински надзор" след получени сигнали в Министерството на здравеопазването за изпълнението на договорите с лечебни заведения за болнична помощ, осигуряващи лечение на пациенти с COVID-19.  Инспекторите ще проверят спазени ли са условията за..

публикувано на 27.02.21 в 15:38

Врачани получават трибагреник за 3 март

Над 2 000 знамена ще бъдат раздадени във Враца в навечерието на националния празник 3 март, съобщиха от общинската управа. Трибагреник ще получат жителите на кварталите на Враца. Създадена е организация, като екипите на Младежки център - Враца / Youth Center - Vratsa, Младежки дом - Враца и Ученически Общински Съвет Враца  ще обхванат целия..

публикувано на 27.02.21 в 15:05
ОДМВР-Враца

Полицията разследва тежкия инцидент, при който загина работник на Пътната агенция

Най-вероятната причина за тежката катастрофа със загинал и ранени, която стана вчера сутринта край Враца, е отклоняване на вниманието на шофьора на микробус.  Водачът – П.Г.Х. от село Нефела, е бил изпробван за алкохол и наркотични вещества, като пробите му са отрицателни, съобщиха днес от полицията. Кървавата катастрофа се разигра към 9.30..

публикувано на 27.02.21 в 12:20

Сепарират отпадъците на Враца и Мездра

Дружеството „Екопроект“, което управлява депото за твърди битови отпадъци между Враца и Мездра, спечели обществена поръчка да сортира битовите отпадъци чрез сепариращата инсталация. Техниката се намира на площадка до депото край село Костелево. Очаква се през тази година да бъдат сепарирани към 21 300 тона отпадъци, за което фирмата с..

публикувано на 27.02.21 в 10:10

Мартеници красят населените места от община Криводол

Инициативата "Мартеница с кауза" ще украси всички населени места на Община Криводол. Организира се от читалището в едноименния град под мотото "По-празнична, по-пъстра и по-цветна Баба Марта".  "Работилница за мартеници е традиция в община Криводол, която читалището и училището в града организират вече повече от шест години. Творческата..

публикувано на 27.02.21 в 08:50

Въвеждат компостация на регионалното депо край Видин

С приемането на тазгодишния бюджет на Община Видин се поставят акцентите, свързани с реформирането по отношение на събираемостта на задълженията и увеличаване на приходите от Регионалното депо за битови отпадъци, каза кметът Цветан Ценков. "Най-късно до септември екипът на Общината ще подготви съответните нужни документи с цел да кандидатстваме...

публикувано на 27.02.21 в 08:00

82 новоустановени с COVID-19 в Северозапада

58 са положителните проби за коронавирус в област Враца, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие.  Новозаразените в Монтанска област за същия период са 17.  Установените новозаболели във Видинско са 7.  Новите случаи на COVID-19 инфекция в страната са 1681 при направени над 13 600 тестове. Ваксинираните..

публикувано на 27.02.21 в 07:33