Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 януари 2021 година

Снимка: Радио ВИДИН

Всички язовири, стопанисвани от "Напоителни системи" Видин имат свободен обем с изключение на яз. "Божурица".

Проектите за уличното осветление и за Младежкия дом остават приоритетни във Видин.

Без домашни телефони от дни са жителите на село Вълчек, община Макреш. 

Село Бойница е без ток

Още вчера е било възстановено електроподаването в голяма част от Ново село, но по-сериозна авария в един от трафопостовете е оставила част от селото без ток до днес на обяд.

Три села в община Брегово частично са без ток заради падналите валежи от дъжд и сняг.

Въпреки навалелия сняг, в община Белоградчик обстановката е спокойна. Това каза  заместник кметът Антон Трифонов. Няма проблем и с нивата на язовир "Дъбравка" и реките в региона.

На територията на област Монтана има установени 13 нови случаи на COVID-19. За изминалото денонощие са починали 4-ма заболели с коронавирус, съобщават от РЗИ-Монтана. 210 са активните случаи в областта, от които 68 са хоспитализираните пациенти, а 142-ма са на домашно лечение.

По данни на РЗИ - Видин, за последното денонощие са регистрирани 8 лица с положителни проби за коронавирус в област Видин.

39 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада.

25 са новите случаи на COVID-19 в област Враца. Според здравните власти към момента в региона са регистрирани общо 4 644 случаи, като напълно излекуваните са 2 667. 

Малка част от учителите в Северозапада са пожелали ваксина срещу COVID-19

Обстановката със снегопочистването във Видин е нормална.

Имунолози провеждат консултации за ваксините срещу COVID-19 на безплатната телефонна линия на Националната пациентска организация. Хората могат да задават въпроси, свързани със състава на наличните и очакваните ваксини, възможните странични ефекти, както и за ваксинирането при пациенти с различни хронични заболявания, обясни специалистът по клинична имунология д-р Цветелина Великова. Предимно представители на медицинското съсловие и учители се обаждат до момента на безплатния телефон. Обикновено се интересуват коя ваксина да изберат, как действат ваксините и какви странични ефекти могат да очакват. Медицинските специалисти отговарят на обажданията всеки делничен ден от 9 до 18 часа.

Разрешават се само практически присъствени дейности на учениците от 5 до 12 клас и на студентите, които не могат да се проведат в електронна среда, онлайн обучението им остава до 31 януари. Това решение бе взето днес на работно съвещание при премиера Бойко Борисов. В него участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, министърът на вътрешните работи Христо Терзийски и представители на Националния оперативен щаб и на ваксинационния щаб.

Пазарът за коли в Монтана ще бъде отворен отново от следващия понеделник, 18 януари.

Осъдителна присъда получи подсъдим, обвинен от Окръжна прокуратура – Видин за блудство с малолетно момиче. Осъщественото от подсъдимия Р.М. деяние представлява особено тежък случай, разкриващ изключително висока степен на обществена опасност, съобщават от Пресцентъра на – Апелативната прокуратура. Съдът е признал Р.М. за виновен и му наложил наказание от девет години "лишаване от свобода" при "строг" режим на изтърпяване. С оглед съкратеното съдебно следствие, то е редуцирано с 1/3, а именно – шест години "лишаване от свобода". Осъдителната присъда подлежи на обжалване пред въззивната инстанция.

АПИ: Шофьорите да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия.

Транспортните средства, с които се превозват храни, задължително ще бъдат маркирани със специален стикер. Целта е Агенцията по храните да има възможност да проследява и контролира транспортирането на хранителни продукти. Правилата, по които агенцията ще издава стикерите, са регламентирани в наредба, публикувана за обществено обсъждане.

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, като той ще е извън капиталовите средства. 

Заключителен форум "Ролята на читалищата за развитието на област Видин" по проект "Читалищна мрежа за устойчиво развитие на област Видин" се проведе днес. Чрез платформата ZOOM и в събитието  се включиха над 70 представители на читалищната мрежа, техни настоящи и бъдещи партньори. Представена бе Интернет платформата, която представя всяко читалище, включено в мрежата и дава възможност за обмен на информация и ресурси. Като пример за работа в мрежа бе представена кампанията "Дари устройство на семейство в нужда", организирана от "Фабрика за идеи" и "Видински фонд "Читалища". В резултат на тази кампания близо 400 деца от област Видин имат вече устройства, с които да се включат пълноценно в дистанционното обучение, което се провежда. 

Първото представление на Драматичен театър - Монтана през тази година ще бъде премиерата на спектакъла за деца  "Приказка за слънцето" от Ирина Димитрова. В представлението участват актьорите: Тихомир Иванов, Асен Таков, Стефан Милков, Димитрина Проданова и Мила Тополова. Режисьор е автора Ирина Димитрова, а художник - Тодор Деков. Приказката разказва за приключенията на Слънчо, който търси по света някой, който би желал да му стане приятел. Двете премиерни представления на "Приказка за слънцето" ще се играят на 14 и 15 януари от 18.00 часа в Зала "Клуб на актьора".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 25 април 2024

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй . Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координторът на организацията за Северозападна Бълария.  Отворено е за движение ремонтираното платно на..

публикувано на 25.04.24 в 18:00

Читалнята на Архива във Видин няма да работи утре

Читалните на отделите при Държавните архиви в различни части от страната ще бъдат затворени утре, 26 април, поради хигиенизиране на архивохранилищата . Дейността е ежегодна и наложителна, обясни за Радио Видин Светлана Кръстева началник на отдел "Държавен архив" - Видин: "Това е една задължителна дейност, която извършваме ние - архивистите, за..

публикувано на 25.04.24 в 16:53

Лазарки в Община Оряхово

Над петдесет малки и големи лазарки посетиха днес Община Оряхово п о повод предстоящия Лазаровден. Те са от Детска градина „Пролет“, Детска градина „Мир“, Детска градина „Дружба“ и Танцов състав „Изворче“ с Певческа група „Оряховски напеви“ при НЧ „Надежда 1871“ – Оряхово.  Лазарките заредиха служителите от Общинска администрация Оряхово с пролетно..

публикувано на 25.04.24 в 16:48

Пуснаха движението по ремонтирания участък на бул. "Панония" във Видин

Отворено е вече за движение ремонтираното платно на булевард "Панония" във Видин. Ще бъде ли облекчен трафикът и доволни ли са от ремонта видинчани и ориентират ли се в новата обстановка? "Хората са отвикнали, гледам, че кола на КАТ има, която ги отбива в правилната лента... Разбира се, че като е ново е по-удобно. Тук не можеше да се кара преди..

публикувано на 25.04.24 в 16:33

Всеки четвърти пенсионер в Монтана ще получи добавка за Великден

Почти всеки четвърти пенсионер в област Монтана ще получи добавка за Великден. 100-те лева бонус ще бъдат налични по сметките им утре. Народното събрание отпусна великденски добавки от по 100 лева на пенсионерите, чиято пенсията или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април е в размер до 526 лв. включително. В..

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Над 100 предмета, носещи белези на културно-исторически ценности, са иззети при спецакция в Монтанско.  Специализираната полицейска операция е проведена на 24 април от служителите на сектор „Културно-исторически ценности" в ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. В рамките на полицейските действия е предприето претърсване на частен имот. Открити и..

публикувано на 25.04.24 в 12:29