Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 януари 2021 година

Снимка: Архив на Радио ВИДИН

Община Видин официално обявяви старта на  проекта "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин". Реалните дейности по ремонта на синагогата ще започнат през пролетта.

36 % от подлежащия на имунизация медицински персонал в област Враца са пожелали да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. До момента са ваксинирани 350 медици. Това стана ясно на днешното заседание на Областния щаб за борба с грип и ОРЗ в област Враца, на което бяха обсъдени предстоящите дейности за организиране на имунизационната кампания срещу COVID-19. 

750 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Малко под 8 % са положителните проби. Във Видин случаите са 11, 17 са във Враца, 6 в Монтана.

По-ниска е цената на водата във Видин от началото на годината, въпреки че в бизнес плана на ВиК дружеството беше предвидено поетапно увелимение.

Частично бедствено положение е обявено от днес в община Враца със заповед на кмета Калин Каменов. В сила е за квартал Бистрец, с. Бели извор и с. Горно Пещене, съобщиха от областната администрация. Следят нивата на язовирите във Врачанско, а на този етап няма повод за притеснения, съобщиха от „Напоителни системи“, клон Мизия.

Екипи на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението са отстранявали паднали дървета и опасни предмети на прохода Петрохан и в района на село Спанчевци. Отводнявани са мазета в селата Доктор Йосифово, с. Капчене и Долно Озирово.

Екипи на пътноподдържащата фирма, Горското стопанство и „Пожарна безопасност и защита на населението“ продължават разчистването на падналите и пречупени дървета и клони на пътя през прохода „Петрохан“.

Пътят от София за Берковица и Монтана през старопланинския проход Петрохан остава затворен за движение и в двете посоки, съобщи областният управител на Монтана Росен Белчев.


2 100 души ползват социални услуги в община Видин. 410 от тях са потребители на услуги, които се изпълняват  като делегирани от държавата дейности. От първия работен ден на януари продължава програмата "Топъл обяд", от която могат да се възползват 500 души. 

Екоинициативата "ГОРАТА.БГ" ще дари още 200 000 дървета, директно на хора и организации. Това ще се случи през пролеттта, в предварително организирани дати и събития.

163 видински фирми са получили финансиране по програмата за "Иновации и конкуретноспособност", която е в помощ на бизнеса.108 от тях са микро и малки предприятия.


В Кула се подготвят за обичая "Къпачи", който по традиция се изпълнява срещу Ивановден по стар стил.

Финансова помощ от Община Мездра при раждане на дете през 2020 година са получили 84 родители. През последните 13 години еднократна финансова помощ на обща стойност малко над 500 хил. лв. са получили около 1 600 семейства.

В община Берковица стартира нова социална услуга „Асистентска подкрепа“, държавно делегирана дейност.

Община Белоградчик стартира кампанията по плащане на местните данъци и такси за 2021 г. Срокът за подаване на декларациите за патентен данък е 31 януари.

Безредици възникнаха в Мездра пред дома на обвинения за смъртта на 8-годишното дете, което беше открито мъртво миналата седмица. Пред къщата на задържания по случая са обърнати две коли. Те са собственост на арестувания мъж. Безредиците възникнаха след като по-рано днес главният прокурор Иван Гешев посети Мездра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Лазаровден и Цветница ще отбележи читалище "Самообразование" в Капитановци

Лазаровден и Цветница ще отбележат от читалище "Самообразование 1927" във видинското село Капитановци. 14 момичета досега са се записали за участие в ритуала лазаруване, каза секретарят на читалището Даниела Борисова: "С децата от селото ще направим лазарки и ще обикаляме във всеки един дом. Дарени са яйчица, сладки, парички. Ще тръгнем в 9:30 часа..

публикувано на 25.04.24 в 14:48
Снимката е илюстративна

Полицията откри иманярски находки в частен дом в Монтанско

Множество старинни предмети – монети, накити и печати с белези на културно-исторически ценности, както и техника за дълбочинно изследване на земните пластове са иззети при специализирана полицейска операция на служителите на сектор „Културно-исторически ценности", ГД „Национална полиция" и ОДМВР-Монтана. Ценностите са намерени при проверка на частен..

публикувано на 25.04.24 в 12:29

Общинският съвет в Кула ще заседава днес

Общинският съвет в Кула ще заседава днес от 16:00 часа в салона на Община Кула. Дневният ред на съветниците включва 7 точки. Съветниците ще разгледат предложение от д-р Димитър Цанков, председател на Общински съвет - Кула, за предоставяне на имотите – полски пътища, включени в заповеди на Директора на ОД „Земеделие" – Видин за стопанската 2023-2024 г...

публикувано на 25.04.24 в 12:10

Първолаци учиха сред природата в Белоградчик

Служители на Държавно горско стопанство Белоградчик проведоха поредния си урок по Горска педагогика. Този път образователните занимания се състояха с групата „Аз, природата и света“ от 1-ви клас на НУ „Васил Левски“ с ръководител Офелия Пантева. Урокът беше в градския парк, за да могат децата максимално да усетят природата, да разгледат дърветата,..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

Концерт в подкрепа на двойките с репродуктивни проблеми в Козлодуй

Писателката Цветелина Цветкова, читалищни и училищни състави излизат на една сцена в благотворителен концерт, организиран от Фондация "Искам бебе" в Козлодуй. Целта е да бъдат подкрепени двойки с репродуктивни проблеми от града, обясни координаторът на организацията за Северозападна България Здравка Гергова: "Хората, които ще бъдат подпомогнати, ще..

публикувано на 25.04.24 в 11:03
Снимката е илюстративна

Задържан е 31-годишен рецидивист, разбил и ограбил 7 коли във Враца

31-годишен мъж от Враца е задържан за поредица кражби от леки автомобили, съобщиха от полицията. Според разследването, в периода от 6 февруари до 23 март задържаният е разбил стъклата на 7 коли и е извършил кражба на пари и вещи от тях. Той е криминално проявен, осъждан за грабеж, кражби и притежание на наркотични вещества. Задържан е в Районното..

публикувано на 25.04.24 в 10:06

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млн. лева

Във Вършец строят физкултурен салон за 2 млв. лева. Училище „Иван Вазов" е единственото в област Монтана, което ще има нов салон. Средствата се отпускат по Националната програма „Изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавни и общински училища", финансирана от просветното министерство. 540 ученици се обучават в СУ..

публикувано на 25.04.24 в 09:44