Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Във Враца обсъдиха организацията на имунизационна кампания срещу COVID-19

Снимка: ОА Враца

36 % от подлежащия на имунизация медицински персонал в област Враца са пожелали да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. До момента са ваксинирани 350 медици. Това стана ясно на днешното заседание на Областния щаб за борба с грип и ОРЗ в област Враца, на което бяха обсъдени предстоящите дейности за организиране на имунизационната кампания срещу COVID-19. 

Заседанието се проведе в електронна среда, и беше председателствано от областния управител Малина Николова. Имунизационната кампания на областно ниво се ръководи в съответствие с Националния план за ваксиниране, Регионалния план за ваксиниране в Район 1 и Пътна карта на имунизационния процес с ваксина срещу COVID-19 в Район 1- за областите Видин, Монтана и Враца.

Имунизационната кампания ще протече в няколко фази. 

Във Фаза I, която изцяло се организира от РЗИ – Враца, се имунизира медицински персонал на лечебни заведения за извънболнична и болнична помощ, медицински специалисти по здравни грижи, лекари по дентална медицина, фармацевти, помощник фармацевти и друг помощен персонал, заявили желание за ваксина срещу COVID-19. Желаещите да се имунизират в тази група към момента са 724 лица /36 %/ от подлежащите на имунизация 2013 лица по данни на РЗИ – Враца. До момента в област Враца са направени ваксини на 350 лица от тази група.

Имунизациите се извършват в разкритите специализирани имунизационни кабинети:

-  РЗИ – Враца – стационарен, локализиран на етаж I в сградата на РЗИ;

-  "Многопрофилна болница за активно лечение "Хр. Ботев" АД гр. Враца;

-  "Многопрофилна болница за активно лечение - Мездра" ЕООД;

-  "Многопрофилна болница за активно лечение - Бяла Слатина"  ЕООД;

-  "Многопрофилна болница за активно лечение "Св. Иван Рилски" - Козлодуй" ЕООД;

-  "Първа частна многопрофилна болница за активно лечение - Враца"  ЕООД;

-  "Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация на вътрешни болести - Мездра" ЕООД;

-  "Специализирана болница за продължително лечение на белодробни болести - Роман" ЕООД;

-  "Специализирана болница за активно лечение на пневмофтизиатрични заболявания - Враца" ЕООД;

-  "Специализирана очна болница за активно лечение - Ралчовски" ЕООД гр. Враца;

-  "Център за психично здраве - Враца" ЕООД;

-  "Център за кожно - венерологични  заболявания - Враца" ЕООД;

-  "Комплексен онкологичен център - Враца" ЕООД;

-  Център за спешна медицинска помощ  гр. Враца;

-  „ДКЦ 1 - Враца“ ЕООД;

-  Нов медицински център ЕООД;

-  МЦ „Орбита“.

Във Фаза II участват потребители и персонал на социални институции, педагогически и непедагогически специалисти, които доброволно са заявили желание за имунизация. За тях се предвижда различен подход за имунизация – на място, в съществуващите медицински кабинети, които отговарят на изискванията за оборудване и наличие на необходимата техника. Фаза II от имунизационната кампания ще се осъществява съвместно от РЗИ – Враца и общинските администрации, за което общините имат задача до края на седмицата да представят планове за действие.


"В предстоящата Фаза II от имунизационната кампания, на този етап, разполагаме със списъци на желаещите да се ваксинират, както и информация за съществуващите здравни кабинети, осигуреността им с необходимото оборудване и медицински персонал в социалните услуги, детските градини и училища. Предстои доста работа, свързана с разработването на графици, определяне на транспортни схеми, организиране на екипи от медицински сестри, с които общините могат да сключат споразумения, определяне на екипи от ЦСМП, които ще бъдат на разположение по време на имунизациите. Всичко това трябва да бъде разписано в общински планове", даде насоки областният управител Малина Николова.


427 педагогически /17,49 %/ и 82 непедагогически /5,89 %/ специалисти от област Враца са заявили желание за имунизация срещу COVID-19. Данните са предоставени на областния управител Малина Николова от Регионалното управление на образованието и са към 8 януари 2021 г. От социалните услуги в областта, 36 са желаещите от персонала и 144 от потребителите за имунизация по данни на РДСП – Враца. Процесът е отворен и желаещите да се имунизират могат да заявят своето искане и на следващ етап.


Фаза III  е за служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности. Фаза IV - за възрастни хора на и над 65-годишна възраст и за лица с придружаващи хронични заболявания, имунокомпроментирани или лица с вторични имунни дефицити. Във фаза V попадат уязвими групи от населението.


РЗИ – Враца, общините, лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и общопрактикуващите лекари ще работят съвместно в организацията на кампанията. За целта ще работят стационарни и мобилни имунизационни кабинети на територията на цялата област Враца.


Вижте още

Премиерът поиска справка за нерегламентираните сметища в страната

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната . "Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в..

публикувано на 24.01.21 в 13:08

Почетоха паметта на загиналите при бомбандировки врачани

Във Враца почетоха паметта на загиналите преди 77 години при бомбардировки над града Вероломната атака е извършена от английски и американски самолети. В знак на признателност пред Мемориала на загиналите цветя поднесоха: кметът Калин Каменов, евродепутатът Андрей Новаков, министър Петя Аврамова, областният управител Малина..

публикувано на 24.01.21 в 12:58

Шест нови случая с коронавирус във Врачанско

Шест са новите случаи на коронавирусна инфекция в област Враца за 23 януари, според данните в Единния информационен портал. Всички новозаразени лица са на домашно лечение, съобщават от Областна администрация Враца. В общините Бяла Слатина, Враца и Мездра са установени по един нов случай - 90 г. жена от с. Соколаре, 73 г. мъж от гр. Враца и 54 г. мъж от..

публикувано на 24.01.21 в 10:30
Снимка: Община Мездра

Стартира "Крета Рън"

Петото планинско бягане "Крета Рън" ще стартира днес от 11:00 часа. Около 100 души са заявили желание да участват, което е повече от миналогодишния рекорд - 86 участници. И тази година жителите на селото активно участват в събирането на атрактивните награди, които се връчват по традиция под надслов: "Сладка, туршии и всякакви вкусотии за..

публикувано на 24.01.21 в 09:30
Акад. Богдан Петрунов

Академик Петрунов: Няма никакво съмнение, че английската мутация на вируса циркулира в България

Според имунолога и алерголог, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести /НЦЗПБ/ акад. д-р Богдан Петрунов , такава е логиката на разпространение на пандемията и изследването на новата мутация тепърва предстои: " Няма никакво съмнение, че той е тук и не защото сега сме го открили или сме го доказали, а защото контактите,..

публикувано на 24.01.21 в 09:15

8 са новите случаи на COVID-19 в Северозапада

266 са новите случаи на коронавирусна инфекция у нас при направени 4 479 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Процентът на положителните проби остава нисък - близо 6 на сто от всички изследвани. В болница се лекуват 2 857 пациенти, в интензивни отделения са 281 от тях. Починали през последното денонощие са 12 пациенти с..

публикувано на 24.01.21 в 07:40

Силен вятър причини щети във Враца

Силният вятър, който вилня в събота над Враца, нанесе щети в града. Стихията бутна изолацията на покрив на трафопост. Само по щастлива случайност тя не е причинила проблеми на пешеходци или преминаващи автомобили. Разкъсаното хидропокритие по-късно през деня беше събрано от спасителните екипи, за да не създаде допълнителна опасност за хората, които..

публикувано на 24.01.21 в 07:35