Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поп изпълнителят Лорадо- за музиката, пандемията и Северозапада

3
Снимка: Личен архив

В "Минутите на редактора" днес ви срещаме с една колоритна личност, свързана завинаги с българския Северозапад- това е изпълнителят Радослав Иванов, с артистичен псевдоним "Лорадо". Радослав Иванов е роден в столицата. Връзката му със Северозападна България е белослатинското село Алтимир, от където е жената до него- Елица Дамянова. Радослав е поп- певец, а с музика се занимава от малък. Дъщеричката им вече е на 9 години, също се занимава с музика и свири на флейта:

"В Алтимир къщата ни е красива. На 10 километра е селото от Бяла Слатина. Винаги обичам да отсядам там и почти цяло лято сме си там ... Иначе завърших "поп музика- пеене" през 2006 година в класа на Елена Колева, която вече преподава в Америка, в Бостън. Общо взето 1993-та година реших да се занимавам сериозно, тръгнах по конкурси, имам редица награди от певчески конкурси, които спечелих и по време на студентските ми години, и преди това. Един такъв конкурс ме срещна с текстописеца и композитор Мари Хигелс, спечелих награда от нейния конкурс, организиран от културен център "Дора Габе" и всъщност това беше първият ми клип и песен. Клипът е от 2000-та година, като тогава още не си бях измислил и псевдонима "Лорадо".

Как, според Радослав Иванов е повлияла ситуацията около коронакризата върху творческото мислене на изпълнителите и артистите през последните месеци?

"Аз не съм спирал да творя, но от финансова гледна точка- кандидатствал съм вече в три проекта към Министерството на културата- никакви пари от музика, от нищо. Да не говорим и какви са смешни авторските права за жълти стотинки. Моята дъщеричка вече е на 9 години и е трети клас тръгна по моите стъпки и не знам дали съм прав или не, но тя вече влезе в музикалното училище ... Много ми се ще да мине този кошмар с пандемията. Може би след началоото на годината нещата ще отшумят."


Това е клипът на песента "Пари на вятъра", а цялото интервю с Лорадо можете да чуете в звуковия файл към материала.

Галерия

Вижте още

Как да свалим натрупаните килограми след празниците?

Винаги, когато отминат коледните и новогодишните празници,  заради обилното хранене,  трупаме по някой друг излишен килограм , а като прибавим и Йордановден, и Ивановден, дори и повече. За капак са затворени и фитнес залите и сме в частичен локдаун. За да се справим с тези натрупани килограми, първо трябва да разгледаме физичното..

публикувано на 15.01.21 в 16:38

ДГ "Зорница" е единствената градина в област Видин с психолог

Единствената детска градина в област Видин, която разполага с цялостен екип за работа с деца със специални образователни потребности е  ДГ "Зорница" с филиал "Щастливо детство" - Видин.  В градината работят психолог и логопед, има четирима преподаватели, които са преминали специално обучение. Това става възможно с осъществяването на работа..

публикувано на 15.01.21 в 13:10
Ново село

Снегът и проблемите в Ново село

В първия ден на новата седмица Новоселска община осъмна без ток поради скъсани електропроводи от падналия мокър сняг.   Часове след това спряха всички системи, свързани с електричеството - вода, отопление, интернет, телевизия. Понеделникът бе обявен за неприсъствен ден за училището и детските градини, защото не можеше да се осигури осветление,..

публикувано на 15.01.21 в 13:00

Литературен конкурс организират от читалището в Мездра

Пети читалищен конкурс "Георги Тодоров" обявява Народно читалище "Просвета 1925" - гр. Мездра . Кандидатите могат да участват с творби в 3 раздела - поезия, художествена проза и краезнание . Проявата носи името на Георги Тодоров (1928-2001 г.)- дългогодишен учител по български език и литература, училищен инспектор, журналист, писател, краевед,..

публикувано на 14.01.21 в 16:00

Кметствата със самостоятелен бюджет- как ще го харчат?

Всяко населено място от община Видин ще има собствен бюджет, който ще е извън капиталовите средства . Това стана ясно след среща на общинското ръководство с кметовете и кметските наместници на населените места. Предвижда се за села с население до 350 души да бъдат определени около 5 000 лв., за села с до 1  000 жители - 10 000 лв. и за населени..

публикувано на 14.01.21 в 15:30

Първи концерт на Видинската симфониета за 2021

Сръбското сопрано Александра Петрович ще е гост-изпълнител в първия концерт за 2021 година на Видинската симфониета. В програмата са включени произведения на Цирер, Калман, Лехар и  Пучини. Диригент е Свилен Симеонов. Концертът е тази вечер от 18:00 часа в зала "Филхармония". Младата прима  ще има три изпълнения - ария на Джудита от едноименната..

публикувано на 14.01.21 в 11:47

Представиха проекта за видинската синагога

Община Видин официално обяви старта на проекта "Реставрация и адаптация на Синагога - Видин в туристически обект "Културен център "Жул Паскин" . Средствата са осигурени по Eвропейска програма.  Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 8 275 300 лв., от които 7 034 005.00 лв. –  европейско финансиране и 1 241 295.00 лв. – национално..

публикувано на 13.01.21 в 17:10