Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конкурс търси рецептата за успешен брак

Снимка: РАДИО ВИДИН

Когато двама влюбени встъпят в брак, те очакват чудото да продължи за цял живот, сочат изследванията. Въпреки това над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения десетото издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема: "Вашата рецепта за успешен брак". Целта е двойките да споделят кое им е помогнало да съхранят брака си и кои са специфичните подправки, които допринасят за сладостта във връзката им. Да могат със споделянето на опита си да вдъхновят и други, обясни Михаела Джоргова, координатор на инициативата за България:

"Инициативата в България е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно, от 7 до 14 февруари, в над 25 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не взимат брака си за даденост. Тази година ще имаме много теми по време на инициативата. Онлайн ще са основно, както и нашият ежегоден конкурс, който всяка година е на различна тема. Тази година седмицата на брак търси рецепта за успешен брак на двойките. Всяка една двойка може да участва в него. Решихме да са тези, които имат някакъв стаж в брака - 5 или повече години са семейни, като споделят в няколко изречения, кое прави бракът им удовлетворяващ и успешен, със снимка на фейсбук страницата на Седмица на брака. Крайният срок за участие в конкурса е 9 февруари на страницата на инициативата в социалната мрежа, където са поместени условията на конкурса. Две двойки ще получат награди. Едната награда ще бъде за “рецептата” събрала най-много харесвания, а другата ще бъде за тази, определена от журито на конкурса. Победителите ще бъдат обявени на 14 февруари. Всяка от двете двойки ще получи ваучер за семейна почивка, в наградения за най-добър градски СПА хотел на Балканите за 2020 г. и безплатно участие в петото издание на Училище за успешен брак. Всяка година имаме жури от известни личности, като Мадлен Алгафари, Мария Гроздева, в екип с техните половинки, семейният консултант Стоян Георгиев, Саша Габровска - директор на Столичен дом за радостни обреди. С три от тези двойки направихме много хубави интервюта, които ще може всеки един да види на страницата на Седмица на брака. Също така да се включат в събитията по време на инициативата"

Освен ваучер за семейна почивка двете двойки избрани за победители ще получат и безплатно участие в петото издание на Училище за успешен брак. Крайният срок за участие в конкурса е 9 февруари. Повече информация за условията на конкурса и предизвикателствата на Седмица на брака може да бъде намерена на brak.bg и на страницата в социалната мрежа: fb.com/brak.bg.

Има ли някаква рецепта за успешен брак? Каква е тайната на успешния брак? Това попитахме двойки от Видин:

"Бракът е един безкраен взаимен компромис. След определена възраст няма как да се превъзпита определен човек. Според мен единствения вариант е да се правят безкрайни компромиси един към друг... Разбирателство, съвпадение на характери, компромиси може би на първо място. Съвместимост и най-вече отстъпки. В брака без отстъпки няма движение напред... Може би взаимно доверие, търпение и много обич... Има само една рецепта за съвместния брак - да слушаш жената и да потиш прозорците." 

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

"Неделник" от 1 октомври 2023 година

Поезия, музика и интересни истории. Това е новият "Неделник". Днес, 1 октомври, когато отбелязваме Деня на поезията ни гостува видинчанинът Нинко Кирилов с новата си книга с поезия. Стихосбирката се нарича – „Портокал“ . Представянето е на 9 октомври в бар Kick's. За това как мина лятото за децата в село Остров , разказва..

публикувано на 01.10.23 в 13:53

Да станем по благодат това, което Бог е по природа

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "В началото на днешното литургическо четиво Иисус казва думи, които сякаш поддържат егоистичните ценности:..

публикувано на 01.10.23 в 08:00

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през септември

В поредното издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин през септември. От фондацията посрещнаха  партньори от Сърбия, а хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха дневния център към сдружение за лица с умствени затруднения. Отправиха се на еднодневна..

публикувано на 29.09.23 в 16:45

101 радиоапарата от цял свят ще бъдат показани във Враца

Колекция от над 100 радиоапарата представя във Враца Петър Тодоров. По професия той е пожарникар и живее в Згориград , но преди около 15 години съвсем случайно се заражда страстта му към старите радио апарати.  Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от..

публикувано на 29.09.23 в 16:33

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

За 21-ви път  Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996..

публикувано на 28.09.23 в 13:02

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите  ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата -  Челопек . Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински..

публикувано на 28.09.23 в 12:19

В "Музикална зона" на 28 септември 2023 слушаме Four80East

Те се двама експериментатори от канадския град Торонто, студийни музиканти, изявяващи се напоследък все по-често на живо и по клубните сцени с най-добрите съвременни джаз изпълнители. Класифицирането на музиката не им е присъщо, но в тяхното творчество могат да намерят място понятия като ню джаз, електро джаз, фънк, ейсид джаз. Страхотно..

публикувано на 28.09.23 в 09:00