Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Конкурс търси рецептата за успешен брак

Снимка: РАДИО ВИДИН

Когато двама влюбени встъпят в брак, те очакват чудото да продължи за цял живот, сочат изследванията. Въпреки това над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения десетото издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема: "Вашата рецепта за успешен брак". Целта е двойките да споделят кое им е помогнало да съхранят брака си и кои са специфичните подправки, които допринасят за сладостта във връзката им. Да могат със споделянето на опита си да вдъхновят и други, обясни Михаела Джоргова, координатор на инициативата за България:

"Инициативата в България е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно, от 7 до 14 февруари, в над 25 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не взимат брака си за даденост. Тази година ще имаме много теми по време на инициативата. Онлайн ще са основно, както и нашият ежегоден конкурс, който всяка година е на различна тема. Тази година седмицата на брак търси рецепта за успешен брак на двойките. Всяка една двойка може да участва в него. Решихме да са тези, които имат някакъв стаж в брака - 5 или повече години са семейни, като споделят в няколко изречения, кое прави бракът им удовлетворяващ и успешен, със снимка на фейсбук страницата на Седмица на брака. Крайният срок за участие в конкурса е 9 февруари на страницата на инициативата в социалната мрежа, където са поместени условията на конкурса. Две двойки ще получат награди. Едната награда ще бъде за “рецептата” събрала най-много харесвания, а другата ще бъде за тази, определена от журито на конкурса. Победителите ще бъдат обявени на 14 февруари. Всяка от двете двойки ще получи ваучер за семейна почивка, в наградения за най-добър градски СПА хотел на Балканите за 2020 г. и безплатно участие в петото издание на Училище за успешен брак. Всяка година имаме жури от известни личности, като Мадлен Алгафари, Мария Гроздева, в екип с техните половинки, семейният консултант Стоян Георгиев, Саша Габровска - директор на Столичен дом за радостни обреди. С три от тези двойки направихме много хубави интервюта, които ще може всеки един да види на страницата на Седмица на брака. Също така да се включат в събитията по време на инициативата"

Освен ваучер за семейна почивка двете двойки избрани за победители ще получат и безплатно участие в петото издание на Училище за успешен брак. Крайният срок за участие в конкурса е 9 февруари. Повече информация за условията на конкурса и предизвикателствата на Седмица на брака може да бъде намерена на brak.bg и на страницата в социалната мрежа: fb.com/brak.bg.

Има ли някаква рецепта за успешен брак? Каква е тайната на успешния брак? Това попитахме двойки от Видин:

"Бракът е един безкраен взаимен компромис. След определена възраст няма как да се превъзпита определен човек. Според мен единствения вариант е да се правят безкрайни компромиси един към друг... Разбирателство, съвпадение на характери, компромиси може би на първо място. Съвместимост и най-вече отстъпки. В брака без отстъпки няма движение напред... Може би взаимно доверие, търпение и много обич... Има само една рецепта за съвместния брак - да слушаш жената и да потиш прозорците." 

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

Еднодневни преходи организира "Врачански Балкан"

Започват еднодневните излети на територията на Природен парк "Врачански Балкан" . В определените почивни дни граждани и гости на Враца ще могат да се включат в организираните разходки по Врачанската екопътека, до водопада "Скакля", пещера "Леденика" и други. Въпреки пандемията, Дирекцията на парка не прекъсна традицията и през изминалите две..

публикувано на 26.05.22 в 17:10

Младежки център- Враца се включи в почистването на река Лева

Доброволци от Младежки център- Враца се включиха в почистването на река Лева и прилежащите територии. Почистването се организира от Община Враца за трета поредна година. "Заедно със спортни клубове и други институции, звена към Общината също се включиха. Ние се включихме в измитането на тротоарите и в оборката им около реката, както и..

публикувано на 26.05.22 в 17:05

Близо 300 кг пластмаса събра кампанията "Книги за смет" във Видин

Екологичната инициатива "Книги за смет" се проведе във Видин за първи път. За три часа видинчани донесоха и предадоха 280 килограма пластмаса. За всеки донесен килограм пластмаса организаторите даваха книга по избор. "Предадохме капачки, кофи- от тези за сирене, от кисело мляко и от маслини. 6 килограма сме предали, 6 книги взехме. Много е..

публикувано на 26.05.22 в 17:01

Българска организация спечели европейска награда за НАТУРА 2000

"Зелени Балкани" спечелиха награда от церемонията за НАТУРА 2000 на Европейската комисия в Брюксел с проекта си "Натура 2000 в България - Нови Хоризонти" в категория "Комуникация". Информационната кампания, финансирана от програмата LIFE на ЕС, се стреми да повиши осведомеността за мрежата "Натура 2000" в България, като използва водещи видове и..

публикувано на 26.05.22 в 16:57

Възстановяват школата за театър в Мездра

Възстановяват трупата за Експериментален театър и художествено слово в Мездра. Школата към НЧ "Просвета 1925 Мездра" е прекъснала дейност по време на пандемията и е била разформирана. В момента се набират момчета и момичета, които да сформират нова трупа, обясни за Радио ВИДИН Моника Петкова от читалището. "Искаме да възстановим школата за театър,..

публикувано на 26.05.22 в 15:50

"Няма да платим! Няма да платим!" на видинска сцена

Премиерата на комедията-протест "Няма да платим! Няма да платим" по Дарио Фо очакваме на сцената на видинския театър на 1 юни. Фарс, който същевременно забавлява, но и казва много истини за живота ни днес. Режисьор на постановката е Минчо Събев - един от най-прочутите български театрални режисьори с над 80 постановки на провинциална сцена у нас...

публикувано на 26.05.22 в 14:23

Нестандартна помощ за Украйна предложи кмет от Врачанско

Оръдие от Втората световна война предложи да дари за Украйна кметът на врачанското село Бели извор Кирил Илиев. 35-милиметровото зенитно оръдие е изложено на площада в селото. Нестандартното предложение е отправено и с доза ирония. Идеята на кмета идва след посещението на българската делегация в Украйна. "... Просто трябва да им помогнем и с..

публикувано на 26.05.22 в 14:00