Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конкурс търси рецептата за успешен брак

Снимка: РАДИО ВИДИН

Когато двама влюбени встъпят в брак, те очакват чудото да продължи за цял живот, сочат изследванията. Въпреки това над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения десетото издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема: "Вашата рецепта за успешен брак". Целта е двойките да споделят кое им е помогнало да съхранят брака си и кои са специфичните подправки, които допринасят за сладостта във връзката им. Да могат със споделянето на опита си да вдъхновят и други, обясни Михаела Джоргова, координатор на инициативата за България:

"Инициативата в България е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно, от 7 до 14 февруари, в над 25 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не взимат брака си за даденост. Тази година ще имаме много теми по време на инициативата. Онлайн ще са основно, както и нашият ежегоден конкурс, който всяка година е на различна тема. Тази година седмицата на брак търси рецепта за успешен брак на двойките. Всяка една двойка може да участва в него. Решихме да са тези, които имат някакъв стаж в брака - 5 или повече години са семейни, като споделят в няколко изречения, кое прави бракът им удовлетворяващ и успешен, със снимка на фейсбук страницата на Седмица на брака. Крайният срок за участие в конкурса е 9 февруари на страницата на инициативата в социалната мрежа, където са поместени условията на конкурса. Две двойки ще получат награди. Едната награда ще бъде за “рецептата” събрала най-много харесвания, а другата ще бъде за тази, определена от журито на конкурса. Победителите ще бъдат обявени на 14 февруари. Всяка от двете двойки ще получи ваучер за семейна почивка, в наградения за най-добър градски СПА хотел на Балканите за 2020 г. и безплатно участие в петото издание на Училище за успешен брак. Всяка година имаме жури от известни личности, като Мадлен Алгафари, Мария Гроздева, в екип с техните половинки, семейният консултант Стоян Георгиев, Саша Габровска - директор на Столичен дом за радостни обреди. С три от тези двойки направихме много хубави интервюта, които ще може всеки един да види на страницата на Седмица на брака. Също така да се включат в събитията по време на инициативата"

Освен ваучер за семейна почивка двете двойки избрани за победители ще получат и безплатно участие в петото издание на Училище за успешен брак. Крайният срок за участие в конкурса е 9 февруари. Повече информация за условията на конкурса и предизвикателствата на Седмица на брака може да бъде намерена на brak.bg и на страницата в социалната мрежа: fb.com/brak.bg.

Има ли някаква рецепта за успешен брак? Каква е тайната на успешния брак? Това попитахме двойки от Видин:

"Бракът е един безкраен взаимен компромис. След определена възраст няма как да се превъзпита определен човек. Според мен единствения вариант е да се правят безкрайни компромиси един към друг... Разбирателство, съвпадение на характери, компромиси може би на първо място. Съвместимост и най-вече отстъпки. В брака без отстъпки няма движение напред... Може би взаимно доверие, търпение и много обич... Има само една рецепта за съвместния брак - да слушаш жената и да потиш прозорците." 

Чуйте повече в звуковия файл.

Вижте още

Гласуваха рекорден в историята на община Видин бюджет

Бюджетът за 2021 година , който е в размер на 52 милиона лева , което е с близо 10 милиона повече от миналогодишния, приеха с 23 гласа "за", 5 "против" и 2 "въздържал се" общинските съветници във Видин днес.  Приходите с държавен характер са 33 950 879 лв., а приходите с общински характер - 18 763 618 лв. Общата субсидия за делегирани..

обновено на 26.02.21 в 17:59

Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин поетапно отваря вратите си за потребители

Темите в "Едно" на 26 февруари 2021 година: В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин се готвят да започнат присъствено занимания с всички потребители. Продължават да търсят и нови възможности за работа и общуване, затова и екипът премина обучение за използване на дигитални мрежи за..

публикувано на 26.02.21 в 17:15

В саниран блок във Видин чакат строителите да поправят щетите от некачествен ремонт

По Радио Видин разказахме за неволите на живущи във вход "И" на блок 19 в жилищен комплекс "Крум Бъчваров", които се оплакаха от некачествен ремонт. Оказа се, че потърпевши са не само те, а проблеми има и в другите входове в блока. Ремонтът е извършен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.  За..

публикувано на 26.02.21 в 16:30

Оборска тор и купища боклуци на един входовете на ромския квартал във Видин

В сметище  е превърнат един от входовете на видинския ромски  квартал "Нов път".  Боклуците, изхвърляни  от двете страни на улица "Стара планина", тормозят живеещите наоколо от години, сигнализира слушател на Радио Видин. Проблемът се задълбочава и от купчините кравешка тор от кравеферма, която се намира в квартала. Торта се изхвърля редовно с..

публикувано на 26.02.21 в 11:30

Най-красивата мартеница търсят в Мизия

Конкурс "Българската мартеница през Вашите очи" организира община Мизия. Инициативата е насочена към  всички жители на общината, без ограничение на възрастта. Така всеки един ще покаже как вижда мартеницата, каза за Радио ВИДИН Елица Руменова от местната администрация: "Целта е може би по-скоро развлекателна и всеки един гражданин да покаже как..

публикувано на 26.02.21 в 11:13

Подкрепа за заетост в условията на пандемия от COVID-19

Пандемията от коронавирус изправи пред сериозни изпитания икономиката и пазара на труда в цяла Европа. За да смекчат удара върху бизнеса и да запазят поминъка на хората, Европейският съюз и държавите членки въведоха извънредни мерки. България също въведе мерки в помощ на  запазване на работните места в условията на пандемия. Компанията, която..

публикувано на 26.02.21 в 10:50

РИК Видин работи добре въпреки, служебното ѝ назначаване

Районната избирателна комисия във Видин работи добре и няма проблеми между членовете ѝ , въпреки, че бе създадена служебно от ЦИК, тъй като по време на консултациите за създаването ѝ не бе постигнато споразумение между политическите партии. Това каза в интервю за Радио Видин председателят ѝ Даниел Боянов. По думите му няма регистрирани..

публикувано на 25.02.21 в 17:55