Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурс търси рецептата за успешен брак

Снимка: РАДИО ВИДИН

Когато двама влюбени встъпят в брак, те очакват чудото да продължи за цял живот, сочат изследванията. Въпреки това над 1/3 от браковете у нас завършват с развод. За да помогне на повече двойки в пътя им към изграждане на трайни и удовлетворяващи отношения десетото издание на Международната Седмица на брака у нас стартира конкурс на тема: "Вашата рецепта за успешен брак". Целта е двойките да споделят кое им е помогнало да съхранят брака си и кои са специфичните подправки, които допринасят за сладостта във връзката им. Да могат със споделянето на опита си да вдъхновят и други, обясни Михаела Джоргова, координатор на инициативата за България:

"Инициативата в България е част от Международната Седмица на брака, която се провежда ежегодно, от 7 до 14 февруари, в над 25 страни по света. Нейната цел е да обедини обществените усилия за насърчаване на брака и семейството и да помогне на съпрузите да обръщат повече внимание един на друг и да не взимат брака си за даденост. Тази година ще имаме много теми по време на инициативата. Онлайн ще са основно, както и нашият ежегоден конкурс, който всяка година е на различна тема. Тази година седмицата на брак търси рецепта за успешен брак на двойките. Всяка една двойка може да участва в него. Решихме да са тези, които имат някакъв стаж в брака - 5 или повече години са семейни, като споделят в няколко изречения, кое прави бракът им удовлетворяващ и успешен, със снимка на фейсбук страницата на Седмица на брака. Крайният срок за участие в конкурса е 9 февруари на страницата на инициативата в социалната мрежа, където са поместени условията на конкурса. Две двойки ще получат награди. Едната награда ще бъде за “рецептата” събрала най-много харесвания, а другата ще бъде за тази, определена от журито на конкурса. Победителите ще бъдат обявени на 14 февруари. Всяка от двете двойки ще получи ваучер за семейна почивка, в наградения за най-добър градски СПА хотел на Балканите за 2020 г. и безплатно участие в петото издание на Училище за успешен брак. Всяка година имаме жури от известни личности, като Мадлен Алгафари, Мария Гроздева, в екип с техните половинки, семейният консултант Стоян Георгиев, Саша Габровска - директор на Столичен дом за радостни обреди. С три от тези двойки направихме много хубави интервюта, които ще може всеки един да види на страницата на Седмица на брака. Също така да се включат в събитията по време на инициативата"

Освен ваучер за семейна почивка двете двойки избрани за победители ще получат и безплатно участие в петото издание на Училище за успешен брак. Крайният срок за участие в конкурса е 9 февруари. Повече информация за условията на конкурса и предизвикателствата на Седмица на брака може да бъде намерена на brak.bg и на страницата в социалната мрежа: fb.com/brak.bg.

Има ли някаква рецепта за успешен брак? Каква е тайната на успешния брак? Това попитахме двойки от Видин:

"Бракът е един безкраен взаимен компромис. След определена възраст няма как да се превъзпита определен човек. Според мен единствения вариант е да се правят безкрайни компромиси един към друг... Разбирателство, съвпадение на характери, компромиси може би на първо място. Съвместимост и най-вече отстъпки. В брака без отстъпки няма движение напред... Може би взаимно доверие, търпение и много обич... Има само една рецепта за съвместния брак - да слушаш жената и да потиш прозорците." 

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00