Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 18 януари 2021 година

Снимка: https://www.youtube.com/watch?v=Ojcef4FGdFg&feature=youtu.be&fbclid=IwAR21NyWOYb4CxXT51rOV1kdM-Wi9hf-eKCcIU-wB4ViM5g6JY4JXncjwq1U

Над 50 хиляди души само за ден са гледали видеото, което млади хора от Видин заснеха, за да се противопоставят на негативизма в социалните мрежи. Краткият филм е от две части. Първата е за да накара хората да се замислят какво могат да причинят коментарите, изписани с омраза, обясни Антонина Лозанова, която е сред авторите на филма. Нарекоха го "Градът с реката от омраза". Реката е символ на града, но има и метафорично значение, каза Владимир Славчев.

Окръжният съд Видин даде ход на делото за убийството на 31-годишния Теодор Вълчев. Процесът започва година след престъплението. Теодор е прострелян на 19 януари миналата годиня с преправен газов пистолет в нощен клуб във Видин. На път за болницата почива. Подсъдимият Александър Стоянов е под домашен арест. Обвинен е за умишлено убийство. Нови две заседание по делото са насрочени за март, каза бащата на Теодор Иван Вълчев. До сега на два пъти процесът е отлаган. Преди началото днес, пред съда се събраха близки и приятели на Теодор с искане за справедлив процес. 

В телевизионно интервю социалният министър Деница Сачева съобщи, че властите обсъждат поетапно разхлабване на мерките, което ще се изяснява тази седмица, съобщава БНР. По думите и има предложения да се започне със зимните курорти, защото за тях сезонът почти приключва. Има вероятност от средата на февруари да отворят ресторанти и заведения в големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат засега. Министър Сачева уточни, че не се предвижда затварянето да продължи до датата на парламентарните избори.


Продължава разчистването на падналите и пречупени дървета и клони на пътя през прохода „Петрохан“, съобщават от Пътната агенция. Екипи на Горското стопанство премахват опасните дървета в участъка между Малка Бързия и с. Бързия. Днес е направен обход на трасето и заключението на „Пътна полиция“, Областно пътно управление - Монтана и пътноподдържащата фирма е, че все още съществува опасност от падане на дървета.

Тежка катастрофа е станала на жп прелез край врачанското село Крета. 


Няма нови случаи на заразени с COVID 19 пациенти в областите Монтана и Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Видин има 1 новозаразен. 77 са новите случаи за страната, при направени общо 1 194 теста. 9 пациенти са починали през изминалото денонощие, а излекуваните са 396. Ваксинирани са 121 души.


68 са активните случаи на COVID-19 във Видинско. За последните три дни има регистрирани 6 нови заразени в областта. 

Активните случаи  на COVID-19 в област Враца към момента са 751. Няма нови случаи за вчерашния ден, съобщават от Областната администрация. 

Почти 20 млн лева се изплащат за пенсии в област Монтана. 43 012 са пенсионерите в областта, а около 15 000 от тях ще получават минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст в размер на 300 лева през 2021-ва година, уточниха от Териториалното поделение на Националния осигурителен институт. 


Двама евродепутати са предложени да са в състава на Ботевския организационен комитет /БОК/ за 2021 година. Това става ясно от докладна, внесена за обсъждане в местния парламент от кмета Калин Каменов. Заседанието на общинския съвет е на 26 януари.


Инспекцията по труда във Враца е извършила над 1 000 проверки през изминалата 2020 година, съобщи директорът на институцията Румен Младенов.

Нова социална услуга разкрива Община Вършец. Тя се нарича "Асистентска подкрепа" и представлява специализирана социална услуга, която включва подкрепа и помощ от асистент за облекчаване ежедневието на нуждаещи се. 

Продължава приемът на документи от кандидати за потребители на социалната услуга "Асистентска подкрепа", както и на кандидати за заемане на длъжността "Социален асистент" в община Лом. 

До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от НАП. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд „Пенсии” на Държавното обществено осигуряване, а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд „Общо заболяване и майчинство”. Тази година 31 януари е в неделя затова крайният срок за деклариране и плащане се удължава до 1 февруари.

Пандемията направи невъзможно събирането на групите и школите към Общинския младежкия дом в Монтана. Спряха концертите и изявите. Ръководството обаче намери начин и форма да проведе традиционния конкурс "Напеви от Северозапада". Културният календар на Община Видин за 2021 година е готов. От общината имат готовност да проведат част от събитията и в онлайн среда, ако ситуацията го налага, каза Силвана Сюлейман - експерт "култура" в Общината. 

На днешният 18 януари Православната църква почита паметта на Св. Атанасий Велики. Според вярването, Св. Атанасий е участвал в разделянето на небето и земята и на него се паднала честта да владее зимните снегове и ледове. Той е представен като покровител на зимата и студа, но и на зимното слънце. Основното народно поверие е, че на 18 януари Св. Атанасий съблича дебелия си кожух и облича тънка копринена риза. После на своя бял кон се изкачва в планината и се провиква: "Иди си зимо, идвай лято".

С водосвет, отслужен в Храм "Св. Атанасий" от енорийския свещеник Георги Няголов, в мездренското село Лик почетоха паметта на двама от големите апологети (защитници) на християнската вяра от арианската и от несторианската ереси - Св. Атанасий Велики и Св. Кирил Александрийски, чиято памет православната църква почита съвместно на 18 януари - Атанасовден. 

Кампанията "Вкъщи съм и чета" продължава във Враца с представяне на журналиста и писател Георги Тошев. Миналата година Регионална библиотека "Христо Ботев" и най-голямата онлайн медия за четене и книги в България "Аз чета" организираха 14 срещи с български писатели. Разговорът с Георги Тошев ще започне в 18 ч. на 20 януари, а единственото, което трябва да направят потребителите, е да са на линия във фейсбук.

Нови книги закупи читалището в град Димово. Селекцията е направена на база читателските търсения, каза Миглена Веселинова - секретар на културната институция и обясни още, че доставят книги по домовете на хора, които не могат да посетят библиотеката.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45

Работилница за родители организират в регионалната библиотека във Враца

Втората по ред работилница за родители ще се проведе в Регионална библиотека "Христо Ботев" във Враца . Инициативата е съвместно с детския психолог Надежда Евгениева, каза Милена Николова, връзки с обществеността в библиотеката.  "Идеята е да продължим нашата дейност, свързана с подпомагане на родителите и на децата, разбира се. Това е..

публикувано на 19.04.24 в 17:31

Среща от кампанията "Пътят на предприемача" се проведе във Видин

Организатори са София Тех Парк и Junior Achievement Bulgaria. Представена е програма на технологичния парк, която подпомага стартиращи предприятия. Елица Моллов, директор "Иновации и инкубации" към компанията обясни: "Посещението ни в град Видин е нашата първа информационна кампания, която правим с всички наши партньори, които работят в..

публикувано на 19.04.24 в 17:30

Дреновец се готви за традиционния събор

Традиционният събор на видинското  село Дреновец ще се проведе от 4-ти до 6 май. Програмата на събитието ще започне с традиционната великденска кушия, каза кметът на населеното място Надя Иванова : "Тя ще ни бъде на 4 май, от 09:30. Ще има три категории само теглене на тежести - ще бъде тежка, средна и лека категория." Всеки от дните на..

публикувано на 19.04.24 в 16:33

Поетеси представят дебютни издания във Видин

Дебютните си поетични книги ще представят днес Мария Гетова и Биляна Тодорова в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"  - Видин . Крайдунавският град е първата спирка от обиколката им в Северна България, като това е и първото събитие на Фондация "Литература над нулата", обясни Мария Гетова: "С първата си инициатива решихме да ходим из..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

120 ще бъдат избирателните секции в община Видин

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа. В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр. Утвърдени..

публикувано на 19.04.24 в 15:28