Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Снимка: https://www.facebook.com/CreativeEuropeEU/

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства. На национално ниво Министерството на културата продължава подкрепата си за независимите творци и организации и през 2021 година. С над 27 млн. лева са увеличени средствата в бюджета за култура. Целта е да се осигурят условия за поддържане на създадените досега програми и за цялостно подобряване на състоянието на сектора. В началото на епидемията от коронавирус режисьорът Малин Маринов стартира експериментално в интернет Домашен театър "Приказки за малки и големи". За да реализира напълно идеята си, кандидатства и получава подкрепа от Министерството на културата и вече подготвя първата официална премиера на формата:

"Министерството на културата подкрепя наистина този проект, оттам е финансирането, беше одобрен преди 2-3 месеца, във връзка с пандемията. Представленията ще бъдат изграждани с помощта на кукли, а актьорите ще играят на една импровизирана сцена, да я наречем естрадна. В този смисъл се доближаваме до домашния театър, тъй като театър може да стане и в къщи, в една стая. Така също са замислени викторини, тук засягаме образователната част на проекта." 

В условията на пандемия от коронавирус Община Видин е готова да продължи да подкрепя творците, като ще разчита освен на собствени средства и на европейско финансиране, каза специалистът по култура Силвана Сюлейман:

"Разбира се, че Община Видин ще продължи да подкрепя всички свои граждани, включително и културните дейци.  И, разбира се, че отново ще търсим подкрепата на европейските проекти, които са жизнено важни за нашата Община, най-вече с оглед на недостатъчния бюджет да реализираме всички намерения, които имаме, а от друга гледна точка - времето, в което в момента живеем. Смятам, че в рамките на 2020 година ние успяхме да реализираме множество инициативи, които да зарадват нашите съграждани и да внесат малко повече цвят в ежедневието и в цялата ситуацията, в която сме поставени. Даже мога да дам пример - фестивала "Дунавски вълни". Той възникна благодарение точно на европейски проект. Тази година форматът бе много различен, спряхме се на улични, изкуства, графити и въобще на форми, които предполагат индивидуална творческа работа, но след това остават явна следа в градска ни среда и всички могат да им се радват." 

Цветелина Пенкова - евродепутат
Водещият инструмент за подпомагане на секторите на културата и творчеството - и единственият, създаден от ЕС специално за тяхната подкрепа е Програмата "Творческа Европа". В средата на декември Европейския парламент и държавите - членки на общността постигнаха споразумение по новата програма, която е за периода 2021-2027 година. Тя има за цел да предложи по-голяма подкрепа на хората на изкуството в рамките на ЕС и по този начин да подпомогне бъдещото развитие на европейската култура, обясни българският евродепутат Цветелина Пенкова:

"Някои от конкретните цели на Програма "Творческа Европа", включват засилване на художественото и културното сътрудничество, насърчаване на иновации и на европейската аудио-визуална индустрия, подкрепа за създаване на всякакъв вид произведения на изкуството в рамките на Съюза. Програмата също така включва продукции на новаторско телевизионно съдържание. Като някои примери за неща, които "Творческа Европа" подпомага, в основния аспект, разбира се, е опазване на културното наследството на Европа, подпомага фестивали на европейското кино и музикалния сектор. Всички знаем за европейските столици на културата, които подчертават богатството и разнообразието на културата в Европа. Награда за литература, която признава най-добрите нови автори и още много такъв тип подобни инициативи."

Чрез Програма "Творческа Европа", през предстоящия 7- годишен период ще бъдат финансирани повече проекти, за да се подпомогне възстановяването на сектора от пандемията, каза още евродепутатът:

"Разбира се, Програмата не е само символично признание на значимостта и важността на културата,  а чрез нея ЕС ще може да финансира повече проекти, именно да подпомогне сектора за неговото възстановяване от пандемията, тъй като той беше много силно засегнат. Например един голям успех, който беше постигнат,  е включването на музикалните дейци в обсега на Програмата, защото музикалната сфера беше доста силно засегната от кризата и до този момент проблемите, с които се сблъскаха творците от сферата на музиката не бяха адресирани подобаващо. Основно и важно е да се отбележи, че проектите, които ще се финансират, трябва да имат т.нар. европейска добавена стойност, тоест ще се насърчава разнообразието, приобщаването и активното участие на всички творци от всички части на Съюза." 

За периода 2021-2027 година бюджетът на програмата възлиза на над 2 милиарда евро, което е с над 35% повече от средствата по предходния период. Предстои окончателното одобрение на изготвената Програма от Парламента и Съвета на Европа.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28