Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит ден на прегръдката!

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

| обновено на 21.01.21 в 16:39

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение във видинската болница, е важно да се прегръщаме, но с мярка:

"Има една приказка - всяко нещо трябва да бъде с мярка. Мерките, които са предписали за противоепидемичен контрол, трите Д-та - дистанция, дезинфекция и дисциплина трябва да се спазват, но в същото време трябва да имаме предвид, че хората имат нужда от прегръдка. Този мил физически акт е 100 процента здравословен. Прегръдките са вълшебно лекарство. Те повишават нивото на хормоните, конкретно окситоцин,  намаляват кортизона, хормона на стреса. Днес е и Бабинден. Да поздравя и своите колежки акушерки. Още раждайки се те ни даряват със своята първа прегръдка."

От психологична гледна точка прегръдката е нещо, което ни кара да допуснем някого в личното си пространство, обясни психологът Катя Райчева:

"По принцип всеки има такава бариера, която слага в контактите си с другите. Тази граница може да е относително различна за всеки човек, но когато позволим на някой да ни прегърне означава, че го допускаме много близо до себе си психически. Прегръдката може да говори много без думи. Прегръдката е страхотно нещо. Понякога едно докосване по рамото от ръката на друг, може да ти помогне да се овладееш, да се успокоиш, да се зарадваш, че има някой, който те подкрепя. Не бива да се лишаваме от прегръдките, ако не е наистина наложително."

Попитахме видинчани колко често се прегръщат с приятели, роднини или познати и какво означава за тях прегръдката.

"Прегръдките са нещо хубаво и важно... Задължително ли е да се прегръщаме? По много начини можеш да изкажеш загриженост, обич... Постоянно... Ами, избягвам заради коронавируса... Наистина е нещо, което липсва, заедно с всички други неща около болестта... Бих искал да се прегърна с приятели, с познати, но покрай тая болест много хора се отдръпват. Това е малко унизително за мен... Има си прегръдки, хората като че ли не обръщат внимание на ковид-а... Нито прегръщаме, нито ни прегръщат... Прегръдката е обич, уважение... За мен значи топлина, обич. Не мога да прегърна човек, когото ненавиждам, мразя... За мен е израз на любов, начин на утеха, на подкрепа... Любов... Близост." 

Безспорно прегръдката е важно нещо. Ето няколко съвета как да прегърнете някого без да застрашавате своето или неговото здраве: 
Насочете лицата си в противоположни посоки - позицията на лицето ви е най-важна. Не говорете и не кашляйте, докато се прегръщате. И го направете бързо. Приближете се един към друг и се прегърнете за кратко. Когато приключите, се отдръпнете бързо, за да не дишате в лицата си. След това измийте ръцете си. И се опитайте да не плачете. Сълзите и носния секрет увеличават риска от контакт с повече течности, които съдържат вируса.

Чуйте репортажа в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00