Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неизвестни факти за Христо Ботев в документален филм

Снимка: Десислава Авджиева

"Ботев - отвъд понятното" е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев, свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер. Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията "Радецки - Козлодуйски бряг". Режисьор на филма е Ивалина Василева, оператор - Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев, който е и в ролята на Христо Ботев. Сценаристи са и продуценти от радио "Гама" - Видин. Образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров.

Идеята за филма се ражда още преди 5 години в главата на Иван Тренев, който е журналист по професия. Целта е чрез този документален филм да се покаже истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да се премахнат някои измислени митове, които го дегероизират, обяснява Иван Тренев:

"Първо трябва да опозная сам себе си. Когато опозная сам себе си ще мога да опозная и света, и да допринеса с нещо. Това е най-трудното нещо, но за да опознаем себе си трябва да се върнем и към корените си. Тези корени все още са неизяснени. Като започнем от произход на българите и завършваме до Ботев. Христо Ботев е признат в целия свят като поет и революционер, като журналист. На първо място бих искал да кажа, че Ботев не е романтик, не пише любовни стихотворения и любовни писма никъде. Включително "До моето първо либе". Това не е любовно стихотворение. Либе, не другарката до неговия живот. Това е една въображаема другарка, която всъщност е самата България. Второто много важно е, че Ботев не е зарязал жена си и детето си и хукнал като Дон Кихот да се бие с вятърни мелници. Това е човек, който е премислял месеци, какво да се случи. Направил е много сериозна подготовка. За това доказваме с факти и доказателства и снимков материал. Една снимка на Ботев, която за първи път ще излезе на бял свят. Веднъж е публикувана 80-та година и изчезва, защото се доказва, че това е Ботев. Той е правил разузнавателна мисия около Бекет, Румъния. Там са складирали основната бойна част от оръжията и там Ботев е сниман в прав ръст до една лодка с английско знаме, облечен по английски.

Липсата на достатъчен бюджет е причина в ролята на капитан Дагоберт Енглендер да видим Методи Асов, дългогодишен приятел на Иван Тренев:

"Както знаете приятелите трябва да си помагат и да се подкрепят. Като родолюбци отдавна му помагам с неговото начинание, да изясни истинските факти относно история за България, какво се е случвало, кои сме. Доста добър екип се събрахме, които успяхме да постигнем това нещо да се случи. По принцип не трябваше да участвам във филма. Отидох да помагам и Иван реши, че мога да изиграя Енглендер и го направихме. Успя да ме въвлече и мен в актьорския състав, понеже аз не съм професионален актьор."

Във филма ще бъдат показани и чуждестранни вестници и списания, където Ботев е публикуван, обясни още Иван Тренев:

"Ще покажем още няколко чуждестранни вестници и списания, където Ботев е публикуван на първите страници, като голям революционер още приживе и само 2 месеца след смъртта му. Това са неща, които е крайно време българите да ги знаят. Благодарение на Ботев цяла Европа разбира, какво се случва в България 5 века. Неща, които за първи път ги казваме и мисля, че ще бъде полезно за българите да разберат, каква е същността на истинския Ботев, като революционер, като поет."

Филмът е направен с възстановъчни елементи, за да може да въздейства на младата публика. Да може да бъде гледан и от ученици и максимално разбираем, поясни още Иван Тренев. Заснет е на три локации - в Козлодуй, Карлово и Сливен. Филмът е важен и с архивите, които са събрани от чужбина. 

Трейлър на "Ботев - отвъд понятното" можете да видите тук


Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28