Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 25 януари 2021 година

Снимка: Георги Нейков, БНР

На 25 януари  Българското национално радио - навършва 86 години. На тази дата през 1935-та с Указ на цар Борис III радиоразпръскването, което до онзи момент се осъществява на обществени начала, става държавна собственост.

От днес започва процесът на масово тестване на учителите за COVID-19. Мащабното проучване в системата на средното образование ще се прави с бързи антигенни тестове и ще се извършва поетапно. 

В област Монтана започна тестването за COVID-19 на учителите и непедагогическия персонал. По данни на Регионалното управление на образованието към 30% са заявили изследването. 


Два са случаите на COVID-19 в Северозапада за денонощие - по един във Враца и в Монтана, във Видин няма регистрирани.


Информационна кампания, озаглавена "Къде е Бончето?" стартира НАП. Целта е насърчаване на гражданите за изискване на касови бележки при всяка покупка на стока и услуга.


Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Сърбия Никола Селакович се договориха двете страни да активизират работата си по изграждане на още един Гранично контролно-пропускателен пункт на север от Стара планина, съобщават от пресцентъра на Министерството на външните работи. Най-вероятно става въпрос за пункта между видинското село Салаш и сръбското Ново корито или за този  между монтанското село Дива Слатина и село Пуста Йеловица в област Пирот.


Селата Драганица и Черкаски от община Вършец, Цветкова бара и Ягодово от община Берковица са без ток от тази нощ. Силният вятър е причината за липсата на електричество.

Община Берковица е готова с проекта на Бюджет 2021. До 22 януари гражданите можеха да дават своите предложения на електронната поща на Общината, тъй като публичното обсъждане бе онлайн заради COVID мерките.


Във Враца разкриват нова социална услуга, а инициативата "Асистентска подкрепа" може да стартира от началото на годината – това става ясно от докладна, която ще бъде обсъдена утре по време на редовното заседание на общинския съвет.


В доклада си пред местния парламент в Лом, който ще заседава в края на седмицата, комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни отчита 50 образувани възпитателни дела за 2020 г., като през 2019 г. те са били 38. 


През тази седмица Драматичен театър – Монтана ще зарадва зрителите си с три нови представления, съобщават от Театъра. 


От печат излезе книгата "Село Славотин – минало и съвремие" на дългогодишната библиотекарка на читалище "Просвета 1928" Катинка Костова. 

Вижте още

Над 1 800 лева събраха за Родилното отделение във Враца

Събраната сума от вчерашния благотворителен базар "Дари Любов", който се проведе във Враца, е в размер на 1 805.27 лв. Към момента има все още налични дрехи, играчки и стоки, които ще се продават през идната седмица, каза Лидия Иванова от организаторите. "Имаше граждани, които закупиха доста от продуктите. Имаше и граждани, които в деня на..

публикувано на 07.03.21 в 13:00

Откриват обновената зала „Вестител“ във Враца

Днес ще открият обновената зала „Вестител“ във Враца. Спортното съоражение е дом на борци и джудисти. То беше обновено през изминалите 2 години, благодарение усилията на общинската управа. Първоначално беше подменена дограмата на залата, а през изминалите 13 месеца сградата беше санирана и обновена със средства по проект „Красива България“...

публикувано на 07.03.21 в 09:50

Месни Заговезни е

На 7 март е църковният празник Неделя месопуснта, наричан още Месни Заговезни. Празникът е с плаваща дата. Денят винаги съвпада с неделята, осем седмици преди Великден и е първият празник, свързан с настъпващата пролет. Той получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великденския пост...

обновено на 07.03.21 в 09:39

62 са новите случаи с COVID-19 в Северозапада

1 426 нови случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 13,6% от направените 10 473 теста. Враца продължава да е най- силно засегнатия регион в Северозапада. Новите случаи там са 48, в Монтана те са 11, а във Видин - 3.  Хоспитализирани са 5 629 души,..

публикувано на 07.03.21 в 08:14

Подготвят се за "Празника на мама" в Белоградчик

В навечерието на международния празник - 8-ми март , служителите на Дневния център за подпомагане на деца и младежи с увреждания и техните семейства в Белоградчик, съвместно с децата - потребители на центъра, с много удоволствие и старание  довършват заедно подготовката за празника на най-добрия човек - мама.  Проведените през седмицата..

публикувано на 06.03.21 в 14:28

Месопустна задушница е

Нарича се Месопустна , защото е в събота преди Месни Заговезни и седмица преди началото на Великденския пост , каза за Радио ВИДИН Отец Илия Симеонов, служител на Видинска епархия. "На задушниците ние поменаваме паметта на всички починали християни и най-вече молим се за тях - Бог да спаси техните души, защото знаем, че тялото е..

публикувано на 06.03.21 в 09:14

Правят благотворителен базар за Акушеро-гинекологичното отделение във Враца

В навечерието на международния ден на жената , пред сградата на местната администрация ще се проведе Благотворителен Базар “Дари Любов” .  Проявата, която се организира със съдействието на Община Враца, е от 9 до 18 часа. Събраните средства ще бъдат дарени за нуждите на акушеро-гинекологичното отделение в града.  До момента в..

публикувано на 06.03.21 в 08:30