Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Дезинформацията- основен проблем за общественото здраве

Снимка: sbj-bg.eu

През април 2020 година, в самото начало на пандемията от коронавируса, членовете на външната комисия на Европейския парламент и върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел обсъдиха последния доклад на Европейската служба за външна дейност за дезинформацията във връзка с COVID-19. В резолюция, приета от Европейския парламент, евродепутатите се обединиха около становището, че дезинформацията е основен проблем за общественото здраве. Те поискаха ЕС да създаде европейски информационен източник, който да гарантира, че всички граждани имат достъп до точна и проверена информация. Какво законодателство обмисля съюзът за онлайн платформите, които са благодатна среда за разпространение на неверни твърдения, за да се ограничи разпространението на дезинформация, обясни Андрей Ковачев, евродепутат от Европейската народна партия:

"Дезинформацията е глобален феномен, който не е свързан само с COVID-19, а с всеки аспект на нашия живот- здраве, икономика, социален живот, така че тези платформи и социалните мрежи, интернет, които се развиха толкова бурно през последните десетилетия, допринесоха за това информацията да се разпространява мигновено по цялата планета и да промени мнението и живота на милиарди хора ... Европейският парламент взе решение да направи специална комисия, на която и аз съм член и да намерим най- ефективните мерки за противопоставяне на този феномен. Много е сложно, защото е свързано с гарантирането на свободата на изразяване на мнение. То по никакъв начин не трябва да бъде ограничавано. В същото време трябва да бъде мотивирано и критичното мислене на хората, за да могат те сами да отсяват това, което се предлага и е конспиративно, невероятно, свързано с неща, които не отговарят на истината ... Тази специална комисия по дезинформация на Европейския парламент трябва в следващите 12 месеца да приеме един доклад с препоръки за законодателни решения за ограничаване на дезинформацията и особено що се отнася за геополитическата дезинформация от други, трети страни."- каза Андрей Ковачев.

През 2020-та лидерите на страните в ЕС заявиха, че борбата с дезинформацията трябва да се води с прозрачно и навременно предоставяне на фактологична информация. Европейската комисия предложи мерки, сред които са разграничаване между незаконното съдържание и съдържание, което е вредно, но не е незаконно и между дезинформация и подвеждаща информация, която може да се разпространява без умисъл. Попитахме жители на Видин ставали ли са жертви на дезинформация по отношение на ситуацията с COVID-19:

"Има такива моменти, по предаванията на някои- разни конспиративни теории и други неща, които не може човек да ги приеме или пък някои ги приемат. Има доста дезинформация ... Сега и за ваксините- говори се колко са положителни, колко да се надяваме на тях ... Във всяка държава си има нещо специфично, на като цяло мисля, че се информираме ... Като гледам процента на тези, които искат да се ваксинират, имам чувството, че има доза дезинформация, неувереност."- коментираха видинчани.

ЕС ще продължи активно да се противопоставя на опитите за дезинформация чрез сътрудничество между институциите, държавите членки, международните организации и представители на гражданското общество. Предстои въвеждането на план за действия за европейска демокрация и законодателство за дигиталните услуги.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00