Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на видински блок са недоволни от санирането

5
Снимка: Фейсбук

Темата бе провокирана от слушателски сигнал за некачествено изпълнение на ремонтни дейности по програмата за саниране на един единствен вход, в блок 19, на видинския комплекс "Крум Бъчваров". Жители на вход "И" сигнализираха за това. Санирането във видинския комплекс започва през март 2020 г. с големи обещания от Община Видин и още по- големи очаквания от живеещите. Според тях, обаче тези почти 2.5 млн. лева на българските данъкоплатци, явно не задължават никого да работи качествено. Резултатът се вижда от снимките, които ни изпратиха и са публикували в социалната мрежа Фейсбук- недовършени мазилки, висящи кабели, некачествена изолация на покрива и купища строителни материали под терасите. Според Анжела Веселинова, жител на въпросния блок, почти 2 милиарда лева е дала държавата за санирането на 2 хил. жилищни сгради, а входът им е една от тях и е една от сто и петте недовършени такива. Потърсихме я за коментар:

"Този вход започна да се прави юли месец, преместиха се скелетата от първите входове и шест месеца ние бяхме със скелета и съборени тераси. Почти три месеца по обекта ни не се работеше абсолютно нищо. В един момент, когато наближиха сроковете, другите изпълняваха своите задачи и в декември месец о, чудо, всичко се случи за 10 дни. Дойде една бригада от Дупница, която намаза предната фасада, тук при нас се вършеха буквално при 0 градуса се правеше шпакловка, която се стичаше по стените на външните фасади ... Обектът е сдаден с документ на кмета. Този документ е залепен на входната ни врата на 8 януари, а всъщност на 23 декември 2020 година в 21.00 часа вечерта свалиха скелетата." - обясни Анжела Веселинова.

Поправими ли са нанесените щети и би ли могъл да бъде разрешен проблема- това попитахме Иван Паракинов, жител на пострадалия вход "И" в блок 19 във видинския комплекс "Крум Бъчваров".

"Няма човек в този вход, който да няма проблеми след това саниране. Дограмите са сменени, но това, което трябва да се направи покрай дограмите- да се обърнат да се направи, както трябва не е направено ... Поправими са нещата, обаче Общината не иска да си свърши работата. Тези хора, които са работили тук, 50% са работили без договори. Те са си взели парите и са си тръгнали. За да бъде отстранено това, което не е направено, ще трябва наново да платят, а парите ги няма."- поясни Иван Паракинов.

Жителите на входа са писали до Община Видин, откъдето отговорили, че има забележки и те ще бъдат отстранени при подходящо време. Нашият екип също изпрати въпроси- запознати ли са със случая, ще бъдат ли предприети конкретни действия и в какви срокове? От Община Видин ни отговориха: 

"Община Видин е запозната със случая и мерки са предприети. Фирмата- изпълнител е уведомена и още в началото на месеца голяма част от установените нередности относно некачествени ремонтни работи са разрешени. След среща на строителя с част от живеещите във входа са предприети и действия за отстраняване на течовете от покрива."

Оставяме темата отворена и продължаваме да следим случващото се, защото само по този начин можем да се радваме на всичко, което наистина се прави качествено- тогава и ние ще трябва да го пазим като свое. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28