Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По-добра инфраструктура искат жителите на село Буковец

6
село Буковец
Снимка: радио Видин
Село Буковец е едно от големите села в община Видин. То се намира на 12 км от град Видин и в него живеят 770 души. През селото преминава река Войнишка, което е причина то да попада в Защитена зона "БГ Войница". Кмет на село Буковец втори мандат е Венцислав Кирилов. Той е местен, оттук са родовите му корени, познава  хората и знае какви са проблемите им. Затова и задачите, които си поставя в работата си на кмет, са повече на брой:

"Основният приоритет е подобряване начина на живот и жизнената среда на населението. На първо място ще се включим в проекта "Нашият Видин - по красив от всякога", благоустрояване на инфраструктурата, като баластриране. Доставка на контейнери за смет, защото са недостатъчни, направил съм искане и за разделно събиране на отпадъците... Ремонт на уличната мрежа е необходим, защото положението на селото ни е такова, че улиците трябва да се асфалтират, а не да се баластрират, защото  всичката вода  се стича в центъра на селото. На следващо  място - подмяна на уличното  осветление с енергоспестяващи крушки. Кандидатствал съм по ПУДОС за изграждане на детски площадки. Предстои да извършим ремонта на паметника в центъра на  селото. Гробищният парк е необходимо да се почисти. В социалната сфера също имаме приоритети. По линия на БЧК са раздадени 95 пакета с храни от първа необходимост миналата година..." 
 
Кметът си поставя за цел и да  кандидатства за подмяна на  водопроводната мрежа.

Паметникът на загиналите във войните се намира в центъра на селото. Построен е от майстор Михаил Гълъбов. Открит е на 8 юли 1921 г. Изграден е от гранит и варовик. Построен е в чест на падналите във войните - Балканска война 1912-1913, Междусъюзническа война 1913, Първа световна война 1914-1918.  Този паметник ще бъде реновиран, почистен и приведен в добър вид по повод 100 години от неговото създаване. 


село БуковецЗа чиста вода и за чиста околна среда се мисли и се  работи. Село Буковец попада в "Защитена зона БГ Войница". Защитават се различни видове гори, животни, птици.
 
По две социални  програми са обслужвани нуждаещите се хора в Буковец, в момента се очакват нови социални програми.  Това са били "Социален патронаж" и "Домашна помощница". Сега се очаква да се включат в програмата "Асистентска подкрепа", в нея ще се подпомагат най-възрастните хора, които се нуждаят от обгрижване.


В село Буковец  живеят и млади хора, има и семейства с малки деца. Трудно е с намирането на работа, повечето от тях работят в областния град, някои са в чужбина, разказва кметът:

  

"Възрастните хора преобладават в селото. Повечето от тях не се нуждаят от социална подкрепа, те имат близки, които могат да ги обслужват. Около 15 души се нуждаят от такава услуга. Имаме около 50-60 лица, които са на работа в Англия. Имаме земеделски производители, има един човек с ябълкова градина и през лятото има работа за местните хора.
 

село БуковецВ селото работи и детска градина,  тя е филиал на ЦДГ "Арабела", предстои да се направи ремонт на покрива - казва кметът Венцислав Кирилов:


"В момента има 15 деца, но към настоящия момент имаме проблем, защото сградата е стара и се нуждае от спешен ремонт. Ще търсим спонсори, за да направим ремонта...."


В селото, в което жителите са  над 70% са възрастни,  е нормално да има и добро здравеопазване. Личен лекар посещава в определени дни селото, но няма аптека или дрогерия. Жителите на село Буковец имат възможност да ползват междуселски автобусен превоз, в селото идва пет пъти дневно автобус. Жителите на селото са единодушни, че площадът и улиците им са в лошо състояние и е необходим ремонт и асфалтиране на уличната мрежа. Това е и основната цел на кмета на селото - да се асфалтира главния път:

"Най-големият проблем е уличната ни мрежа... асфалтирането ни е най-необходимо. Имаме обещанието на Общината две улици да асфалтираме, а другите, ако може да се баластрират.


село БуковецНЧ "Просвета 1925" Буковец съхранява и популяризира фолклорните традиции, привлича младите хора, организира онлайн конкурси и се стреми да активира местната общност. Секретарят Вероника Атанасова обича родното си село и се стреми да поддържа просветителския дух в него:


"Започнахме да организираме разни предизвикателства онлайн, как разучават хора у дома и да ни изпращат танците, това беше под надслов "Българи под карантина", пусках аудио книги... Всичко ми харесва в селото, спокойно е, има много деца. ...Да, искам да се направи центъра и улиците.."
 
Йоана Петрова живее в Буковец, тя е на 32 години, има две деца, харесва спокойствието, тишината и чистия въздух. Според нея има какво да се направи в селото,а за да се задържат младите хора, трябва да се обнови селото.
 

Галерия

Вижте още

Михаела Филева и Максим Ешкенази с концерт във Видин

Михаела Филева и Максим Ешкенази за първи път ще бъдат заедно на сцената на Симфониета Видин в концерта "Поп музика и класика". Под диригентството на маестро Ешкенази, Михаела Филева ще изпълни най-големите си хитове. "С Максим Ешкенази се познаваме отдавна и работим по един негов проект със Софийска филхармония, да възпитава подрастващи към..

публикувано на 12.05.21 в 16:49

Молитвата е връзката ни с Твореца

В ежедневието си човек отправя постоянно молитви - било за здраве или за успех, за прошка, за услуга. Когато се молим към Господ Бог, можем да го правим навсякъде, не само в храма.  "Човек се моли да няма болести. За някой, който не е добре, да може да се оправи. За доброто на семейството. Всяка вечер изреждам имената на..

публикувано на 12.05.21 в 15:57

Нощ на литературата в Монтана

За втора година Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана се включва в Десетото издание на европейската инициатива "Нощ на литературата". Събитието ще се проведе на 12 май от 18 часа, като в четенето ще се включат известни личности от града, каза Анелия Иванова-Тодорова, директор на библиотеката: "В библиотеката сме избрали четци - г-жа..

публикувано на 12.05.21 в 15:05

Ролята на Европа в борбата със световната пандемия

Пандемията от COVID-19 се стовари върху целият свят, като не пропусна дори най-развитите държави. Страните по света за първи път се изправят срещу такова изпитание. Всяка държава, организация или съюз впрегна своите сили в борбата срещу вируса. Ролята на Европа в борбата със световната пандемия е значителна, без нейната решителната намеса светът..

публикувано на 12.05.21 в 10:30
СУ

СУ "Цар Симеон Велики" отбеляза патронния си празник

СУ "Цар Симеон Велики" отбелязва  патронния си  празник. Във фоайето се състоя тържествена церемония във връзка с празника. С кратка програма учениците от училището представиха своето училище.  Към всички присъстващи се обърна директорът Ирена Гъркова: "Ние с вас днес сме стъпили на раменете на всички предишни поколения, опрени на здрава..

публикувано на 11.05.21 в 17:10

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин - 136 години отговорност и всеотдайност към бъдещето

СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин отбелязва днес своя патронен празник. Създадено през далечната 1885 година, то вече 136 години изпълнява своята просветителска и образователна мисия. Днес в него се обучават над 400 ученици в 22 паралелки. За високото равнище на тяхната общообразователна и профилирана подготовка в областта на изкуствата се..

публикувано на 11.05.21 в 14:50
Децата от квартал

Видински деца събират пари в помощ на болно дете

Мини - благотворителен базар организираха деца в квартал "Калето" в град Видин.  Желанието им е да помогнат на 3-годишния Криси, на когото са му  необходими доста средства за операция - казва 12- годишната Ванеса: "Събираме пари за благотворителност за момченцето Криси. Той е на 3 години, болно от невробластом. Трябват му 100 000 лв и..

публикувано на 11.05.21 в 13:50