Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три години от въдворяването в длъжност на Видинския митрополит Даниил

НВП Видински митрополит Даниил: Там където вярата живее има мир, има съгласие

Първата служба на митрополит Даниил в катедралния храм във Видин
Снимка: Радио Видин

С Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил разговаряме за вярата в Бога като упование. Поводът е навършването на три години, откакто оглави епархията. На 10 февруари 2018 година новоизбраният видински митрополит  е посрещнат в града. На тържествената служба за въдворяването му са митрополити от светия синод на Българската православна църква, свещеници, миряни.


Радио Видин: "Изминаха три години от въдворяването Ви на митрополитския престол, какви години бяха това, Ваше високо преосвещенство, успяхте ли да се почувствате  у дома?"

НВП Видински митрополит Даниил: "Динамични години. Мога да кажа, неусетно изминаха. Много неща се случиха и да, мисля, че се чувствам у дома. Още от годините на монашеското ми пострижение през 1999-та година, служението в църквата е мой дом. Църквата е мой дом. И през това време, където съм бил изпращан на послушание, където и да е било това, съм се чувствал комфортно и у дома, защото служението в църквата действително създава и един уют, дава и една радост. Изпълва със съдържание и смисъл живота ми. И убедено мога да кажа, че с идването ми в епархията, и като се добави това, че Видинска епархия, където и да отида, накъдето и да погледна, това са неземни красоти, изключителни природни дадености, богата история, благолепни, величествени храмове, прекрасни хора, така че мога да кажа, не само че се чувствам у дома в епархията, обичам Видинска епархия и се радвам на служението ми тук.“


Посрещането на НВП митрополит Даниил във ВидинРадио Видин: "Вие дойдохте със заявката: "Да се укрепваме в православната вяра и да я пазим",  как оценявате постигнатото?"

НВП Видински митрополит Даниил: "Действително вярата е голямо благословение. Православната вяра е изключително ценен дар за нас, затова, че сме се родили в православна страна, затова, че имаме възможността още от ранните ни години да вкусваме да живеем от православната традиция, православната вяра, защото вярата ни води при Бога. Вярата ни просвещава. Вярата ни обнадеждава. Вярата ни дава сили. Затова тя е изключително ценен дар. Не е лесно да се направи оценка на вярата и на постигнатото във вярата, но общо взето, там, където вярата живее, там има мир, има съгласие. Има приятност във взаимоотношенията. Има стабилност, една градивност. И според мен, близките ми сътрудници във Видинска света митрополия, служителите, свещенослужителите в епархията, мисля, че в нашите взаимоотношения има един мир, едно взаимно разбиране, добра съвместна работа и от тази гледна точка мога да кажа, че има една стабилност във вярата и едни условия за добра работа и един  градеж, едно укрепване във вярата. Разбира се, необходимо е много, което да се направи. Това, което е важно, са нашите преки задължения, богослуженията, които извършваме редовно, посещенията на различни места, населените места в епархията, службите в храмовете, срещите с хората. Стараем се да правим допълнително. От миналата година Видинска митрополия издава един вестник "Видински благовестник". Негова цел е просветата във вярата, която също така спомага Божията благодат чрез словото Божие, чрез словото, оставено ни от просветени, свети хора, да стига до православните християни в епархията, да просветява, просвещава умовете, сърцата и така да ги укрепва и наставлява във вярата."


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училища могат да получат безплатни абонаменти за нова образователна платформа

Нова образователна платформа дава възможност на учебните заведения още от следващата учебна година да предлагат на своите ученици нови програми и предмети с фокус върху актуални и интересни за младите хора теми. Създателите на платформата предоставят възможност на 150 общински и държавни училища да кандидатстват за безплатни училищни абонаменти за..

публикувано на 16.04.24 в 15:28

В сила е забраната за улов на риба

От 15 април влезе в сила забраната за улов на риба през размножителния период на видовете във водите на Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби. Забраната е от 15 април до 31 май за водни обекти до 500 метра..

публикувано на 16.04.24 в 15:25

Съвпадането на финалите на ученическите игри с великденските празници предизвика недоволство

Тази година Държавните ученически финали по 8 вида спорт ще се проведат по време на великденските празници. Това предизвиква недоволството на ученици, учители, родители, директори на училища и обществени организации. Съгласно правилата за ученическите игри за учебната 2023-2024 година, утвърдени със заповед от Министерството на..

публикувано на 16.04.24 в 14:20

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35