Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петима учители от Северозапада са удостоени с наградата "Учител на годината 2020"

5
ПГ по търговия и ресторантьорство град Враца
Снимка: личен архивПетима преподаватели от Северозападна България са носители на наградата "Учител на годината 2020". Една от наградените е Маргарита Григорова, наградена с приза "Учител на годината" в областта "Учители наставници" за отлично наставничество. Тя преподава в паралелки, в които се изучава хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство град Враца. Тя работи от 19 години като преподавател в гимназията, на която самата тя е възпитаник:

"За втори път получавам такава награда. Аз я получих във връзка с наставничество, на четирима колеги съм наставник. Радвам се, когато обучавам млади колеги и когато са бивши наши ученици... Най-напред да видим тяхната нагласа и компетентност. Запознаваме ги със сайта на МОН, как се правят тестове, как се прави връзка на старите знания с новите. Най-вече питат как да започне урока, но това се постига с продължителен опит... С новости успяваме да задържим интереса на учениците."

 ПГ по търговия и ресторантьорство град ВрацаНаградата "Учител на годината" получава и инж. Цветомира Иванова в "Професионално направление". Тя е инженер по технология на храните в направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" в същата професионална гимназия, където работи вече 10 години. Наградата ѝ е присъдена за цялостна трудова дейност в системата на професионалното образование:

ПГ по търговия и ресторантьорство град Враца"Мога да се похваля, че нашето училище е иновативно училище вече трета година. Нашата иновация е провеждане на бинарен урок "Чужд език по професията и организиране и провеждане на организация и технология на кетърингово събитие". Двама учители водят урока едновременно, на английски и български, работата е групова, има много ролеви игри, презентации, учебни филми, поставяме децата в реални житейски ситуации..."

 ПГ по търговия и ресторантьорство град Враца -дипломиранеНосител на специалната награда на председателя на СБУ "Учител на годината" 2020 в "Хуманитарно направление" е Вера Горанова, учител по български език и литература  в ОУ "Петър Парчевич" Чипровци.  През изминалите 37 години - времето, през което тя преподава, се променят много неща - броят на учениците в училището намалява 10 пъти, мотивацията за учене е по-слаба. Затова Вера Горанова се опитва да мотивира децата да продължават да учат и да разберат колко ценно е образованието :


"Опитвам се да ги мотивирам да четат освен уроците си и книги. Обяснявам им, че това ще обогати речника им. Стремя се да използвам иновативни и традиционни методи на преподаване. Стремя се да използвам съвременни методи - обърната класна стая, когато аз не преподавам, а децата на екипи представят темата, метод на проектите, изследователски метод също използвам... Презентации и видеа използвам при онлайн обучението, защото визуализацията им помага по-лесно да запомнят... Тази награда за мен е огромно признание за моя дългогодишен труд и голямо задължение и отговорност."

Другите двама учители, получили наградата "Учител на годината 2020" са Галя Исаева, начален учител в НУ "Иван Вазов" Враца и Димитрина Станкова, старши учител в "Природоматематическо направление"  в СУ "Отец Паисий" село Медковец.

Галерия

Вижте още
Глория Маркова и Ивайло Каменов

Пореден успех за литературен клуб "Иван Деспотов" - Видин

С две награди са отличени  възпитаници на литературен клуб "Иван Деспотов" - Видин за участието си в Националния конкурс-рецитал "За да я има България", организиран в Русе.  Десетокласникът Ивайло Каменов , който учи в математическата гимназия, се класира на второ място  в раздел "Възрожденкска поезия" за изпълнение на стихотворението..

публикувано на 09.03.21 в 13:05

Каменна фигура пързаля представите на хиляди видинчани

В градската градина на Видин, в района на Телеграф капия, се намира детска площадка, на която е разположена каменна пързалка. На детското съоръжение са играли и продължават да играят няколко различни поколения видинчани. Помните ли обаче, под формата на какво животно е пързалката? Петле или слон? Според спомените на Пламен от Видин тя е слонче или..

публикувано на 08.03.21 в 17:03

Преди 164 години е създадено първото женско дружество в България

Именно в книгата и образованието се крие ключът към еманципирането на българската жена и началото на женското движение в България, което има дългогодишни традиции още от Възраждането.Социалните, икономически и културни процеси от този период създават благоприятна почва за повдигането на въпроса за равноправието между мъжете и жените и необходимостта..

публикувано на 08.03.21 в 16:07

д-р Чавдар Ботев: Ваксините и инхибиторите ще преборят COVID-19

Медицината в световен мащаб напредна значително през последната една година в борбата с коронавируса, заяви хематологът д-р Чавдар Ботев.  Как може да се реши проблемът? "Решението ще дойде или с инхибитори, които човек като ги пие няма да боледува, или с ваксини. Миналата година световното политическо решение взе ръководство да се борят с..

обновено на 08.03.21 в 16:01

"Неделник" от 7 март 2021 година

Който е пропуснал да слуша новият "Неделник" брой 351-и вече може да го направи. Днес на 7 март се отбелязва Международния ден детските телевизионни и радиопредавания. Отбелязва се от 1991 г. под егидата на Фонда на ООН за подпомагане на децата /УНИЦЕФ/. Чества се първата неделя на март. Можете да чуете един репортаж на програма "Хоризонт" за..

публикувано на 07.03.21 в 13:10

Да виждаме Христос у всеки

Неделята, която отбелязваме днес,  е Неделя Месопустна . Неделното Евангелие, което се чете на Неделя Месопустна, е според Евангелието на свети апостол Матей и се отнася за Страшния съд. Христос говори за това по какъв начин ще бъдем съдени, когато Той дойде отново. Вместо да каже, че праведници са тези, които..

публикувано на 07.03.21 в 08:00

Дневен център в Берковица предоставя грижи за 30 деца и младежи с увреждания

В Берковица вече функционира  първият в общината Дневен център за деца и младежи с увреждания. Той се п омещава в сградата на бивша детска градина в жилищен комплекс "Изгрев". Услугата е за 30 деца и младежи с увреждания и семействата им. Отделно още 60 потребители могат да го посещават почасово и да получат професионална подкрепа от..

публикувано на 05.03.21 в 16:25