Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима учители от Северозапада са удостоени с наградата "Учител на годината 2020"

5
ПГ по търговия и ресторантьорство град Враца
Снимка: личен архив



Петима преподаватели от Северозападна България са носители на наградата "Учител на годината 2020". Една от наградените е Маргарита Григорова, наградена с приза "Учител на годината" в областта "Учители наставници" за отлично наставничество. Тя преподава в паралелки, в които се изучава хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг в Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство град Враца. Тя работи от 19 години като преподавател в гимназията, на която самата тя е възпитаник:

"За втори път получавам такава награда. Аз я получих във връзка с наставничество, на четирима колеги съм наставник. Радвам се, когато обучавам млади колеги и когато са бивши наши ученици... Най-напред да видим тяхната нагласа и компетентност. Запознаваме ги със сайта на МОН, как се правят тестове, как се прави връзка на старите знания с новите. Най-вече питат как да започне урока, но това се постига с продължителен опит... С новости успяваме да задържим интереса на учениците."

 ПГ по търговия и ресторантьорство град ВрацаНаградата "Учител на годината" получава и инж. Цветомира Иванова в "Професионално направление". Тя е инженер по технология на храните в направление "Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг" в същата професионална гимназия, където работи вече 10 години. Наградата ѝ е присъдена за цялостна трудова дейност в системата на професионалното образование:

ПГ по търговия и ресторантьорство град Враца"Мога да се похваля, че нашето училище е иновативно училище вече трета година. Нашата иновация е провеждане на бинарен урок "Чужд език по професията и организиране и провеждане на организация и технология на кетърингово събитие". Двама учители водят урока едновременно, на английски и български, работата е групова, има много ролеви игри, презентации, учебни филми, поставяме децата в реални житейски ситуации..."

 ПГ по търговия и ресторантьорство град Враца -дипломиранеНосител на специалната награда на председателя на СБУ "Учител на годината" 2020 в "Хуманитарно направление" е Вера Горанова, учител по български език и литература  в ОУ "Петър Парчевич" Чипровци.  През изминалите 37 години - времето, през което тя преподава, се променят много неща - броят на учениците в училището намалява 10 пъти, мотивацията за учене е по-слаба. Затова Вера Горанова се опитва да мотивира децата да продължават да учат и да разберат колко ценно е образованието :


"Опитвам се да ги мотивирам да четат освен уроците си и книги. Обяснявам им, че това ще обогати речника им. Стремя се да използвам иновативни и традиционни методи на преподаване. Стремя се да използвам съвременни методи - обърната класна стая, когато аз не преподавам, а децата на екипи представят темата, метод на проектите, изследователски метод също използвам... Презентации и видеа използвам при онлайн обучението, защото визуализацията им помага по-лесно да запомнят... Тази награда за мен е огромно признание за моя дългогодишен труд и голямо задължение и отговорност."

Другите двама учители, получили наградата "Учител на годината 2020" са Галя Исаева, начален учител в НУ "Иван Вазов" Враца и Димитрина Станкова, старши учител в "Природоматематическо направление"  в СУ "Отец Паисий" село Медковец.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01