Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин стартира проект за подмяна на старите отоплителни уреди

3
Снимка: Радио Видин

Община Видин стартира информационна кампания за подмяна на отоплителните уреди. Кампанията е в рамките на първия етап по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин". Той предвижда проучване и анализ на текущото състояние на използваното отопление и нагласите на населението в общината. Ще бъде проведена разяснителна кампания за видовете отопление и тяхното въздействие върху качеството на атмосферния въздух. Предвижда се и представяне на цялостна визия на Общината за подмяна на отоплителните уреди на твърдо гориво с алтернативни такива. Какво предвижда проектът и ще се възползват ли от тази възможност видинчани? За стартирането на програмата и ползите от нея разговаряхме с Десислава Тодорова, заместник-кмет по европейски политики и инвестиции на Община Видин:

"На 10 февруари Община Видин сключи договор с предмет "Изпълнение на дейности" от първия етап по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух в Община Видин". Той се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Околна среда 2014- 2020 година", съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд на ЕС. Целта на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Видин, чрез намаляването на емисиите от фини прахови частици от битовото отопление, като един от основните източници на замърсяване на въздуха. На 5 ноември 2020 година, Община Видин определи телефонен номер, на който гражданите могат да получат по- подробна информация от експерти в повече насоки."- поясни Десислава Тодорова.

Телефоните за връзка с експертите са с номера 094/609 412, 0878 26 70 07, 02/483 11 99, 0885 03 74 02. Можете да ги намерите, изписани и на интернет страницата на Община Видин. Първият етап на проекта трябва да приключи до 31.05.2021 година. През втория етап предстои подмяна на уредите, използващи дърва и въглища, с алтернативни екологични източници, както и демонтаж на използваните замърсяващи отоплителни устройства на твърдо гориво и доставка и монтаж на новите екологични отоплителни уреди/системи, съобразно техническите решения от първия етап. Какво, обаче още трябва да знаем за новата програма- потърсихме експерт от една от фирмите, свързани с реализацията на първия подготвителен етап от проекта. Той включва информационна кампания сред населението, анкетно проучване и предварителна подготовка. Разговаряхме с Цвета Наньова, изпълнителен директор на консултантската българо- австрийска компания, която е една от ангажираните фирми по първата фаза:

"Всички жители на Видин, които имат собствено жилище в града Видин или в някое от другите селища, могат да кандидатстват, ако се отопляват на дърва и въглища. Това е първото условие, а другото условие е, че трябва да имат желание да си сменят  отоплението с нещо по- екологично. Обичайно хората, които се обаждат се отопляват с риза или с камина, или на котле с дърва и въглища, и имат желание да сменят източника на отопление с уред, който се захранва с пелети. Другата възможност е евентуално да се премине на отопление с климатици. Следващите изисквания са жилището да е законно и да са платени местните данъци и такси. Сумата за новите уреди, както и монтажа изцяло се поемат от програмата."

Ще има ли заложена някаква максимална стойност в цената на новите отоплителни уреди, с които ще се сдобият видинчани, когато започне физическата реализация на проекта- това попитахме още Цвета Наньова, изпълнителен директор на консултантската българо- австрийска компания:

"На този етап не може да се каже какво ще е стойността. Това вече зависи от условията, при които Общината ще обяви поръчката впоследствие. Аз мисля, че хората не бива да се притесняват, защото новите уреди, които ще бъдат закупени, дали ще са климатици или котлета за пелети и камини, ще отговарят при всички случаи на изискванията и действащите норми, и стандарти към този момент- това е гарантирано. Хората ще трябва да си предадат старите уреди, а Общината е задължена пък да ги предаде за вторични суровини."

Запознати ли са видинчани с проекта и биха ли се възползвали от него- това ги попитахме в анкета по темата:

"Хубаво е, но аз не съм на дърва ... Нека да видим как ще тръгне програмата. Не се знае, нали знаете колко начинания има неуспешни. Като идея е хубаво, подкрепям я, ще се поинтересувам и ще видя. Климатик- не съм голям привърженик. Лятото изстиваш, зимата не може да те стопли, но не е лоша идеята."- споделиха видинчани.

Будинка Миткова е шофьор на такси във Видин и семейството и се отоплява с печка на твърдо гориво. Тя не е запозната с проекта, но би искала да се възползва от него:

"Бих се възползвала, ако има такава възможност и я оценявам като добра за хората от Видин. Отопляваме се на дърва, което е ужасно. Иначе топли, на дърва най- много се усеща топлото, но е отвратително- прах, замърсяване и т.н."- разказа Будинка Миткова

В следващите дни предстои да бъдат анкетирани над 4 000 души, за да се установи какви са нагласите сред хората в Община Видин, отопляващи се на твърдо гориво, за преминаване към по-екологично отопление. Във връзка с това вчера бе проведено и обучение на анкетьорите, които ще правят допитването. Първият етап на проекта ще приключи на 31 май, след което ще се премине към втория, когато ще се извършва и реалната подмяна на отоплителните уреди, уверяват от Община Видин.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00