Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Над 2 200 жертви на насилие са потърсили помощ от "Асоциация Анимус" за миналата година

Снимка: Радио Видин

Пандемията отключи случаите на домашно насилие. Рязко се е увеличил броят им през май миналата година и този януари. 2 200 жени и деца, пострадали от насилие са потърсили помощ във фондация "Асоциация Анимус" през миналата година. В същото време у нас не достигат кризисните центрове за настаняване на пострадали, нужни са и нови услуги в защита на жертвите, казва клиничният психолог и психотерапевт Надежда Стойчева, директор на  "Асоциация Анимус". Вече 24 години към организацията има гореща телефонна линия за пострадали от насилие:


"Това, което се забелязва и на телефона, и в консултирането е, че има увеличаване на насилието над жени по време на кризата, тъй като изолацията е един от механизмите и феномените за насилие над жени. Ето защо има известно увеличаване. След като приключи локдауна, има много голямо увеличение. Първо жените са много затруднени да се обаждат на линията.  Нека кажем и линията 0800 186 76, където могат да се обръщат жени, жертви на всякакъв вид насилие, главно на домашно насилие, и да получат подкрепа, емоционална подкрепа и информация. Като цяло можем да кажем, че има увеличение и на писмата, които получаваме. Веднага след големите затваряния, можем да наблюдаваме едно рязко увеличаване. През януари имаме едно такова рязко увеличаване и миналата година през май, имаме също увеличаване на случаите. Можем да кажем, че през изминалата година сме имали над 2 200 жени, хора, които са преживели насилие и са се обърнали към нас. Около 1800 са на линията и около 400 са консултираните онлайн или директно жени и деца, обърнали се към нас. Това, което също можем да кажем е, че проблемът с насилието не е преставал, но в моментите на тази криза има повече случаи, по-трудно е на жените да потърсят помощ и е необходимо, както хората, които са загрижени, това е Европейският парламент, който обсъжда в момента отражението на пандемията върху жените и насилието върху жени, е необходимо да се вземат по-сериозни извънредни мерки."


Според Надежда Стойчева са необходими нови социални услуги, с които  да се подпомогнат по-директно жени, претърпели насилие, както е например във Франция, където за такива случаи може да се сигнализира чрез кодово текстово съобщение. В България такава система няма, въпреки че увеличаване на случаите на домашно насилие се отчита и от подадените сигнали на телефон 112, каза Надежда Стойчева. Като проблем тя посочи и недостига на социални услуги в подкрепа на пострадалите. В 12 области у нас няма кризисни центрове. Няма и систематична грижа за жертвите на домашно насилие. Сред най-уязвимите групи са възрастните, жените с увреждания,  мигрантите, бездомните и тези от ромски произход.


Като мярка за противодействие, Европейският парламент  призовава насилието над жени да се криминализира. Също така препоръката е в националните програми за защита и превенция да се отбележи насилието над жени по време на пандемията.


"Като цяло можем да кажем, че да, в България има национален телефон, нашият телефон, който е подкрепен от Министерството на правосъдието. Има в момента и предложение за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, което все още се обсъжда, но има и националистически партии, които използват в момента изборите, за да критикуват този закон и са против него, а той е изцяло изработен от работна група експерти." 


Горещата телефонна линия към "Асоциация Анимус" е  първата и понякога единствената възможност на хората, пострадали от насилие, да потърсят подкрепа, посочват от организацията.


В момента от неправителствената организация търсят доброволни сътрудници, които да обслужват телефонната линия. Кампанията е до 5-ти март.


Вижте още

В нашия живот Христос никога не ни оставя

В Девета неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня за силната вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра, която спасява и ни прави синове на Бога и наследници на Неговото Царството.  "В името на Отца и Сина и Светия Дух! Днес, братя и сестри, ние четохме неголяма история от земния живот на нашия..

публикувано на 14.08.22 в 08:00

Криминално четиво за почивните дни

След като преди време се запознахме с Радослав Младенов и неговия роман "Идиотът в мен" , където един клошар успя да седне на върха на държавата, днес предлагам да отворим друга негова книга и да погледнем от върха надолу. Романът "Власт, мераци и малка дупка от куршум" подробно ни разкрива механизмите, по които работи политиката и как една..

публикувано на 12.08.22 в 17:23

Рисковете от зависимости обсъждаха младежи и психолози във Видин

Дискусия за рисковете от зависимости организира Сдружение "Активно общество" във Видин по повод Международния ден на младите хора, който се отбелязва днес. Във форума, проведен в Регионалната библиотека във Видин, участваха 30 млади хора, както и психолози. Дискусията е част от инициативата "Не! Зависим!", която се се изпълнява от Сдружението, а..

публикувано на 12.08.22 в 15:37

Султан и Емир - звезди на манежа и не само

Султан и Емир са азиатска порода камили, родени в Киргизстан, дошли да живеят в България. От бебета те са атракция в цирк "Колозеум" , а  Мони Колев, създателят на цирка е техният дресьор. Освен циркови звезди, Султан и Емир участват в много филми - "Легендата за Херкулес", "Ноевият ковчег", "Клеопатра", както и в новият филм, който още не..

публикувано на 12.08.22 в 15:00
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Увеличаването на минималната заплата води до още по-висока инфлация

"Не трябва да се случва, защото това ще подхрани инфлацията . В ситуация на много ниска безработица и рекордно висока инфлация всякакво подобно увеличаване на заплати може да доведе единствено до по-висока инфлация . Инфлацията не може да се надбяга . Единственият начин, по който можем да се справим с инфлацията в момента, е да имаме някаква форма..

обновено на 12.08.22 в 14:12

770 лева минимална заплата предлага правителството

Минималната заплата да бъде увеличена от сегашните 710 лв. на 770 лв. от 1 януари 2023 г. ще предложи социалното министерство. Служебното правителство смята да предложи и формула за автоматично определяне на минималната заплата . Обсъжданият вариант е минималната заплата да бъде 50% от средната за предходната година . Именно по тези сметки на..

публикувано на 12.08.22 в 14:10

Да покориш Миджур

За 33-ти път към високия 2168 метра връх Миджур  на Стара планина организирано поеха ентусиасти и опитни планинари. Преходът трае между 7 и 10 часа в двете посоки и е сравнително труден, заради голямата денивелация, която трябва да преодолеят изкачващите. Сред първите покорили върха бе Тони Монтана от Мартиново, който е ветеран в изкачването. Броил е..

публикувано на 11.08.22 в 17:43