Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2 200 жертви на насилие са потърсили помощ от "Асоциация Анимус" за миналата година

Снимка: Радио Видин

Пандемията отключи случаите на домашно насилие. Рязко се е увеличил броят им през май миналата година и този януари. 2 200 жени и деца, пострадали от насилие са потърсили помощ във фондация "Асоциация Анимус" през миналата година. В същото време у нас не достигат кризисните центрове за настаняване на пострадали, нужни са и нови услуги в защита на жертвите, казва клиничният психолог и психотерапевт Надежда Стойчева, директор на  "Асоциация Анимус". Вече 24 години към организацията има гореща телефонна линия за пострадали от насилие:


"Това, което се забелязва и на телефона, и в консултирането е, че има увеличаване на насилието над жени по време на кризата, тъй като изолацията е един от механизмите и феномените за насилие над жени. Ето защо има известно увеличаване. След като приключи локдауна, има много голямо увеличение. Първо жените са много затруднени да се обаждат на линията.  Нека кажем и линията 0800 186 76, където могат да се обръщат жени, жертви на всякакъв вид насилие, главно на домашно насилие, и да получат подкрепа, емоционална подкрепа и информация. Като цяло можем да кажем, че има увеличение и на писмата, които получаваме. Веднага след големите затваряния, можем да наблюдаваме едно рязко увеличаване. През януари имаме едно такова рязко увеличаване и миналата година през май, имаме също увеличаване на случаите. Можем да кажем, че през изминалата година сме имали над 2 200 жени, хора, които са преживели насилие и са се обърнали към нас. Около 1800 са на линията и около 400 са консултираните онлайн или директно жени и деца, обърнали се към нас. Това, което също можем да кажем е, че проблемът с насилието не е преставал, но в моментите на тази криза има повече случаи, по-трудно е на жените да потърсят помощ и е необходимо, както хората, които са загрижени, това е Европейският парламент, който обсъжда в момента отражението на пандемията върху жените и насилието върху жени, е необходимо да се вземат по-сериозни извънредни мерки."


Според Надежда Стойчева са необходими нови социални услуги, с които  да се подпомогнат по-директно жени, претърпели насилие, както е например във Франция, където за такива случаи може да се сигнализира чрез кодово текстово съобщение. В България такава система няма, въпреки че увеличаване на случаите на домашно насилие се отчита и от подадените сигнали на телефон 112, каза Надежда Стойчева. Като проблем тя посочи и недостига на социални услуги в подкрепа на пострадалите. В 12 области у нас няма кризисни центрове. Няма и систематична грижа за жертвите на домашно насилие. Сред най-уязвимите групи са възрастните, жените с увреждания,  мигрантите, бездомните и тези от ромски произход.


Като мярка за противодействие, Европейският парламент  призовава насилието над жени да се криминализира. Също така препоръката е в националните програми за защита и превенция да се отбележи насилието над жени по време на пандемията.


"Като цяло можем да кажем, че да, в България има национален телефон, нашият телефон, който е подкрепен от Министерството на правосъдието. Има в момента и предложение за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, което все още се обсъжда, но има и националистически партии, които използват в момента изборите, за да критикуват този закон и са против него, а той е изцяло изработен от работна група експерти." 


Горещата телефонна линия към "Асоциация Анимус" е  първата и понякога единствената възможност на хората, пострадали от насилие, да потърсят подкрепа, посочват от организацията.


В момента от неправителствената организация търсят доброволни сътрудници, които да обслужват телефонната линия. Кампанията е до 5-ти март.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01