Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Видин ще си партнира със Стопанската академия в Свищов

среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев
Снимка: община Видин

Община Видин и Финансовият факултет на Стопанската академия  ще си партнират. Това стана ясно от проведената работна среща между кмета д-р Цветан Ценков и проф. Андрей Захариев, декан на Факултет "Финанси" в Стопанска академия "Димитър А. Ценов" – гр. Свищов. По време на разговора от страна на проф. Захариев, който е роден във Видин, бе поет ангажимент екип от хабилитирани преподаватели и млади учени-финансисти пилотно да разработят и внедрят цифров модел за анализ и оценка на финансово-бюджетното състояние на Община Видин с 10-годишна прогноза за развитието по основни функции и дейности.


среща на кмета на община Видин цветан Ценков и проф Андрей Захариев

Втората дискутирана тема бе възможността в рамките на партньорството между общините по поречието на реката, обединени в Асоциацията на дунавските общини, и по инициатива на видинския кмет, да се заяви още този месец пред Министерство на финансите необходимостта от държавна подкрепа и финансиране за общо въздушно третиране на поречието и крайбрежните ивици на Дунав срещу комари.


Обсъдено бе и създаването на съвместни туристически продукти, чрез разработване на общински стратегии в сферата на туризма, което е заложено и в плановете за интегрирано развитие на общините. Една от насоките, по които общините биха могли да получат подкрепа е във връзка с проекти за възстановяване на пътническия трафик по река Дунав и за придобиване на малки туристически катери.



В срещата участваха и заместник-кметовете Цветомира Илиева и Борислава Борисова, и проф. д.н. Венелин Терзиев.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00