Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За какво да внимаваме при избора на мартеница

2
Снимка: Радио ВИДИН
 

Една седмица остава до първи март, когато по стар български обичай, всички ще се закичим с мартеници, за да сме здрави, румени, засмени. Базарите за мартеници във Видин, Враца и Монтана са отворени още от началото на февруари, но обикновено същинският пазар на мартеници започва в последните дни преди празника. За какво трябва да внимаваме при избора на мартеници, ако искаме да се доближим максимално до автентичността на обичая, според който полът и възрастта имат значение за това каква мартеница да изберем. Има правило и къде да я закачим, обяснява Светослава Виткова от Камарата на занаятчиите, която от 27 години прави и продава само автентични български мартеници:


"Гледам да е естествен материала, за да може да се доближи максимално до истинската, автентична българска мартеница. Някои мартеници се правят по-бързо, други се правят по-бавно. Тези, които са за дома, семейни мартеници, отнема и повече материал и повече време, за да се направят. Иначе гривничките - доста по-лесно, защото става само усукването на конеца, което е много важно. Много държа хората да знаят, като тръгнат да избират мартеница нека да гледат - има ли усукан конец, значи купуват мартеница, ако си купят само нещо, което има бял или червен конец - това не е мартеница. Няма ли го усукания конец да знаят, че нищо не са направили, просто са си дали парите на вятъра", обясни госпожа Виткова.


Купете или си направете мартеница, за да може на първи март да подарите не просто мартеница, а здраве и усмивка. 


Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. На 12 април 1961 година един човек преодолява границата между Земята и Космоса. Този човек - Юрий Алексеевич Гагарин, е военен пилот със скромен произход, който получава невероятния шанс да остане в историята като първия космонавт. За този си полет е награден със званието герой на..

публикувано на 12.04.21 в 18:00

Инспекцията по труда предупреждава да сме внимателни при търсене на работа в чужбина

COVID пандемията засилва риска от измами при търсенето на работа в чужбина. За това сигнализират от Главната инспекция по труда. Предвид активизирането на дейностите в селското стопанство, ресторантьорството и хотелиерството, строителството и др., които са свързани със засилване на трудовата мобилност, от Инспекцията напомнят за рисковете при търсене..

публикувано на 12.04.21 в 16:50

Силаги Тодоров - талисманът на самодейния състав в село Кутово

Самодеец от видинското село Кутово изработи знаме за самодейния състав към местното читалище. Освен това той всяка година прави календари за всички от читалището. Това е Силаги Тодоров, когото от читалището определят като техен талисман. Идеята за знамето му хрумнала от телевизията. Гледал стари излизания на самодейните състави и му направило..

публикувано на 12.04.21 в 15:30

"Неделник" от 11 април 2021 година

7 години навърши "Неделник" на 6 април. Седем години с вас, уважаеми слушатели на Радио Видин. В този брой ще празнуваме.  Аз, бях и ще бъда с вас, уважаеми слушатели. Стотици интервюта и стотици съдби и стотици настроения се случиха в това предаване. Тези стотици бяха и ще бъдат и ще продължат да бъдат част от мен. Радвам се, че сме..

публикувано на 11.04.21 в 12:25

Небесната стълба на добродетелите

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно,  свети Йоан Лествичник . "Братя и сестри, днес..

публикувано на 11.04.21 в 08:00
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50