Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Младежи от България и Сърбия ще създават изкуство

Снимка: Pexels
Започна набирането на младежи  за участие в творчески лагери. В инициативата се предвижда над 120 млади хора  от България и Сърбия  да надградят своите знания и умения и да творят заедно, създавайки Младежка мрежа за изкуство. Партньори по проекта са Народно читалище "Развитие - 1893", гр. Белоградчик, Република България и Дом на културата, град Княжевац, Република Сърбия. Възрастовият обхват на младите хора е от 16 до 29 години, обясни за Радио Видин Валери Цветков, председател на НЧ "Развитие 1893г.":

"Проектът, по който работим вече е  по Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014 - 2020 г.“. По него работим вече няколко месеца... Основната цел е да се създаде механизъм, с който младите хора да развият своите творчески способности, ще се работи в шест вида изкуства: изобразително изкуство, творческо писане, музика, танц, театър  и фотография.

Ще участват по 60 младежи от българска и сръбска страна, по 10 човека в курс. Те ще бъдат обучавани от ментори от двете страни. Всеки курс ще е по 6 дни. Ще има вечер на талантите накррая, ще го изнесат пред местните общности... Не трябва да са предварителни подготвени, но трябва да имат желание да се обучават и във фейсбук страницата "Младежка арт мрежа" ще бъде пусната след няколко дена бланка, с която да се кандидатства.  Определянето на децата ще става от менторите."


Младежка арт мрежаУчастието на младежите в арт - работилници на територията на област Видин и Княжевац ще се осъществи до края на месец май, но има и резервни варианти, поради  ситуацията с пандемията, допълни Валери Цветков:


"Този резервен вариант не ми харесва, защото се губи трансграничността на проекта, а той  е - българските деца да бъдат на обучение само в България и сръбските деца  само в Сърбия, третият вариант, онлайн, е най-неудачният.."
 

Набирането на младежи  за участие в творческите лагери ще продължи до края на месец март.


Повече може да чуете в звуковия файл.

Вижте още
село Баница

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.  В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето..

публикувано на 09.04.21 в 12:25

ЕП: Достъпът до достойни жилища на достъпни цени трябва да е основно европейско право

Евродепутатите призоваха с резолюция Европейският съюз да признае достъпа до достойни жилища на достъпни цени като приложимо основно право на човека и да настоява за мерки за премахване на бездомността. Документът защитава правото на всеки за нормални жилищни условия. В него се казва, че трябва да се запазят извънредните мерки за предотвратяване на..

публикувано на 09.04.21 в 10:50

Визуален артист разкрива стойността на маската в изложба

Младият визуален артист Владислав Илиев - Vladzen ще представи изложбата "Аура" във Видин. Събитието е организирано от Фондация "ДА Лаб", в партньорство с Художествена галерия "Никола Петров" Видин и с подкрепата на Министерството на културата.  "Аура" е сред петте нови проекти на млади дигитални артисти, селектирани чрез конкурс в..

публикувано на 08.04.21 в 16:21

Видински ветроходци с паметна инициатива

Видински ветроходци брандираха името, в памет на починалия директор на СУ "Цар Симеон Велики" в крайдунавския град  Венцислав Станев, върху борда на лодката, собственост на училището, с която ежегодно участват в Националната регата на 3 март в морската ни столица Варна. Ветроходците ползват лодката под наем, а за събитието разказа Венцислав Петков..

публикувано на 08.04.21 в 15:00

Отбелязваме Седмицата на гората

По случай Седмицата на гората през тази година Държавно горско стопанство- Белоградчик организира залесителни акции. Седмицата на гората е професионалният празник на всички, които работят в системата на горите и се отбелязва от 1925 година. Тази година преминава под мотото "Гората е здраве!".  "И тази година сме предвидили да залесим 50 декара..

публикувано на 08.04.21 в 14:30

Каталог представя български и чужди кукломайстори

Дигитален каталог на куклите създаде Държавен куклен театър Видин съвместно със свои партньори от Франция и  Италия. В него са представени творби на български и чужди майстори на  кукл и и е проследен процесът по тяхното създаване. Идеята е каталогът да бъде полезен не само на хората, които са част от кукленото изкуство, но да предизвика..

публикувано на 08.04.21 в 13:41

В "Музикална зона" на 08 април 2021 слушаме Франко Корели

На днешния 8 април се навършват 100 г. от рождението на италианския тенор Франко Корели. Още с първото си стъпване на сцената "Ла Скала" се превръща в звезда. Изпълнението му докосва както обикновените зрители, така и изисканите ценители на операта. За 15 г. кариерата му е свързана с Метрополитън опера. Точно там е наречен „принцът на тенорите“...

публикувано на 08.04.21 в 09:00