Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Чукарски води листата на ВМРО във Видин и Монтана

Снимка: Радио ВИДИН

ВМРО-БНД избра за водач на своите листи с кандидати за народни представители от Видин и Монтана Димитър Чукарски. Роден е във Видин, икономист, юрист, политик, мениджър и експерт с богата биография, в момента е председател на борда на директорите на "Ломско пиво".

С каква листа ще търсите подкрепата на избирателите?

- Благодаря на ВМРО за поканата да имам честта да водя листите им в Северозапада, защото Монтана и Видин са областите, които имат изключително голяма нужда от ясна последователна и целенасочена политика за спасяване на региона от демографския срив. Това е наистина много неприятно особено за човек като мен, който е израснал във Видин и си спомня времето, в което имаше изключително много хора по нашите улици и паркове. Екипите, с които имам удоволствието да работя и в двете листи, са изключително сериозни, местни хора, представители на различни общини. Това е била водещата политика при формиране на листите от страна на ВМРО и ме радва, че ще има хора с авторитет, които да дадат общата политика на това, което искаме да предложим на гражданите на Северозапада да се случи.

Това, което искам да кажа за себе си, е, че имам съвсем ясна и категорична позиция, че Северозападът трябва да има своя човек. Искам да бъда аз този човек на Северозапада, защото мен ме боли. Произходът ми е от тук. Живеех във Видин, докато отидох да следвам, а през последните 8 години живея в Лом през работните дни и познавам абсолютно всички проблеми, които среща всеки един човек, живеещ в нашия регион. Те наистина са повече от на което и да е друго мястов България.

Как смятате, че могат да бъдат решени тези проблеми?

- За мен е изключително важно държавата да има ясна и категорична инвестиционна политика в този регион. Не е нормално Видин да бъде единственият областен град в България, който да не е нито газифициран, нито топлофициран. И най-лошото е, че не се предвижда. Трябваше, докато се изгражда "Балкански поток", да бъдат изградени разклонения за Видин и за Лом, защото това са два града, които искат да се развиват, искат да имат индустрия. Това са два града на Дунав, които в края на 19-и и началото на 20-и век са били водещи в културно отношение, в търговията, в манифактурата, земеделието... и изведнъж сега имаме период, в който тези два града остават забравени. Тръбопроводът минава на по-малко от 20 километра, но не е предвидено нищо, което да отведе тази газ към града. Оттук и проблемите със замърсеността на въздуха, бизнесът плаща изключително висока цена за енергията. Страх ме е, че вече сме изгубили "закваската", която може да въроди региона.

Искам да се говори за много широка и ясна държавна политика. Да се създадат стимули да се върнат младите хора и да успеем да привлечем с конкретни мерки, които ще предложим в следващото Народно събрание, бесарабските българи от Молдова, от Украйна, на които им е познат земеделският труд. Трябва да създадем условия на тези хора да дойдат и да успеем заедно с тях да възродим нашия район. Като следя статистиката за общините- Бойница, Кула, Брегово, Грамада, Макреш и продължим към Чипровци, Георги Дамяново, Вършец, Берковица, има много села, които са на доизживяване. Това е нещо, което ме притеснява и заради това ще подам ръка на всички народни представители, избрани от Северозапада. Не просто да бъдат избрани за народни представители, а да знаят, да искат, да гонят и да настояват нещата тук да се случват. И те трябва да се случат, защото иначе на следващите избори Видин няма да има четирима народни представители, а ще бъдат по-малко, което е престъпление. Гледайки статистиката, с болка констатирам, че Видинска област е единствената с под 100 000 души, а в началото на 20 век е била с 200 000 души население.

Това са неща, които от една страна дават чувството ми на болка, че нещата са се случили по този начин, но от друга страна ме мотивират ясно и категорично да вървим напред и да търсим варианти да създаваме, да върнем, да развием тук туризма, да успеем да привлечем и туристите, някои от тях ще се окажат най-вероятно и в ролята на инвеститори, но просто държавата нека създаде необходимите условия, за да дойдат и изберат този изключително красив древен български регион.

Защо се доверихте на ВМРО, тя ли е точната политическа сила, която би могла да свърши всичко това? Останаха ли постиженията на ВМРО, като част от управляващата коалиция, в сянка?

- ВМРО е партия, която има основни характеристики, свързани с българщината. Тази българщина има своето измерение в нашия край, където всъщност ги няма вече българите, няма ни нас- хората. Искам да споделя и за големите постижения, които бяха постигнати благодарение на ясната и категорична позиция на ВМРО: размерът на минималната пенсия; ясната, категорична национална позиция по отношение на Северна Македония и нейното европейско бъдеще; ВМРО показа, че в политиката може да има предвидимост; ВМРО показа, че в политиката освен уличният тротоарен популизъм и патриотарство, може да има сериозен патриотизъм, който да минава през гордостта от това, което си постигнал. Трябва да дадем възможност на Северозапада да се гордее така, както сега се гордеем с историята си.

Посланието Ви към избирателите от Северозапада?

- Посланието ми е едно- да намерим варианта да съберем всички сили и възможности, които имаме, да обединим енергията си и да успеем да покажем на българското правителство, на Европа и европейските институции, че хората, които живеят тук искат нещата да се случват по съвременен, модерен, цивилизован начин, така че всички да живеем като достойни европейски граждани.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43