Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидатите за народни представители от Враца

Снимка: mfa.bg


Интригуващи се очертават да бъдат парламентарните избори във Врачанско на 4 април. Твърде много апетити има към шестте свободни места в 45-ото Народно събрание, но за това кой да ги представлява в следващия парламент последната дума ще имат избирателите.

Преди да започнат всички сметки е редно да напомня, че досега ГЕРБ и БСП имаха по двама народни представители, ВМРО и Воля – по един. Резултатите от последните парламентарни избори във Врачанско бяха спечелени с малко над 30 000 гласа от социалистите, следвани от ГЕРБ с малко над 29 000 гласа. Трета политическа сила беше патриотичната коалиция на ВМРО, НФСБ и Атака, а Воля вкара свой депутат, тъй като спечелилите мандата реформатори не се класираха на национално ниво.

Този път изходната ситуация изглежда доста по-различна.

ГЕРБ извади силна листа и водена от министъра на регионалното развитие Петя Аврамова не крие амбициите си за три мандата. След нея е досегашният депутат Красен Кръстев, уважавани лекари като Костадин Шахов и Иво Ралчовски, областният управител Малина Николова, младият бизнесмен Мартин Харизанов.

Апетитът идва с яденето и сериозните сътресения около формиране на листата на основния опонент – БСП. Там първи е актьорът Анастас Попдимитров, но след него претендентите не се ползват с подкрепата на две от основните партийни организации в областта – Враца и Бяла Слатина. За качеството говори фактът, че сред кандидатите попаднаха спортният журналист Георги Атанасов, както и бившият кмет на Криводол Крум Сотиров, който е на 85 години.

ВМРО уверено върви по пътя към един мандат, а настоящият народен представител Красимир Богданов едва ли ще има трудности да събере необходимия брой гласове, за да влезе. Засега интригата е около това дали войводите ще успеят даа преодолеят 4-процентовата бариера. За Врачанско Богданов е без конкуренция.

ДПС изпрати тежката артилерия във Враца и след провала преди 4 години номинира за водач на листата доказаният професионалист, бюджетар и политик Йордан Цонев. Позициите в общините Хайредин, Борован, Бяла Слатина и Криводол дават увереност на партията, че може да се пребори за единия от шестте мандата.

Хората на Слави Трифонов също са обнадеждени и влизат с хъс в състезанието, наречено парламентарни избори. Професионалист като доц. д-р Георги Георгиев води листата на „Има такъв народ“, а след него има доста гладни за доказване в политиката хора. Идеята на тази формация е да смени системата и затова в листата няма от т.нар. партийни номади – хора, които прескачат от партия в партия,, а са все нови лица.

Прогресивна лява линия не крие амбициите си да открадне гласове от редултатите на БСП. Водач на листата е Славей Григоров, което е доказателство, че ще в кампанията ще има и представяне на леви идеи, ще се говори за социалдемокрация и ще се търсят разумни решения.

Загадъчни са все още хората около проекта на Мая Манолова, които през последните 2 месеца извървяха доста тежък път. Двама сериозни адвокати отказаха да водят претендентите за депутати, като единият от тях – Пламен Петков дори обяви, че „политическата му кариера е завършила, още преди да започне“, намеквайки непреодолими разминавия с централното ръководство на коалицията „Изправи се! Мутри вън“.

С амбиции за добро представяне са и от Демократична България обединение, където водач на листата е Владислава Лакова. За тази формация ще е успех удвояване на около 1000 гласа, спечелени на последните парламентарни избори преди 4 години, но за цял мандат това ще е недостатъчно.

Доста любопитно ще е присъствието в региона на Републиканци за България, чийто водач е топ криминалният психолог Тодор Тодоров. Професионалистът, разкрил не едно и две тежки криминални престъпления е от Белослатинско и именно от там очаква сериозен прилив на гласове.

Патриотичната коалиция на НФСБ и Воля залага отново на Слави Нецов, който извън Бяла Слатина остана непознат, въпреки 4-годишния си престой в парламента.

Редно е когато става дума за избори, да споменем и едно съперничество, което се очертава да реши вота в община Мездра – един срещу друг се изправят бившият кмет Генади Събков, който е трети в листата на БСП и синът на настоящия кмет Иван Аспарухов – Мирослав, който е шести в списъка от кандидати на ГЕРБ. Именно тук очаквам голяма битка на ниво общинско мерене на силите.

Има и други любопитни играчи – като Ивайло Папов от Възраждане, който обяви, че целта му е да вземат гласове колкото заедин мандат.

По предварителни изчисления всеки, който събере 8 000 гаса на 4 април, може да е спокоен за мястото си в 45-ия парламент. Стига политическата му сила да е предоляла 4% бариера.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43