Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гимназия в Берковица стартира проект по медийна грамотност

Снимка: Радио Видин

В Лесотехническа професионална гимназия – Берковица стартира проект "Адаптирани модели за дигитално гражданство в епидемична училищна среда". Oсновната му цел е насърчаване на медийната грамотност и гражданското образование. "Проектът е насочен към минимизиране на негативното влияние на стереотипи и дезинформация от виртуалния свят, установено по време на социалната изолация и обучението в електронна среда във връзка с COVID-19." – обясни Мария Бончева, ръководител на проекта и допълни:

"Институт отворено общество прави изследване на индекса на медийна грамотност и се оказва, че България е на едно от последните места в Европа. Имаме само 4, 5 държави след нас и нещата не се подобряват кой знае колко. Механизмите за гражданско участие и то на децата още са също много важна тема. Затова защото смятаме, че те още от училището трябва да са наясно за това какви права имат и какви възможности имат за промяна..."


През обучението ще преминат 60 ученици. Като ще бъдат подготвени специални дидактически материали по медийна грамотност и активно гражданство. Специални флаери, изготвени и с помощта на участващите ученици, ще насърчават всички ученици към активно гражданство. На финала ще бъде проведен дебат със симулация на  референдум по значим за учениците въпрос. Проектът се администрира от Обществен съвет по образование – Алтернативна Монтана, който е бенефициент по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Общата стойност на проекта е 7 222,83 Евро (100 % финансиране от фонд Активни граждани България). Очаква се проектът да бъде реализиран до месец август 2021 г.

Вижте още

Трендафил Данаилов - съдията, който запази честта на България след атентата над папата

Голямата награда за правосъдие тази година отиде при Трендафил Данаилов - българският съдия по делото "Антонов", благодарение на когото обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието за него идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението..

публикувано на 08.12.21 в 17:17

В детска градина "Синчец" подаряват усмивки и правят добрини

"Седмица на доброто" е новата инициатива във видинската детска градина "Синчец".  Под мотото "Направи добро-подари усмивка" през цялата седмица са организирани дейности, инициативи и благотворителна кампания "От деца за деца".  От началото на седмицата персоналът на градината ще носи специално изработени баджове, които да създават..

публикувано на 08.12.21 в 15:05

Антим I - държавникът преди да има Държава

В "Памет нашенска" по Радио Видин отделяме заслужено място на Екзарх Антим I. Поводът- н а 1 декември 2021 г., се навършиха 133 години от кончината на Първият Български екзарх и Видински митрополит Антим I.  В 1868 г. е определен от Патриаршията за Видински митрополит, но скоро отхвърля зависимостта от Фенер, за да се влее в първите редици на..

публикувано на 08.12.21 в 13:50

ЕС и цифровите технологии в помощ на хората, фирмите и околната среда

Цифровата трансформация е сред главните приоритети на ЕС. Европарламентът помага за определяне на политиките, които целят да засилят капацитета на Европа в дигиталната област, да увеличат възможностите пред бизнеса, да развият уменията на хората, да подпомогнат зеления преход и да подобрят обществените услуги. През май тази година бе приет доклад за..

публикувано на 08.12.21 в 10:30

"Гняв" - изложба в изложбата

Трета самостоятелна изложба ще открие фотографът от Видин Ивайло Петров. Изложбата е озаглавена "Гняв" и представлява цикъл от 16 изображения , създадени за около половин година. Всяко от тях показва поток на мисълта, облечен във визия, чрез който в живота си авторът се е опитал да стигне до корените на тази мощна емоция.  " Гняв" е един диалог,..

публикувано на 07.12.21 в 17:15
Димитрана Захариева с учениците Дейвид, Мария и Криста

Ученици показват кулинарните си изделия във видео

В условия на онлайн преподаване в  СУ "Никола Йонков Вапцаров" Монтана не спира обучението по практика. Несъмнено  в тези условия по-трудно се работи,   но учениците успяват да се справят с дигиталните технологии, да заснемат процеса на създаване на всеки един продукт от тесто и да представят крайните резултати , казва Димитрана..

публикувано на 07.12.21 в 16:40
Коледна украса във Видин

Оригинална коледна украса сътвориха видинчани

Търговци от Видин украсиха сами пространството пред магазините си, а дружелюбно мече приканва жителите да поспрат, да се порадват на украсата и да си купят нещо. Инициатор на идеята е  Милена Дековска , продавач- консултант на един от магазините, най-млада сред колегите си. Тя е изработила ръчно камина от стиропор, украсена с коледни орнаменти, а..

публикувано на 07.12.21 в 15:15
Подкасти от БНР