Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателните комисии във Врачанско ще се обучават онлайн

Създава се организация за безопасно предаване на изборните книжа

По-малко от две седмици преди парламентарните избори, членовете на Секционните избирателни комисии в област Враца все още не са преминали обучение за задълженията и отговорностите им на 4 април. Причината е усложнената епидемична обстановка в региона, заради която е ограничено струпването на много хора на закрито.

"За Районната избирателна комисия (РИК) се предвижда дистанционно обучение в сряда, след което ще проведем такова обучение на Секционните избирателни комисии (СИК)- дистанционно в електронна среда. Това е предвидено в момента. Съгласно указанията на РЗИ-Враца, не можехме да проведем присъствено обучения, а от понеделник има и Заповед на министъра за цялата страна. До голяма степен се разчита и на клиповете, които ЦИК пуска. За съжаление, не можем да проведем присъствено обучение, не можем да имаме обратна връзка с членовете на СИК. Това ще се отрази на целия изборен процес, на нас като комисия, ще се отрази на времето, за което ще бъдат съставени от СИК-овете протоколите, ще се отрази на времето, което ще отнеме проверката на протоколите. Верен протокол се проверява за 5 минути, но предполагам, че сега ще отнеме повече време. Разчитаме в голяма степен и на методическите указания на ЦИК, които за Европейските избори например, бяха написани отзад на протокола. Това беше изключително полезно за работата на комисиите. Стига хората да са последователни, да се въоръжат с търпение, да четат тези указания. Това, което е възможно в тези условия, го правим", обясни говорителят на Районната избирателна комисия във Враца Красимир Колев.

В съставите на редица Секционни избирателни комисии продължава да се правят промени. Една от причините е, че има притеснения, особено у по-възрастните членове, заради опасността от заразяване с COVID-19 в изборния ден.

"Добре е, че членовете на СИК по принцип желаят да се ваксинират. Това е показателно за отговорността на хората, че подхождат отговорно не само към собственото им здраве, а въобще към обществото и в частност- към провеждането на изборния процес.

Община Враца създава изключително добра организация да приемаме протоколите в безопасна среда. За целта е определено фоайето на концертната зала на Общината, пространството е изключително голямо, има възможност за участниците в информационното преброяване на гласовете да се създадат спокойни работни места с необходимото отстояние. Има възможност за членовете на РИК, които ще проверяват секционните протоколи, да бъдат също на отстояние един от друг. Ще има достатъчно място за СИК-ове, които са "нередовни". Ще се ползва и концертната зала. Няма да има струпване на хора. Самите СИК-ове, които идват, ще бъдат приемани в двете училища, които са в непосредствена близост до Общината- "Козма Тричков" и "Иванчо Младенов", където има добри санитарно-хигиенни условия, ще са на топло, ако климатичните условия са лоши. Такава организация се създава в момента, за да бъдат СИК-овете, а и ние, които ще ги проверяваме, максимално улеснени и при спазване на противоепидемичните изисквания", добави Красимир Колев.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43