Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подкрепа за самотни възрастни хора предлага център за домашна грижа във Видин

4
Снимка: Център за домашни грижи

Екипът на Център "Домашна грижа" във Видин оказва здравна и социална помощ на хора с трайни увреждания и хронични заболявания. Центърът е един от седемте в Северозапада, изграден по съвместна инициатива на Българския червен кръст, Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти. 

От края на август самотни възрастни хора получават на място здравни грижи, а домашни помощници се справят с пазаруването  и почистването. Екипът на центъра във Видин е от десет души- медицински специалисти и домашни помощници, разказва координаторът Моника Величкова. Сега те се грижат за 64 възрастни, които посещават по график. Още 16 са подадените заявления за подкрепа, а капацитетът на центъра е сто души:
Моника Величкова, координатор на Център
"Проектът се нарича "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания." В партньорство е с Министерството на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика и Норвежката асоциация на местните и регионални власти. Ние осигуряваме интегрирани здравно- социални услуги. Такива центрове са открити във Видин, в Криводол, Враца, Оряхово, Бяла Слатина, Монтана и Белоградчик. Самият екип е от десет човека- шестима домашни помощници, три медицински сестри и един координатор. Аз също съм медицинско лице и съвместявам двете длъжности. Имаме 64 потребители. Имаме подадени още 16 заявления от хора, които да бъдат включени. Обхватът на програмата е за сто човека, така че може би ще имаме още 20-ина  свободни места за нови потребители. Какво представлява самата услуга? Това са здравни грижи в домашни условия от квалифицирани медицински сестри, които включват измерване на кръвно налягане, кръвна захар, следене на други соматични показатели. Могат да се извършват различни манипулации-инжекции, системи за хора, които са изписани след болнично лечение и се налага някаква терапия в домашна обстановка. Цялата подкрепа е в зависимост от индивидуалните нужди и потребности на всеки потребител. Това е разликата между нас и общинските програми. При нас се работи по индивидуален план, който се преценява в зависимост от нуждите и потребностите на всеки човек. Освен медицинските кадри, имаме и домашни помощници, които изпълняват доста разнообразна дейност- пазаруване, почистване, помощ при хранене, поддържане на личната хигиена. Улесняват се контактите или се осъществяват контакти с личните лекари, с различни други институции, да се подадат молби до социалната служба или да се отиде до здравната каса за рецептурна книжка. Обучаваме ги в самопомощ - да могат сами да си измерят кръвна захар. Закупуваме апарати от Клуба на диабетика. Съдействаме им в тази насока. Всички здравни грижи се извършват в домашна среда, домашни условия, и то по назначение от личен лекар или специалист. Говоря за здравните грижи. Услугите се предоставят по график, който изготвям аз като мениджър. Този график е утвърден и хората знаят определения ден, в който ще се дойде - кога ще има медицинска сестра, кога ще има домашен помощник. Не сме на повикване." 

За да бъдат включени в програмата, възрастните трябва да са над 50 години, със заболявания, които ограничават ежедневните им дейности по самообслужване. Изисква се и медицински документ за здравния статус на лицето, но не е задължително това да е решение на ТЕЛК, каза Моника Величкова. Заложените дейности по програмата са до 2023 година, но практиката показва, че на местата, където до сега се е изпълнявала, действието ѝ продължава. Медицинските сестри и помощниците, които посещават домовете, често са единствените, с които възрастните общуват:

"Малко от тези хора са подвижни и могат да излязат от дома си. Имаме хора, които повече от три години не са излизали от дама си. Ние сме единственият им контакт с външния свят. Ние им пазаруваме. Мога да кажа сега в пандемията, особено в тези пикове, сме свели до минимум контакта с потребителите с цел да ги предпазим. Само до врата се доставят лекарствата и храната. Ние сме може би единствените хора, които влизат при тях."

Единственото, което екипът на центъра очаква, е съдействие от хората, които обслужват, за да успеят да им помогнат да преодолеят своята безпомощност и самотата. За Моника Величкова и колегите ѝ благодарността в очите на хората, на които помагат, е неоценима. 

Повече - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ИАРА извади 18 лави кърмаци от Дунав при Козлодуй, Лом и Видин

12 лави кърмаци са извадени днес от река Дунав при град Козлодуй и по три лави кърмаци при Видин и Лом. Намерени са немаркирани мрежи и въдици за улов на миролюбиви риби, които също са прибрани.  Това е резултатът от проверка на ИАРА, която днес беше извършена по горната част на река Дунав. В акцията участва изпълнителният директор на ИАРА д-р..

публикувано на 19.04.24 в 17:50

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30