Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Икономика и бизнес- накъде след изборите?

Снимка: Радио Видин, Архив

Европейската комисия посочи 2.7% икономически растеж в България през 2021 г., последван от ускорение до 4.9% през 2022 година, в резултат на силно вътрешно търсене и възстановяване на външната търговия. Това стана ясно от зимната макроикономическа прогноза, а ако тя се сбъдне в частта за 2022 година, това би бил най-силният ръст на БВП за България от предкризисната 2008 година- 6.1%. Прогнозите не вземат предвид ефекта от усвояването на средствата по Плана за възстановяване, които също биха могли да дадат положителен стимул за растежа, но се основават на допускането, че до края на тази година пандемията ще бъде овладяна. Как гледат на тези прогнози експертите у нас, след проведените избори в страната? Според прогнозата на експертите от Европейската комисия потреблението в България ще остане потиснато през първата половина на 2021 година, заради продължаващите ограничителни мерки в страната. От Брюксел разчитат през третото тримесечие голяма част от икономическата активност да се възстанови, вероятно с отпадането на някои ограничения и така БВП да скочи с 5.5% на тримесечна база през лятото. Прогнозата коментира  Адриан Николов от Института за пазарна икономика:

"Трябва да имаме предвид, че този ръст, който комисията прогнозира е все пак на годишна база. Тук сравняваме различията на БВП след много тежката кризисна 2020-та година. Доколкото си спомням прогнозите сочат, че ще се върнем до равнището на БВП от 2019-та година най- рано през 2023-та година. Това ще се случи при много благоприятен икономически сценарий, който като че ли на фона на това, което се случва с ваксинацията особено у нас и у други държави, които са наши търговски и туристически партньори, по- скоро изглежда все по- малко реалистичен. що се отнася до самите избори, като че ли на този етап на мен не ми се струва, че има някакъв фундаментален фактор, който би могъл да промени радикално икономическата траектория на страната. Голяма част от факторите, които в момента са ключови и определящи за начина, по който се развива икономиката на страната, са извън политическия контрол."- подчерта Адриан Николов от Института за пазарна икономика.

Европейската комисия разработи два общи сценария, по които може да се развие пандемията и европейската икономика. Оптимистичният залага на разхлабване на ограничителните мерки още през второто тримесечие на годината, в резултат на което потребителското доверие и покупките на домакинствата се повишават. През лятото пътуванията между държави от ЕС се възстановяват, което в комбинация с по-силното потребление ускорява очаквания ръст на БВП спрямо базовия сценарий. Според негативния сценарий ограниченията ще се запазят през цялата 2021 г. По-бавното разхлабване на рестрикциите ще доведе до риск от по- трайни щети върху европейските икономики. 

Как проведените избори, предстоящото ново управление на страната и последиците от пандемията ще се отразят върху работата на малкия и среден бизнес у нас? Потърсихме за коментар Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.

"Това, което обединява малкия и среден бизнес е размера на бизнеса, но иначе в различните браншове ситуацията е различна. Може да се каже, че има браншове, които пострадаха много сериозно и където перманентно се случват излизания от пазара и много от колегите се съмняват, че ще могат да рестартират, независимо кога са изборите и кое ще е новото правителство, защото за тях най- важен е пазарът. Когато някой излезе от пазара, след това връщането там е доста трудно. Има браншове, обаче, които намериха ниши във фазата на пандемията и вече повече от една година преживяваме този процес, където все пак успяха да се позиционират. Те общо взето няма да разчитат на публична подкрепа и остава една трета категория предприятия, които продължават да търсят механизми за да преминат от фаза на оцеляване към фаза на растеж и според мен новото правителство трябва да се фокусира в краткосрочните мерки именно към този сегмент."- коментира Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение за малък и среден бизнес в България.

Как ще се отрази изборната обстановка в страната върху състоянието на бизнеса и икономиката в Северозапада?- това попитахме видинчани:

"То няма какво повече да се отразява. Ние сме толкова зле, че вече няма накъде ... Който и да дойде все ще бъде против нас ... При всички случаи ще се отрази, като не се направи правителство кой ще движи тия работи. За съжаление държавата ни е пред фалит, а като гледам не виждам просто кок биха могли да съставят правителство."- коментираха видинчани.

Какво казват работодателските организации от Северозападна България? Потърсихме за коментар Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата:

"Никой не може да прецени и даде даде някаква прогноза колко още ще продължи тая пандемия. Миналата година си мислехме, че ще бъде няколко месеца, а мина вече година. Няма гаранция, че няма и цялата 2021-ва да преминем в условията на тази пандемия, така че тя ще бъде със сигурност решаваща за малкия и среден бизнес. Разбира се, колкото и да се умаловажават изборите, те също ще окажат своето влияние, тъй като това, което се очертава в момента е да бъде много трудно създаването на правителство."- каза Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Етновъртележка завъртяха в Селановци за Международния ден на ромите

Децата от Основно училище "Никола Й. Вапцаров" във врачанското село Селановци подготвиха програма за Международния ден на ромите, 8 април. Там  отбелязват Деня с осъзната мисъл, че това не е празник,  каза директорът на ОУ "Никола Й. Вапцаров" Петя Русинова: " Години наред се опитваме да внушим на децата, че на този ден се отбелязва..

публикувано на 08.04.21 в 16:35

Русин Коцев: За успехите на ромите не се говори или, когато ги има, те се подценяват

На 8 април, когато е международният ден на ромите  говорим за предразсъдъците, за опитите да ги преодолеем, за богатството на етноса, за успехите и за различията, които ни правят по-богати.  На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. Обявена е за Международен ден през 1992..

публикувано на 08.04.21 в 15:22

Инвестициите в екологосъобразни проекти

През следващите години България ще получи мащабна помощ от европейските фондове - от общия бюджет за новия програмен период  2021 - 2027 година и от средствата за възстановяването след пандемията. Това финансиране трябва да бъде насочено към модернизирането на инфраструктурата, от която зависи икономиката и качеството на живот. Особено значение..

обновено на 07.04.21 в 18:00

Изборите свършиха, сега накъде?

Парламентарните избори отминаха, резултатите са ясни: ГЕРБ-СДС 26%; Има такъв народ 18%; БСП 15%; ДПС 10%; Демократична България 9,5%; Изправи се! Мутри вън! 4,7%. Големият въпрос сега е: ще съумеят ли парламентарно представените партии да съставят работещо правителство? Темата коментирахме със социолога и политически анализатор Любен Добрев :..

публикувано на 06.04.21 в 14:06

След вота. На прага на промяната ли сме?

Гласуването приключи, броенето на бюлетините продължава, а партиите трябва да си направят своите изводи от вота. "В началото сме на сериозна политическа промяна и трансформация. Всяка една от партиите трябва да направи своя анализ. Резултатът за БСП не е добър, той  е доста под очаквания ни. Дълги години наред се питаме свършил ли е..

публикувано на 05.04.21 в 13:05

Село Шишенци- селото, където легендите оживяват

В рубриката "Добро утро, кмете" днес проверяваме как тече животът в едно малко селo край сръбската граница, където са останали около 40 възрастни жители. Шишенци стана известно с легендите за самодиви край него, със запазените над 100-годишни народни носии и хванатите там от местните телефонни измамници. Зад тази показност обаче, животът тече по..

обновено на 04.04.21 в 12:22

Малин Маринов: Първоаприлската шега е терапия за обществото

В своята "Поетика" Аристотел твърди, че за да ни въздейства истински, една творба трябва да е направена в съответствие със своята цел. Елементите в нея трябва да са в едно живо отношение, което да ни въздейства.   Същевременно тя трябва да е направена добре и това е също част от онова, което можем да наречем красиво. Защо първоаприлската шега е..

публикувано на 01.04.21 в 10:55