Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 7 април 2021 година

Снимка: Иванка Петрова

Две брези, два бора и четири кестена засадиха потребителите от Центъра за обществена подкрепа в Белоградчик и Дневния център за деца и младежи с увреждания в двора на сградата. Инициативата е по повод Седмицата на гората.

Природен парк "Врачански Балкан" отбелязва традиционната Седмица на гората, която тази година започна на 5 април. Част от честването е инициативата "Опознай гората до теб!".

В Деня на здравния работник медици от Центъра за спешна помощ и болницата във Видин отдадоха почит на колегите си, загубили живота си в борбата с коронавируса.

Поздравиха здравните работници от Многопрофилната болница в град Мездра по случай техния професионален празник.

Изплащането на пенсиите за април и еднократната допълнителна сума от 50 лева към тях започна от днес и ще продължи до 20 април. Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще се извършва съобразно изготвен график. Преводите на априлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, са извършени днес.

От снощи в Централната избирателна комисия върви интензивно повторно въвеждане на протоколите от изборите за 45-ото Народно събрание. Утре ще бъде ясен броят мандати, които ще има всяка една политическа сила в парламента. До неделя ще бъдат известни и конкретните имена на народните представители, след като тези от тях, участвали в две листи, изразят предпочитанията си коя област ще представляват.

Задържан е турски гражданин опитал да прекара двама сирийци през "Дунав мост 2 Видин - Калафат". По искане на Районна прокуратура – Видин съдът е наложил мерки за неотклонение "задържане под стража" на двамата сирийци. В ареста остава и гражданинът на Турция, който им помагал.

144 души ще започнат работа в помощ на археолозите, които проучват терена в община Ружинци, върху който ще се изгради магистралата до Ботевград.  С всеки ще се сключи граждански договор за 30 работни дни, каза кметът на Общината Александър Александров. Първата бригада започва работа в събота, а втората- в понеделник.

Действаща модерно оборудвана наркооранжерия за отглеждане на марихуана е открита в село Говежда, област Монтана.

Текущият ремонт на община Монтана започна от междублоковите пространства на първите и най-стари кооперации в жилищен комплекс "Пъстрина", блокове 2,3 и 4.

По инициатива на Община Мездра служители на Общинско предприятие "Чистота" извършиха основен ремонт на детската площадка в пешеходната алея на улица "Александър Стамболийски" в града. Със собствени средства на предприятието са реновирани всички съоръжения за игра- катерушка, люлки, пързалка, карбалка, пясъчник, както и пейките за отдих. 

Продължава премахването на стари и неизползваеми автомобили във Враца. До момента в града са премахнати над 550 превозни средства.

Ремонтни дейности временно ще ограничат движението по участък от ул. "Петропавловска" във Враца. Поради предстоящо асфалтиране на участъка в района между улиците "Баба Йота" и "Антим I",  от днес движението временно ще бъде преустановено. Очаква се строително-ремонтните дейности да бъдат завършени до една седмица.

В средата на април изтича срокът за подаване на декларация за определяне на вида и размера на авансовите вноски за 2021 година, съобщиха от НАП.

31 положителни проби за COVID-19  са регистрирани в област Видин през последното денонощие. 152 са новите случаи на коронавирус в Северозапада.

Фотографски конкурс ще ни подсеща за местата в Европа, които сме посетили и хората, които сме срещнали през последните 5 години. Идеята за конкурса "ЛЮБИМИ МЕСТА В ЕВРОПА - СКОРО ОТНОВО ЩЕ СЪМ ТАМ" е на Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца и ЕВРОПА ДИРЕКТНО ВРАЦА към Търговско-промишлена палата - Враца. 

Община Берковица и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни обявиха конкурс "Великден- Човеколюбие и добротворство". Участниците са деца, разделени в три възрастови групи. Категориите са в три направления- фотография, литуратура и видеоклип, разказа Димитринка Йоцова- секретар на Комисията. Крайният срок за изпращане на творбите e 25 април.

Маратонът на четенето в читалище "Просвета 1897"- Долна Кремена, който трябваше да започне на открито с участието децата от детската градина, кмета на селото Румен Серафимов и други гости, стартира в детската градина заради лошото време.

Читалище "Свети Паисий Хилендарски" във видинското село Иново организира почистване на центъра на селото на 11 април от 14.00 часа, съобщи секретарят на читалището Анелия Младенова. От културното средище изказват благодарност на Цветан Диков, който е осигурил чували и ръкавици за инициативата.

Започна пролетното почистване в община Кула. Общината призовава всички граждани да извършат пролетно почистване на имотите си и площите около тях, да почистят плевелната растителност и други отпадъци и да ги изхвърлят на определените за това места.

Възстановено е движението на автомобили над 12 тона към Дунав мост 2 в района на Видин.

Водата във Видин и 21 населени места на общината няма да бъде годна за пиене от 9 часа на 10.04.2021г. (събота) до 17 часа на 11.04.2021г. (неделя), съобщават от "Водоснабдяване и канализация" ЕООД – гр. Видин. Причината е извършване на пролетна дезинфекция на водата.

От днес Българска агенция по безопасност на храните започва засилени проверки на обекти за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите официални празници (Великден и Гергьовден). 

Вижте още

Стотици декоративни цветя ще красят центъра на Мездра

В навечерието на Международния ден на Земята (International Mother Earth Day) - 22 април, служители на Общинско предприятие "Чистота" започнаха засаждане на стотици декоративни цветя в централната градска част на Мездра, съобщават от общинската администрация. Акцията е традиционна, а целта е да се придаде по-приветлив облик на обществените места в..

публикувано на 15.04.21 в 13:45

190 души с COVID-19 се лекуват в болници във Врачанско

Нови 55 случаи на заразени с COVID-19 от област Враца  са регистрирани  в Единния информационен портал з а вчерашния ден. За изминалите 24 часа са починали 5 души с коронавирусна инфекция. Всички те са били лекувани в болнични заведения в областта,  съобщават от Регионалната здравна инспекция.  3 003 са активните случаи към момента във..

публикувано на 15.04.21 в 10:51

В Монтана поставени под карантина посещават КАТ и паспортната служба

За четири случая на нарушена карантина в област Монтана през вчерашния ден, съобщават от полицията. Жена на 36 години от село Безденица, не е открита на адреса, на който е трябвало да прекара карантинната мярка против разпространението на COVID-19. Другите три случая са установени, след като карантинираните са поискали услуги от различни институции на..

публикувано на 15.04.21 в 10:25

191 са активните случаи на COVID-19 в област Видин

17 души с положителни проби за COVID-19 са  регистрирани  в област Видин  за изминалото денонощие, по данни на регионалната здравна инспекция.  13 от случаите са в община Видин и по два в общините Белоградчик и Кула. Още 19 души, положителни за коронавирус, са оздравели. Трима от тях са лекувани и изписани от болниците във Видин и..

публикувано на 15.04.21 в 10:01

Задържан е крадец на кошери

След оперативно-следствени действия на служители на полицията в Криводол е установено и задържано лицето, което откраднало 24 пчелни кошери в землището на село Уровене, община Криводол. Деянието  е извършено в периода от 10 април до 12 април. Извършител е 39-годишен мъж от град Монтана, който е задържан за 72 часа. 

публикувано на 15.04.21 в 09:36

Маратон на четенето в училище "Христо Ботев" в Мездра

Изявите на читалищната библиотека в Мездра продължиха в класната стая на 4 "б" клас от ОУ "Христо Ботев" с учител Христина Иванова и гост Силвия Петкова -секретар на МКБППМН, Димитрина Иванова- завеждащ детския отдел на библиотеката. Силвия Петкова разказа за професията си като даде примери със случки от професионалното си ежедневие и подчерта как..

публикувано на 15.04.21 в 09:26

110 са новите с COVID-19 в Северозапада, още 600 са ваксинирани

2517 са новите случаи на коронавирус у нас или 16,5 процента от направените 15 300 теста през изминалото денонощие. Данните на Единния информационен портал показват лек спад в броя на пациентите с Covid-19, които се нуждаят от болнично лечение. Новите случаи в област Видин са 18, във Враца 55, в Монтана 37. Ваксинираните през последното денонощие са близо..

публикувано на 15.04.21 в 07:44