Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Село Баница - село с богато минало и надежда за добро бъдеще

9
село Баница
Снимка: личен архив
Село Баница се намира на главния път Враца - Оряхово. Враца е на 20 км, а  на 36 км е Мездра. Името на селото идва не от познатата ни баница, която всеки българин обича да хапва, а от е славянското име  "баня" – топъл минерален извор,  в турските документи името се намира  като Баниче.
 В центъра на селото се намират минерална баня и три чешми, откъдето хората си наливали вода за пиене и за лечебни цели. На края на селото има и друг минерален извор с името Церов дол. Условия за живот на човека са били благоприятни и тук е имало население  още през неолита – 6 – 5 хил. пр.н.е., за което говорят археологическите находки от Баница. Най-известният паметник от средновековието са развалините на триконхална църква и останки от други постройки на манастира "Св. Никола". В него в края на 13 век е написано прочутото Банишко евангелие. Паметно събитие в историята на селото е сражението на Ботевата чета на Милин камък на 18 май 1876 г.

село Баница, нова детска площадкаСлед Освобождението започва свободното политическо обществено стопанско и културно развитие. Построяват се първите обществени сгради – училище, църква, баня, кланица, лечебница. Основани са кооперация, читалищеq занаятчийско сдружение, различни дружества.

В момента Село Баница е третото по големина в община Враца. Кмет за първи мандат е Владимир Вълов, на 48 години, живее в селото и  има семеен бизнес. Причината поради която се кандидатира за кмет е желанието му да спомогне за благоустрояването на селото и подобряване бита и живота на хората, доколкото е възможно в сегашните условия:


"Това беше едно предизвикателство да се кандидатирам за кмет... Приоритетите ми в този мандат са подобряване на инфраструктурата на селото, изграждане на детски площадки, ремонт на гробищния парк, ремонт на автобусните спирки, на обществени сгради, на централния площад... За съжаление няма инвестиции в селото... Миналата година успяхме да асфалтираме една улица и да подменим водопровода под нея, улица "Брацигово" и капитален ремонт в детската градина, бяха изградени санитарни помещения....".
село Баница, парк
Село Баница е оживено село със запазеното си обединено училище "Христо Ботев", в което учат 123 ученици, 9 паралелки,  а   детската  градина посещават 26 деца. Очаква се тази година училището да има и 10 клас.

В село Баница живеят 1260 души по списък, реално  са около 900 души. Естественото желание на всички хора тук е да имат работа и достоен живот. Някои работят в селското стопанство, други във фабриките във Враца, а трети - в чужбина - казва кметът Владимир Вълов:


"Земеделските производители осигуряват работни места,  ...масово сезонна работа в чужбина, това е основното препитание на младите хора... от 60 до 100 човека намират препитание в сезонната работа. Такива са възможностите за трудова заетост на хората в село Баница, общината се опитва да работи и по различни програми, има обаче една особеност - Град Враца не отговаря на критериите за селски район и затова не можем да кандидатстваме по програми за селските райони... По малки граждански инициативи кандидатствахме, тази година имаме уверение, че ще се реализират и разчитаме на капиталовата програма на Община Враца."


Миналата година в селото е изграден парк по програма ПУДОС на МОСВ на стойност 10 хил. лв., за последната  година инвестициите в селото са били в размер на 155 хил лв. Тази година приоритетно ще се изгради главната стена и входа на гробищния парк, две улици ще се асфалтират и ще им се подмени водопровода, ще се ремонтират автобусните спирки.


"Мечтата ми е - имаме 6 основни улици в тежко състояние, ако успея да ги ремонтирам и асфалтирам, мога да кажа, че мандатът ми е бил повече от успешен." - добавя кметът.


село Баница, нова детска площадкаОсновните  проблеми в село Баница те са два - нерегламентираните сметища и безводието, което се появява през летния сезон :
 
"Най-големият проблем са нерегламентираните сметища... Аз се постарах да ги изчистя, по време на епидемичните мерки ги изчистихме Сега има пак новоизградени сметища... Ние като кметове отговаряме за чистотата на населените  места... Аз получих глоба в размер на 2000 лв, понеже РИОСВ извършиха проверка три месеца след срока, който беше определен, през това време се образуваха нови сметища... Имаме кофи, но те са недостатъчни, сметоизвозването се извършва на две седмици, понеже таксата за битови отпадъци е ниска... Сложен е проблемът, той е в национален мащаб..."

НЧ "Светлина 1910" е стожер в съхраняването на традициите, фолклора и обичаите в село Баница. Към читалището има две групи -  детски танцов състав и женска певческа група "Орхидея" с ръководител Юри Крумов- казва  Ивалина Иванова, секретар-библиотекар:


"Всяко година участваме в "Мара врачанка", в "Слънцето на Тодорка" в "Типченица пее и танцува". В момента имаме 10 485 броя книги, 191 са читателите ни .."


 село БаницаВ село Баница работи и пенсионерски клуб, в който членуват над 60 души, в клуба хората се събират, за да споделят тревогите и радостите,  които ги вълнуват - казва председателят на клуба  Цветана Петкова:

"Клубът съществува от 2003 година... Най-голямото ни тържество беше Празникът на баницата... Трудно е това, че хората са болнички... Усеща се криза... Трудно се живее на село... Нямаме хора..."
 

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори ако..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00