Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 5000 пенсионери в област Видин ще получат по 120 лева

Снимка: Радио Видин

5317 пенсионери в област Видин ще получат финансова подкрепа в размер на 120 лв  от Агенцията за социално подпомагане. Това важи за хората от третата възраст, които получават пенсия в размер от 300,01 до 369 лв включително, съобщи Венцислав Боянов, директор на Регионална  дирекция "Социално подпомагане"- Видин :


"От 19 април 2021 г започва изплащането на финансовата подкрепа, в размер на 120 лв, за хранителни продукти. Помощта се отпуска от правителството съгласно чл.64 от Закона за държавния бюджет на Република България. На пенсионерите, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите е 300,01 до 369 лв включително. Помощта е еднократна... Не е необходимо да се подават заявления... Реалното изплащане ще стане в периода 19-26 април и ще става така, както се предоставят помощите - в пощата или по банков път... Неполучената помощ ще се изплати до края на 2021 година..."
 
Тази помощ са дава веднъж в годината като подкрепа за купуване на хранителни продукти. Информацията за тези, които имат право да получат помощта се дава директно от НОИ и не е необходимо да се подават декларации от хората, които попадат в тази група.


В Дирекция "Социално подпомагане"  Белоградчик такава помощ ще получат 377 души, в Брегово - 282-ма, във Видин - 3658 лица, в Димово - 567 и в Кула - 433 души. Получената финансова подкрепа не се счита за доход при кандидатстване за други помощи. Ако гражданин не получи помощта, то той трябва да се обърне към Дирекцията за социално подпомагане по местоживеене.

Вижте още

Информационна среща за НАТУРА 2000 се проведе във Видин

Европейската мрежа е създадена на принципа за опазване на конкретни видове или конкретни местообитания.  "Ние не опазваме цялата територия сама по себе си, а на базата на строго научни критерии идентифицираме видове животни или растения, които са ценни за общността и природни местообитания, които са ценни за общността и насочваме всички усилия..

публикувано на 06.05.21 в 18:39

Почистиха около крепостта "Камъка" в Оряхово

Граждани на Оряхово, сред които ученици и млади хора, се включиха в почистването около крепостта "Камъка", което се проведе по идея на местния исторически музей.  "Акцията за почистване беше планирана още от миналата година и тя е във връзка с проекта на музея "Ехо от вековете", тъй като реализацията на този проект в основната му дейност е..

публикувано на 06.05.21 в 15:45

Концерт "спомен за Иво" във Видин

Изпълнители от Видин изнасят концерт в памет и чест на свой близък приятел. По време на проявата ще звучи пъстра палитра от музикални стилове - от тежка музика до лиричен рап. Повече за събитието разказва организаторът и изпълнител Божидар Пардонов PMC: "На 8 май от 19 ч. на сцената на галерията ще се проведе един доста така личен концерт. От..

публикувано на 06.05.21 в 15:30

Красивата природа на село Камено поле може да привлича туристи

Петър Петков е родом от село Каменно поле в община Роман. След пенсионирането си се връща в родното си място. Пише книга за историята на село Каменно поле.  "Има 18 тепавици и воденици по поречието на реката, които са строени от каменополски майстори. Има към 20 кошари на фамилиите. Има около 25 извора, от които сигурно около 10 не ги знам,..

публикувано на 06.05.21 в 14:55

Иван Аспарухов: Имаме една от най-ниските безработици в 3-те области

На 6 май Мездра чества празника на града. Той се отбелязва от 30 години. За успехите и предизвикателствата пред общинското ръководство Йорданка Петрова разговаря с кмета Иван Аспарухов. "...Мездра се развива в тази посока, в която трябва. Ние се върнахме за да върнем Мездра там, където заслужава като водеща община в област Враца. Така че..

публикувано на 06.05.21 в 11:46

Любители на спининговия риболов със среща на Дунав

Фейсбук групата "Спининг Видин" е затворена група, която обединява над 100 запалени почитатели на спининг риболова от област Видин. Групата е основана на 17 август миналата година, а сред основателите  ѝ са Тихомир Трифонов и Юлиян Дионисов.  На 9 май членовете на групата подготвят среща, която ще се  проведе до крепостта "Баба Вида" в 11:00 часа...

публикувано на 06.05.21 в 11:30

Българските етнографи имат празник днес

Денят на българската етнография отбелязваме днес 6 май, когато е и Георгьовден. Етнографията е тази наука, която изследва културата, обичаите, традициите, словесният и песенният фолклор, танцовото изкуство. Това е наука, която изучава хората, техният бит и промените. Да си етнограф в Северозападна България и по точно във Видин е..

публикувано на 06.05.21 в 11:24