Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

8
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов
Снимка: училище Брегово


25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното.


Рисунка -графика, художник:Даниел МилутиновРисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се използват в българските фолклорни  традиции и са създадени от моето въображение в чернобели нюанси, казва Даниел:


"Тази изложба е на тема "Българско хоро и глаголица"... Темата ми бе дадена от директорката г-жа Кръстева... Нарисувал съм геройчета с детска изява, с много детайли, линии... В една такава картина има  много място за рисуване.  В една носия например има много детайли и символи... Рисувам с химикал и молив, без цвят... Любимата ми картина е за коледарстването, в нея  има много живот... За мен рисуването е просто удоволствие, голямо забавление. Вдъхновяват ме комикси и анимации..."


Рисунка -графика, художник:Даниел МилутиновРисунка -графика, художник:Даниел МилутиновПреподавателят по изобразително  изкуство Веселин Нацин работи с  Даниел Милутинов и смята, че той определено има талант в рисуването, в момента работят онлайн :


"За Даниел мога да кажа само хубави неща, той е едно талантливо момче. За съжаление попадна в много неблагодарно време. Започнахме работа присъствено по-малко от година...Това, което прави така го вижда... Насочих го към графиката, техника, която ще го представи по-добре на публиката... Графиката не е просто рисуване с черен материал. Графиката е вид изобразително изкуство, тиражирано изобразително изкуство  и се нанася на определен носител. Тя може да бъде въздействаща както живописта, там също се вкарват цветове..."


Галерия

Вижте още

Облекчени условия за даряване на реконвалесцентна плазма искат лекари

Реконвалесцентната плазма е доказала своята ефективност срещу COVID-19. През последната година този метод за лечение се утвърди у нас и се прилага много успешно от българските лекари, обясни председателят на сдружение "Лечение на COVID-19 с реконвалесцентната плазма" д-р Павлина Михайлова: "За разлика от други страни, българските лекари..

публикувано на 14.06.21 в 17:37
кръв кръводаряване

Голяма част от кръводаряванията у нас са под натиск

Над 75% от кръводарителите в България дават кръв под натиск или незаконно - срещу пари. Това сигнализира Българската организация за доброволно кръводаряване по повод Световния ден на доброволния кръводарител - 14 юни. Заради тази порочна практика малка част от кръводаряването е наистина доброволно, коментира председателят на организацията..

публикувано на 14.06.21 в 15:41

Преобразяват зала "Тракийски съкровища" на музея във Враца

Конкурс за създаване на съвременно художествено-пространствено оформление и представяне на залата с постоянната експозиция "Тракийски съкровища" в Регионален исторически музей - Враца бе обявен от  Фондация "Америка за България" в партньорство с Община Враца и Регионалния музей . Основната цел е да бъде преобразена експозицията в зала "Тракийски..

публикувано на 14.06.21 в 15:30

При какви условия работодателите могат да наемат ученици

На 12 юни отбелязахме Световния ден срещу детския труд, който се бори за премахване на най-тежките форми на детски труд. Във връзка с него и по повод на това, че лятото наближава и учениците ще започнат работа за летните месеци, започват да стоят въпросите: Какво могат да работят непълнолетните лица и какво се изисква от работодателите, за да..

публикувано на 14.06.21 в 15:10
Доц. Георги Рачев в студиото на програма „Христо Ботев“

Проф. Георги Рачев: Лятото ще е с нормални температури, които ще се сторят по-хладни

Топли дни с все по-високи температури, потенциално опасен вятър с обявен жълт код, дори силен, но кратък дъжд: това ни предлага от началото си месец юни като атмосферни условия. Същинското лято започна, макар и хладно, обясни климатологът професор Георги Рачев . "Засега температурите са под нормата почти в цяла България. Днес ще е много..

публикувано на 14.06.21 в 15:07

"Неделник" от 13 юни 2021 година

"Неделника" брой 365-ти е тук. Старите вестници преглеждаме за начало по традиция. Да не бъда много подробен, но ви очакват изключителни моменти. Можете да посетите с мен Държавен архив- Видин. Ще си говорим за Кулинарните фестивали на България. Цветелина Цветкова и аз ще ви потопим поне за малко в шашавите истории на Лейди Гергана. Братя..

публикувано на 13.06.21 в 13:05

Усърдно да изпълняваме Божиите заповеди

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. Още от първите векове се явили врагове, които разкъсвали и разграбвали Църквата, един от тези бил александрийският свещеник Арий. "Скъпи братя и сестри, поздравявам всички вас с..

публикувано на 13.06.21 в 08:00