Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Вълчев, Изправи се! Мутри вън!: Няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела

В "Посоките на делника" попитахме новите народни представители какви са ангажиментите им пред жителите на Северозапада. Като представител на област Враца, в 45-ото Народно събрание депутат ще бъде водачът на листата на "Изправи се! Мутри вън!" юристът Андрей Вълчев:

- Мога да Ви уверя, че по време на кампанията бях всеки ден сред хората. В срещите, които проведох, слушах какво очакват хората от своя народен представител и наистина имам огромното желание да направя това, което те очакват, а именно: драстично повишаване на доходите, както за пенсиите, така и да забравим за понятието "работещи бедни"; почти във всяка една среща ставаше въпрос за битова престъпност, за бъдещето на българското село; не на последно място, ставаше въпрос и за развитието на АЕЦ "Козлодуй"; обезлюдяването на Северозапада; за граждански контрол как да се опази вотът на гражданите. Това бяха основните въпроси, които ми бяха задавани. Старал съм се да не давам обещания, които не мога да изпълня.

Радио Видин: Нашият регион е определян като най-бедният в Европейския съюз, можете ли да гарантирате, че гласът на Северозапада ще се чува в парламента?

- Това, което мога да гарантирам, е, че продължавам със срещите с гражданите от област Враца. Мога да гарантирам, че за всеки един въпрос, всяка една проблемна тема, която ми бъде поставена, ще положа всички усилия, за да стане тема на дебат, а не на еднолични решения, да се чува гласът на всеки един български гражданин от целия Северозапад, не само от област Враца. Гражданите имат нужда от народни представители, а не от хора, които да им казват какви са им проблемите, не от хора, които да им казват какви са решенията. Дошло е време за нов тип лидерство и хората показаха какво трябва да бъде то- силен граждански профил, край на партийните калинки.

РВ: Това означава ли, че жителите на област Враца ще ви виждат често там?

- Това е едно от обещанията, с които съм се ангажирал.

РВ: Как виждате развитието на Северозапада? Пътят, който се строи, приоритет ли е и за вашата политическа сила?

- Категорично трябва да говорим за приемственост в нещата, които са добри за региона. Трябва да разговаряме как са направени, трябва да видим дали са в интерес на гражданите, но категорично това, което е поставено и е добро начало, трябва да бъде продължено. Как да коментирам мъките през последните 5 години за околовръстното на Оряхово? Пускаха го, спираха го и след 5 години регионалният министър, който е водач на листата на управляващите, казва "търсим финансиране". Трябва да са ясни приоритетите за Северозапада, това е регион с огромен потенциал. За съжаление, хората са обезверени и първо трябва да върнем вярата на хората в самите тях, а не да търсят поредния месия. Убеден съм, че няма нужда от общи приказки, а от конкретни дела.

РВ: Как виждате бъдещето на този парламент, има скептицизъм, че може да бъде излъчено работещо правителство?

- Нека се сформира парламентът, да видим възможно ли е да сформира правителство, което да чува гласа на гражданите, или е необходимо да минем отново през избори, за да се чуе волята на суверена, на българския избирател. Но ясно бе показано, че има воля за промяна- така повече не може.

Повече- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40