Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 5% от защитените зони в областта са в района на Видин

Снимка: Радио ВИДИН

На територията на област Видин има 21 защитени зони по НАТУРА 2000, от които две са за опазване на дивите птици и 19 за опазване на природните местообитания и дивата флора и фауна. Защитените зони са: Западен Балкан, Остров Голя, Арчар, Варкан, Видбол, Видински парк, Войница, Въртопски дол, Делейна, Западна Стара планина и Предбалкан, Макреш, Ново село, Оризището, Орсоя, Остров Близнаци, Остров Кутово, Раброво, Река Лом, Тимок, Цар Петрово, Шишенци. 4.8% от защитените зони в областта са в района на Видин.

"Всички тези зони са места за туризъм, за отдих и реално повечето хора не знаят за съществуването им. В област Видин са 21 зони от екологичната мрежа НАТУРА 2000, от които две са за опазване на дивите птици. Едната е около град Видин, около село Кутово, а другата е на територията на няколко други общини. Най- близо до Видин се намират Оризището и Видински парк, като Оризището е в непосредствена близост до града, представлява една система от канали с тръстикови и папурови насаждения. Един рядък вид имаме там- видрата, застрашен от изчезване в световен мащаб. Бозайник, излиза само вечер на сушата и затова е много трудно да бъде видяна. Другите защитени зони са Остров Голя и Остров Кутово. Пак богати на видове места. Основно са свързани те с птиците- гнездяща колония на няколко вида чапли, един застрашен от изчезване вид- това е малкият корморан. Имат съхранени на места и алувиални гори, на двата острова. Това са взе зони, които са част от екологичната мрежа и за които имаме извести забрани", каза Светла Ангелова- началник на отдела по екология в общинската администрация.

Защитените зони са определяни чрез критерии от експерти и след проучвания на терен. На база на двете директиви- за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания са изготвени документите, с които са внесени предложения в Министерството на околната среда и водите да бъдат обявени за защитени. 

"Имаме и някои забрани в тези и територии- не можем да строим нови сгради, пристанища, терминали и промишлени предприятия. Не могат да се унищожават островни образувания, когато защитената зона е остров; да се добиват подземни богатства; не можем да депонираме и временно да съхраняваме отпадъци; да се извършват дейности, свързани с отводняване, пресушаване или подмяна на водния режим; да се извършват в сечи в горите от местни видове, които водят до тяхното намаляване; не могат да се извършват сечи в радиус от около 300 метра около гнездата на птиците и други."

Гражданите имат възможността свободно да се разходят на открито в защитените зони и да ги използват свободно за туризъм:

"Стига да можем, така да кажем, съвместно да си съжителстваме с тези видове, мисля че можем да правим всичко. Идеята е да не строим и да не строим техните места, в които се развиват", допълни Светла Ангелова.

Репортажът е по проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Музикална зона" в деня на незрящите: Тъмни очила и песен

“Добротата е език, който глухият може да чуе и слепите могат да видят! ” / Марк Твен / На 13 ноември се отбелязва Международния ден на слепите хора и Световния ден на добротата. Двата дни неслучайно са на една дата, защото отношението към различните изразява съчувствие и човешка доброта. Слепите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а зрящите добри..

публикувано на 13.11.23 в 09:00

Грети Къшева: Бих посъветвала всички момичета да се усмихват!

Преди месец във Видин се състоя конкурсът "Мис и Мистър Северозапад 2023" . Титлата "Мис Северозапад" спечели 19-годишната Грети Къшева от Бяла Слатина. Тя е първа подгласничка на местния конкурс в родния град и факта, че не го печели, я надъхва да се запише за участие в "Мис Северозапад". Грети признава, че никога не е била фен на конкурсите за..

публикувано на 06.10.23 в 15:00

Видинчани благодариха на шампионката Йоана Георгиева с крупно дарение

Най-добрата българска състезателка по кану-каяк в момента - видинчанката Йоана Георгиева, получи неочаквана награда за своите постижения. Група видинчани събраха и дариха на световната шампионка в знак на признателност 10 000 лева.  2023-а е най-успешната засега година за Йоана Георгиева. Тя спечели два медала - златен и сребърен, от Световното..

публикувано на 28.09.23 в 11:37

В „Музикална зона" слушаме Джордж Бейкър Селекшън

    Нещо много приятно ще ни се случи на 11 септември преди обед! На прозореца ни почуква един бял гълъб. И тази птица, символ на чистотата  на човешката душа, ни припомня една популярна песен от 70-те години на миналия век.   "Una paloma blanca" и групата "George Baker Selection"  ще ни донесат  много настроение в септемврийския предиобед...

публикувано на 11.09.23 в 09:00

В Международния ден на театъра слушаме Тодор Колев в "Музикална зона"

Ако не ти е писано да си актьор или музикант, не ти остава друго, освен да се радваш на дарените с тези таланти. Един от хората, който ги притежаваше и който не спира да ни възхищава, е човекът с "опасния чар"- Тодор Колев. И в театъра, и в киното, и от телевизионния екран, и с неговите песни, в които се казва всичко за нас и за живота ни. Той..

публикувано на 27.03.23 в 09:00

"Музикална зона": Песни с красиви женски имена

В женския месец  слушаме песни с красиви имена на жени. Такива са песните и в днешната „Музикална зона“- песни на различни езици, посветени на различни женски имена. Марина, Наталия, Ирена, Анжела, Моника- имаме ги всичките в нашия екип, остава и да разберем какви са техните носителки. Знаейки името на човек, можем да разберем неговия характер, скрити..

публикувано на 20.03.23 в 09:40

„Музикална зона“: Сръбски песни с женски имена

   Продължаваме тенденцията до края на капризния женски месец всеки понеделник в „Музикална зона“ да слушаме песни с имена на жени. Днес сме на вълна „сръбска песен с име на жена“. Bcяĸa жeнa имa нeпoвтopим xapaĸтep, изгapящa ycмивĸa и yниĸaлeн нaчин нa oбичaнe. Heзaвиcимo как ce ĸaзвa, вaжнo дa е дapявaна c дoбpo oтнoшeниe, зaщoтo тaм, ĸъдeтo жeнитe ca..

публикувано на 13.03.23 в 09:50