Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Основният проблем е липсата на плурализъм

Михаил Митев: Да си свободен е избор

Да бъдеш журналист не означава да обслужваш властта или партиите


Недопускането на множество мнения, възгледи или гледни точки по даден въпрос - т.е т.нар плурализъм, е основният проблем на българската медийна среда, каза в "Посоките на делника" журналистът от БНР Михаил Митев. Младият врачанин е автор на проекта "Слово 111" - студентска независима медия без цензура и пристрастия.

"Сложно е за анализ, защото все още виждаме медии, които са проправителствени и такива, които са антиправителствени. Баланс няма в медиите, не постигаме желания плурализъм. Твърде крайни са ни позициите. Забележете в чуждите медии, които са авторитетни - съвсем спокойно пишат за българската действителност, по свободен начин, употребят думи като мафия, като корупция, а това не им влияе на свободата на словото. При нас тази крайност, когато изразяваме, че дадено управление е такова или онакова, слагат ни етикет, че сме твърде крайни и необективни. Има и медии, които слагат етикети за дадени политици, че са много добри, благодарение на тях се справяме чудесно. Не създаваме нищо, освен един балон, който ни разделя като феновете на ЦСКА и ЛевскиМедийната свобода съществува дотолкова, доколкото го позволява медийната политика на дадена медия. Имам колеги, които са във вестниците, на които им диктуват какво да пишат. Това е ограничението - свободен си, но зад даден текст, който са те накарали да го напишеш, е твоето име. Това не е свобода, това е творческа диктатура и авторитаризъм върху текста. Когато журналист влиза в разрез с медийната политика, тогава идва проблемът. Има и лица, за които е удобно - приятно е, доходоносно е, не застраваш семейството си. Щом в момента водим този разговор, значи сме свободни. Има и журналисти, които изразяват мнение и позиция. Личен избор е от коя страна на барикадата да застанеш".

Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите се увеличава, се отчита в тазгодишната класация на "Репортери без граници" за свободата на медиите. Публикуваният във вторник годишен индекс за свободата на печата оценява свободата на словото в 180 държави.

Страната ни губи още едно място и вече заема 112-та позиция. 

Изводът за тревожната ситуация в българските медии е притеснителен, но настоящата позиция не може да бъде изненада, допълни още Митев.

"Учуден съм дори, иронично казано. Не очаквах 112 място, очаквах да сме по-назад. Да погледнем протестите - имаха място в медийната атмосфера, но отново ни разделиха. За дадени медии протестърите правеха неща, които не са редни, но пък за други - това беше искане за демокрация. Наскоро четох Буковски, който дава най-добрата формула как да се оправим - да смениш индивида. Изисква се много работа, която да изгради индивида, да изгради собствено общество. Там е проблемът - ние не изграждаме кадърни хора. Всичко зависи от това да няма страх от цензурата, от личността, от възпитанието му. Ние се страхуваме от тези, които ни управляват, макар че ги избираме. Страх ни е да кажем нещо, защото не знаем как ще реагират те. Аз съм инатлив, аз съм човек, който иска промяна, боря се. Има как да се промени ситуацията, вярвам го. Общувам с наистина свободни хора, които са интелигенти, начетени. За тях това 112 място не отговаря на истината. Имам и колеги, които са зависими, които са обезсърчени. Днес, когато започнеш да работиш като журналист, превръщаш се в PR на властта. Това не е нашата професия".

Вижте още

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30
Красен Станчев

Красен Станчев: Доходите растат по-бързо, отколкото икономиката

Нарастващият брой на живеещите под линията на бедност българи, преобладаващата част от които пенсионери , се дължи на постоянното преизчисляване , което всяка година правителството прави, каза в "Посоките на делника" Красен Станчев , основатен на Института за пазарна икономика. "Има и статистическа причина: линията на бедност днес е..

публикувано на 14.10.21 в 10:20

Пациентите с коронавирус във видинската болница- колкото за цяло по-малко лечебно заведение

Видин светна в тъмночервено на картата, която показва разпространение на коронавируса в страната. От понеделник са в сила допълнителни мерки за ограничаване на епидемията. "Тъй като ние сме с над 500 положителни заразени на сто хиляди души население, се наложи събирането на Областния кризисен щаб, на който бяха обсъдени мерките, посочени в..

публикувано на 13.10.21 в 15:50

В какво състояние са опасните свлачища в Северозапада

Превантивен контрол на 26 свлачища, в 20 населени места на територията на близо 7 хиляди дка площ в цялата страна, осъществява Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Тези наблюдения дават възможност да се вземат адекватни и навременни мерки от страна на отговорните институции. Това са свлачища, намиращи се в жилищни..

публикувано на 11.10.21 в 15:31

Лошата ни инфраструктура на Киреево не стимулира завръщането на младите хора

За село Киреево се знае, че е кръстено на името на руски офицер, герой от Сръбско-турската война и край което се намират известни още от римско време варници, превърнали района в един от основните източници на качествена вар. Въпреки че през вековете местните жители били свързани предимно с тази дейност, днес тя е забравена. Хората тук нямат почти..

публикувано на 08.10.21 в 18:16
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Държавата може да успокои скоростта на кризата

Държавата трябва да се намеси и да защити потребителите, въвеждайки временни мерки , с които да успокои скоростта, с която се вдигат цените, а така да намали и темповете на инфлация , каза в "Посоките на делника" Румен Гълъбинов : "Държавата трябва да вземе по-активна роля - и като енергийни компенсации , и в енергийни субсидии за фирмите,..

публикувано на 07.10.21 в 10:25
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Брюксел носи вината за задаващата се тежка зима

Брюксел е причината, поради която ни очаква тежка зима , каза в "Посоките на делника" икономистът Стоян Панчев . " Инфлацията в България е вносна, идва от Еврозоната . В самата Еврозона се създава от Европейската централна банка, която агресивно и бързо разшири паричното предлагане, което порасна с 15 % . Когато имаме такова печатане..

публикувано на 07.10.21 в 10:20