Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Преподаватели от Берковица участваха в семинар

Снимка: Петя Генова

Виктория Богданова и Тереза Найденова, преподавателите по професионална подготовка в Лесотехническата професионална гимназия Берковица, представиха учебното заведение на семинар на училищата по професионално образование и обучение от областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч. 

Двете най-млади попълнение в екипа на школото се представиха блестящо, като разказаха за работата в най-старото професионално училище в Северозапада. Разнообразни педагогически похвати и дидактически средства, нови техники на преподаване и мотивиране на учениците характеризират учебния процес, както по професионална, така и по общообразователна подготовка. Богатата материална база позволява знанията да се превърнат в умения. Проектно базираното обучение позволява работата в екип и развитие на потенциала на учениците. Обучението в електронна среда не се оказа голямо предизвикателство за екипа от преподаватели, тъй като още от миналата учебна година училището е снабдено с бърза интернет връзка, а преподавателите – с индивидуални лаптопи, като те са преминали и специално обучение за работа с различни платформи.

Освен вече утвърдените специалности „Механизация на горското стопанство“ и „Горско и ловно стопанство“, от предстоящата учебна година в гимназията се разкрива нова и много модерна паралелка по кинология. Обучението на кучета и използването им в полза на хората – полиция, БЧК, лов и т. н., е акцент, а Лесотехническата гимназия е единственото училище в страната, което ще има такава паралелка.

Акцент бе поставен и върху високото ниво на чуждоезиковото обучение, което е още едно задължително умение в днешния глобален свят.


Вижте още

Премахнаха дървета от Слънчевата градина в Монтана

14 дървета в Слънчевата градина в Монтана бяха премахнати. Служители на общинското предприятие "Чистота" отстраниха клоните от зелените площи. Дърветата са отрязани след многобройни сигнали на граждани, каза на място кметът Златко Живков : "Акцията е по премахване на сухата маса, подчертавам на сухата маса, 14 дървета са по протокол. След много..

публикувано на 24.06.21 в 12:24

От НАП напомнят за нови ДДС правила от 1 юли

От 1 юли онлайн търговците ще могат да използват електронна система за обслужване на едно гише- "one-stop shop (OSS)", напомнят от НАП. Чрез нея пpeдпpиятиятa, извъpшвaщи онлайн пpoдaжби могат дa ce peгиcтpиpaт за целите на ДДС по електронен път в една държава членка за всички извършвани от тях вътреобщностни дистанционни продажби на стоки и..

публикувано на 24.06.21 в 11:22

С необятния свят на героите от гората се срещат децата от Монтана

" В гората необятна " е озаглавил книгата си за деца до 8-годишна възраст писателят Пламен Петков , който днес ще се срещне с публиката в монтанската библиотека "Гео Милев". " 2017 година записах магистратура предучилищна и начална училища педагогика, която завърших миналата. През 2018 година беше първата практика, която имах от университета...

публикувано на 24.06.21 в 10:20

31 са активните случаи на заразени с COVID-19 в област Видин

По данни на РЗИ Видин, през изминалото денонощие  има регистрирани 2 лица с положителни проби за COVID-19 в област Видин.  Още 2-ма души, положителни за коронавирус, които са били на домашна терапия, са оздравели.  Към 10.00 ч. тази сутрин, потвърдените от началото на пандемията случаи на коронавирус в област Видин са 2974, като 2705 вече са..

публикувано на 24.06.21 в 10:19

Иззеха незаконни боеприпаси от частен дом в село Горна Кремена

През вчерашния ден на територията на мездренското село Горна Кремена бе проведена специализирана операция с цел противодействие на престъпления свързани с незаконно притежание на огнестрелни оръжия и боеприпаси. При проверката в частен дом, обитаван от 71-годишен мъж, са намерени и иззети 40 боеприпаси- ловни патрони и 1 боен патрон. Мъжът не е..

публикувано на 24.06.21 в 10:05

Природен парк "Врачански Балкан" отбелязва Еньовден

Еньовден отбелязват съвместно Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" и СУ "Васил Кънчов".  Инициативата е насрочена за 13 часа. "Ще започнем с едно филмче на Природозащитен център "Натура"- как да събираме правилно билки от природата. След това учениците са ни подготвили стихчета за Еньовден. Има и една много интересна изложба, която всяка година..

публикувано на 24.06.21 в 08:40

Еньовден е- празникът на лечебните билки

На 24 юни православието чества Рождество на Свети Йоан, Предтеча и Кръстител Господен. В църковния календар в почит към паметта на светеца са отредени още няколко дати. Днес е и един от най-големите фолклорни празници - Еньовден, посветен на билките, обясни Милка Милева, библиотекар в НЧ "Просвета 1897" в мездренското село Долна Кремена и активен..

публикувано на 24.06.21 в 08:11