Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По кръсти" в Ново село

3
Снимка: Светла Бондова

Литийното шествие „По кръсти“ привлече днес повече от 150 жители и гости на Ново село. Традицията повелява на втория ден на Великден да се обиколят оброчните кръстове в землището на селото. Започва се от най-източния, издигнат в чест на  Възкресение Христово, и се завършва до последния кръст, пред детската градина.


След сутрешната празнична литургия, отслужена от отец Мариян, в 10:00 часа засвири духовата музика. Млади хора, облечени в национална носия, както са правили старите новоселяни, завъртяха хоро. В 10:30 часа литийното шествие, предвождано от отец Ставри и отец Мариян, потегли към първите кръстове. В празника взеха участие кметът на Община Ново село Георги Стоенелов, председателят на Общинския съвет Иво Вергилов, зам.-кметът Деяна Стоянова, общински съветници, граждани.

Снимка: Светла Бондова

Водосвет извършиха двамата отци при първите кръстове. Духовата музика засвири хоро на поляната. Първото, с което миряните посрещат отците, а второто бе за мъртвите. То бе посветено на паметта на Васил Гилов, който живееше в този край на селото и според обичая тук му бе „пуснато хоро“. С дребни подаръци за младия мъж от рода му, който поведе хорото и с раздаване на боядисани яйца и сладкиши за участниците в хорото.


Дали защото местното население остарява не знам, но в шествието имаше преди всичко млади хора. Възрастните, които не можеха да последват църковните знамена, бяха извадили маси с боядисани яйца, козунаци и сладкиши, за да се подкрепят участниците в „По кръсти“. Така беше и в махалата известна под името „Какирин полк“, така беше и на последния кръст при детската градина.


Обичаят „По кръсти“ има повече от вековна традиция, която не е прекъсвана нито от войните, нито от атеистичния период в нашата история. Традиция, която се предавд от поколение на поколение в Ново село.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 23 април 2024 година

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ е уредена в Културен център "Жул Паскин" във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин.  Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на..

публикувано на 23.04.24 в 18:05

Враца получава 22 млн. лв. за ремонти

Едно от най-големите села на Враца – Згориград, ще има нова канализация и реконструирана водопроводна мрежа. Днес бе подписано споразумението в регионалното министерство, с което се осигуряват 22 милиона лева за реализирането на ключовия проект.  Кметът на община Враца Калин Каменов коментира, че успешното изпълнение на строително-ремонтните..

публикувано на 23.04.24 в 16:59

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Утре в залата на Симфониета Видин от 19:00 часа в концертна програма под диригентството на Петър Димитров ще гостуват Бойко Цветанов - тенор, Анелия Господинова - пиано и Евгения Ралчева - сопран. Концертът е предизвикателство за нас, каза диригентът Петър Димитров: "За нас този концерт ще бъде екстремно изживяване в много насоки. Първо..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

3D великденска украса ще изработват във видинската библиотека

Работилница за изработване на  3D  великденска украса започна във видинската библиотека. Инициативата е включена в програмата за отбелязване на великденските празници и се провежда всеки ден, каза Лидия Векова от отдел "Заемна за възрастни": "По случай предстоящите великденски празници сме обвили традиционни работилници. В периода от 22 до..

публикувано на 23.04.24 в 15:39

В Белоградчик ще предоставят безплатни дърва за огрев на приемни родители

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание с дневен ред от 20 точки. С ъветници приеха решение относно управление на имоти общинска собственост - отдаване под наем на имоти, приемане на решение относно предоставяне на имоти - полски пътища. В дневния ред бе включено и решение относно избор на одитор за независим одитен ангажимент..

публикувано на 23.04.24 в 15:37

Призови места за млади изпълнители от Враца

Възпитаници на детската школа по изкуствата към НЧ "Развитие 1869" Враца с отлично представяне в поредна престижна надпревара.  Възпитаниците от класа по пиано на Олга Младенова отново спечелиха призови места с изпълненията си в ХVІІІ Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти - Перник 2024 г.  10-годишната..

публикувано на 23.04.24 в 15:12

Първи случай на коклюш във Видинско

Дете на една година е първият случай на коклюш в област Видин. Детето е от село Чупрене, има трите приема ваксина, необходими за тази възраст, каза директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция д-р Пепа Цветанова и добави: "Боледуват и имунизирани. Въпреки че детето е имунизирано сравнително..

публикувано на 23.04.24 в 15:08