Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В община Кула ще отбележат Деня на храбростта

Снимка: Христела Александрова

Продължават празниците през този богат на събития месец в нашия град. Въпреки пандемията и удължаването на мерките против COVID-19, градът се напълни с хора. Повечето събрани почивни дни и сравнително топлото време позволиха много от кулските земляци да се завърнат по родните си места. Предстоят още хубави празници този месец, първият от които е Гергьовден. Денят на храбростта и българската армия- 6 май ще отбележим с поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите войници от Кула във войните от 1885 година, 1912 - 1913 година, 1915 - 1918 година, който се намира в центъра на града. Паметникът е открит през 1926 година и представлява 6-метрова статуя на български воин на пост. Той бе основно ремонтиран преди няколко години, като бе възстановен и отчупения щик на пушката на войника, пострадал в боевете с изтеглящите се немски части през 1944 година, както и табелата с имената на 63- мата загинали във войните кулчани. На този ден отново се обръщаме към историята, към славните традиции и победи на българската войска, към героизма и величието на българския войник. Те са неизчерпаем източник на патриотизъм и духовна сила за всички, които днес изграждат обновена България.

Денят на Св. Георги е и обичан семеен празник в Кула, празнуват всички именници, семействата се събират около трапезите със задължителния агнешки курбан и се извършва ритуално кадене на трапезата, светецът се кани да я почете и да дари на домашните здраве и благополучие. Честити да са всички, които носят името на Св. Георги, да са здрави и късметлии! 

9 май- Ден на Европа също е сред традиционните майски празници. Той се чества всяка година след присъединяването на България към ЕС и е свързан преди всичко с детски и младежки изяви. Община Кула и НЧ "Просвета 1882“ ще представят празничната програма. Празненствата са прелюдия към следващите големи тържества в чест на 24 май- ден на славянската писменост и култура.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 април 2024 година

В урок по история за  Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин. Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Забраната за износ на инсулинови лекарства и антибиотици за деца се..

публикувано на 16.04.24 в 18:00

Във Видин представиха идея за популяризиране на Културен център "Жул Паскин"

Концепция за популяризирането на Културен център "Жул Паскин" представиха от архитектурно студио "Ателие 3" на среща в реновираната сграда на бившата Видинска синагога. Идеята е посетителите да научат не толкова известни факти за Видин, за еврейската общност, както и за творчеството на големия художник Жул Паскин, роден в града. Това ще бъде..

публикувано на 16.04.24 в 17:15

Във Враца предлагат 2 май да е неучебен ден в общината

Втори май да бъде неучебен за училищата на територията на община Враца предлага Красимир Богданов . Местният общински съветник се мотивира с възможността да не се прекъсва серията от почивни дни, която включва официалните празници и неработните дни в началото на май. Според него времето може да бъде използвано пълноценно за подготовка за..

публикувано на 16.04.24 в 16:32

Шофьор получи наказание за опит за трафик на хора през Дунав мост 2

С условно наказание от 1 година и 6 месеца „лишаване от свобода“ и глоба от 3 000 лева приключи дело на Района прокуратура - Видин срещу шофьор на товарен автомобил за опит за трафик на хора през границата. На 30 януари той е опитал да изведе  13 сирийци  от страната през граничния пункт при Дунав мост 2 , съобщиха от Апелативната прокуратура в..

публикувано на 16.04.24 в 15:03
Снимката е илюстративна

Първи за годината случай на коклюш е регистриран в Монтана

Регистрираха първи случай на коклюш за годината в област Монтана . Заболяването при детето е преминало леко. То е регистрирано при 6-годишно дете от детска градина в Монтана. Случаят е първи за годината. Взети са всички противоепидемични мерки, съобщи Елена Тодорова, старши инспектор в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в града. "Детето е с..

публикувано на 16.04.24 в 14:55

Видински ученици показаха знания за Търновската конституция

В урок по история за Търновската конституция , проведен под формата на състезание, се включиха десетокласници от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин . Те показаха познанията си за процеса на приемане на първата българска конституция и за учредителите.  Задоволство от представянето на учениците изрази преподавателят по история..

публикувано на 16.04.24 в 14:08

Готова е програмата за великденските празници в Монтана

Монтана ще посрещне Великден с песните на дуета Соня Чакърова и Димитър Аргиров , съобщават от Общината. Заедно с тях на откритата сцената на пл. „ Жеравица “ ще бъде и Фолклорен ансамбъл „ Ситница “. Празничният концерт ще започне на 5 май в 10:30 ч. Великденската програма на общината включва още 4 концерта, посветени на най-големия..

публикувано на 16.04.24 в 14:00