Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Снимката на 5 май 2021 година

Снимка: Община Враца

Враца има нова атракция, на която се радват жителите на града и гостите. Ефектното видео шоу ще бъде прожектирано всеки ден до 8 май, от 21 часа, в обновеното водно огледало в парка зад паметника на Христо Ботев.

Зелените коридори  в страната за ваксини срещу COVID-19 ще са отворени до 9 май. Информацията за временните имунизационни пунктове е публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването.


Удължава се срокът на валидност на свидетелствата за управление на моторни превозни средства, съобщават от Министерството на вътрешните работи.


По данни на Единния информационен портал към полунощ новите случаи на COVID-19 в страната са 367 или под 6% от изследваните проби. Няма нови регистрирани във Видин. Във Враца са 10, 8 в Монтана. 45 души с положителни проби за COVID-19 са регистрирани в област Видин за последните пет дни, съобщават от Регионалната здравна инспекция.


Усилени ремонти се извършват в селата от община Монтана.


Бюрото по труда във Видин приема заявления за обучения на безработни лица за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности.


47-те Празници на културата "Мездра - май" започват днес. Началото ще е от 18.15 часа на спортната площадка на училище "Иван Вазов" с  футболен турнир на малки врати.


Туроператорската дейност е най-пострадалият сектор на икономиката в условията на безпрецедентна криза и е единственият, който вече 13 месеца не е в състояние да работи.


Деца и младежи с диабет от Враца получиха сензори за измерване на кръвната захар.


В Козлодуй организират кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци от домакинствата. На 12 май в града ще има мобилен събирателен пункт.


В Кула ще отбележат Деня на храбростта и празник на българската армия, който е утре на Гергьовден. Ще бъде отдадена почит на загиналите за свободата на България. 


Близо 4 800 граждани са подали данъчните си декларации за облагане на доходите в офис на НАП Видин до момента, 82 % от тях по интернет.


В Лом бившето училище в квартал "Момин брод" ще е офис на доброволното формирование за борба с бедствията. Финансирането е по трансгранична програма с Румъния.


За посегателства в зелените площи на Видин съобщават граждани. Вандали късат цветята, които са засадени, унищожават кошчета и паркова мебел, както и съоръжения на детските площадки.


Втората дигитална изложба от поредицата "Архивите на 10/20/30/40/50/60/70 години" представя отдела на Държавния архив във Видин. Посветена е на десетилетието 1970-1979 година.


Публично обсъждане на предложения за Плана за интегрирано развитие на Белоградчик ще се проведе през идната седмица.5 май се отбелязва като Международен ден на акушерката. По този повод Алиансът на българските акушерки издаде Наръчник за патронажната акушерска грижа, който вече е разпространен в страната.

Вижте още

Ученичка от Ново село е единствената в страната държала трета матура

Емили Савова от видинското Ново село е единствената ученичка в страната, която се е явила доброволно на трета матура по испански език. Тя и още трима нейни съученици  получиха днес д ипломи за завършено средно образование и свидетелство за професионална квалификация "куриер".   Общият успех от матурата по български език е 4,10, което се..

публикувано на 22.06.21 в 11:42

Мъж от Клисурица наруши карантината си

43-годишен жител на село Клисурица, община Монтана е нарушил наложена домашна карантина, съобщават от полицията в Монтана. Провинението е от вчера следобед и е установено от служители на Участък "Огоста". При извършена проверка нарушителя не е открит на своят адрес. В телефонен разговор той заявил, че в момента се намира в хотел в град Монтана. За..

публикувано на 22.06.21 в 11:23

Музикален салон посветен на Бетовен ще се проведе във Видин

Музикален салон посветен на 250 години от рождението на Лудвиг ван Бетовен - eдин от най-разпознаваемите и влиятелни композитори, живели някога, организира Народно читалище "Цвят 1870" Видин . "Идеята ни беше да го направим през декември миналата година, но положението не позволяваше. В един момент, като ни отвориха решихме, че няма да се откажем. Ще..

публикувано на 22.06.21 в 11:19

Еднакъв брой оздравели и новозаразени с COVID-19 във Видинско

Още 3-ма души положителни за коронавирус са оздравели в област Видин през последното денонощие. Според данни на Регионалната здравна инспекция са регистрирани 3 положителни проби за COVID-19. Активните случаи в областта са 31. Регистриран е 1 смъртен случай, на жена на 77 г., която е била хоспитализирана във видинската болница.  Потвърдените от..

публикувано на 22.06.21 в 10:59

Премиерът Стефан Янев пристига в Лом

Министър-председателят Стефан Янев ще посети днес Лом. Визитата е във връзка с усложнената обстановка след поройните валежи през последните дни и ще се състои около около 15:30 часа. Премиерът лично ще се запознае и ще извърши оглед на пораженията, които поройният дъжд е нанесъл на асфалтовата настилка на ул. "Добруджа", както и на други пътни..

публикувано на 22.06.21 в 10:42
*Снимката е илюстративна

Задържаха обирджиите на къщи в село Бояново

Разкрити и задържани са извършителите на кражби от частни имоти в село Бояново , обрани  през март , съобщават от полицията във Видин.  В хода на проведеното разследване криминалистите са установили авторите на обирите - четирима видинчани, двама от тях криминално проявени. Част от откраднатите вещи са намерени и иззети по надлежния ред. Вчера,..

публикувано на 22.06.21 в 10:40

Второ място на национална олимпиада за математик от Видин

Успешно представяне на олимпиадата по английски език за Радослав Попов от Видинската ППМГ “Екзарх Антим I".  Ученикът на преподавателя Жени Асенова  се класира втори в групата на десетокласниците, като една точка не  му достигна за първото място в престижната надпревара на Министерството на образованието и науката.  През тази година..

публикувано на 22.06.21 в 09:45