Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Паметна плоча на проф. д-р Младенов откриват в Ново село

книгата на проф Младенов
Снимка: радио Видин

Паметна плоча на проф. д-р Максим Младенов ще бъде открита в Ново село на 11 майВ центъра на селото  е издигнат  паметник на новоселските народни будители. До скоро там стояха две имена. Първото е на арх. Илия Попов, дарил на Ново село две култови сгради - читалището и часовниковата кула, които днес са паметници на културата. Второто е на Софрони Ангелоев - виден  диригент, създал няколко хора за школувано пеене във Видин, Белоградчик и Ново село, събрал и запазил новоселския песенен фолклор, който още се пее и предава в читалището. На 11 май - деня, в който църквата чества паметта на двамата братя Кирил и Методий в Ново село към имената на паметната плоча при читалището ще бъде изписано още едно име - това  на проф. д-р Максим Младенов, човекът, събрал и оставил за поколенията уникалния новоселски говор с неговата граматика, фонетика, морфология и пълен речник в своя труд "Говорът на Ново село, Видинско. Принос към проблема за смесените говори". Изследването е издадено от БАН през 1969 г.


Максим Младенов е роден в Ново село през 1930 година. Вероятно особеностите на новоселския  говор, който обогатява езика на малка България, го насочва към голямата задача да се изработи "Български диалектен атлас". Неговият принос е участието му в колектив, който издава  първия том, посветен на Югоизточна България през 1964 г. и втория том, посветен на Североизточна България през 1966 г. Проф. д-р Младенов проучва ихтиманския говор  и издава два научни труда, посветени на него. Но благодарение на богатата библиотека на арх. Илия Попов, подарена на новоселското читалище, още  в ранни години той попада на изследването на друг бележит български езиковед акад. Стефан Младенов върху новоселския говор. В своя труд, преиздаден през 2010 г. по инициатива и с помощта на фондация "Бъдеще за Ново село", НЧ "Земеделец-1874" и Община Ново село, проф. д-р Максим Младенов развива и обогатява началото, поставено от акад. Младенов. В предговора към книгата  проф. д-р Стойков от СУ "Климент Охридски" пише: "Народните говори във Видинския край се отличават със значително разнообразие... По-особено място заема говорът на Ново село, който с ред свои черти се отличава от всички останали български говори и е уникален в българската езикова територия“.Вижте още

Варенето на сапун в Царевец - част от съкровищата на България

Традиционното за мездренското село Царевец варене на сапун ще бъде вписано в националната система " Живи съкровища-България ".  Занаятът е един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата.  Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно..

публикувано на 23.07.21 в 16:10

Възрастна жена от видинско село живее без ток от пет години

72-годишната Карамфила Флорова от видинското село Гомотарци  от години е принудена да живее без ток .  В къщата си възрастната жена никога не е имала отделна партида за ток. Ползвала тази на Дома за деца с умствена изостаналост, до който живее. Там работела като санитарка, докато се пенсионирала. Със закриването на Дома спрели и..

публикувано на 23.07.21 в 15:35
село Косово

Да се почистят всички чешми в село Косово, това е един от приоритетите на новия кметски наместник

Отправяме се към село Косово, което се намира на 7 км от общинския център Брегово. Наблизо минава границата със Сърбия. Най-характерното за село Косово е, че  има над 7 кладенци с изворна вода.  В миналото оттук се давали вода и на Кула.  За първи път с името Косово селото се споменава в турски данъчен регистър от 1450 г. Името на селото идва от това, че..

публикувано на 23.07.21 в 13:00

Инициатива на ЕС формира общото ни бъдеще

Във време на несигурност и неясно бъдеще, породени от световната COVID-19 пандемия, инициатива на ЕС дава възможност на всеки неин гражданин да оформи бъдещето на Европа. Конференцията за бъдещето на Европа дава правото на граждани от всички слоеве на обществото и от всички краища на Съюза да споделят мнение, идеи или препоръки. Това може да..

публикувано на 23.07.21 в 11:00

Панаирът в Ново село започва в събота

Ново село се готви за  Новоселския  панаир. Откриването ще стане в събота, 24 юли, от 19 часа пред читалището.  Новоселският събор се провежда след края на жътвата и тази година е посветен на 145-години от Новоселското въстание 1876 г. Щанд със собствено производство ще предложи най-младата изба в Ново село. Освен представяне на..

публикувано на 23.07.21 в 10:30

Ученици от Видин учиха за НАТУРА 2000

Информационна кампания за ученици от 9 и 10 клас от Средно училище "Цар Симеон Велики" - Видин се проведе в Туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000. Събитието е по проект, който изпълнява Община Чупрене, каза Асен Джунински -..

публикувано на 22.07.21 в 15:43

"Празник на село" събира малки ферми от Северозапада

Малки производители и ферми от Северозапада ще представят своите продукти на първия "Празник на Село". Той ще се проведе в берковското село Ягодово в рамките на три дни - от 30 юли до 1 август. Домакини са хората от местната козеферма "Каряна". Свежи напитки от домашни плодове, музика и танци ще съпътстват събитието. Поканени са производители..

публикувано на 22.07.21 в 15:04